Πολλές φορές η κριτική που σου ασκούν οι άλλοι γίνεται με άσχημο τρόπο, αλλά δεν είναι εύκολο να την αποφύγεις. Τι συμβαίνει, όμως, όταν εσύ είσαι αυτός που ασκείς αρνητική κριτική στον εαυτό σου;

Έχεις παρατηρήσει ότι πολλές φορές λες στον εαυτό σου αρνητικά πράγματα για σένα και όσα έχεις καταφέρει; Όχι απλά επειδή δεν έχεις αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως επειδή πιστεύεις συνεχώς ότι τίποτα δεν κάνεις σωστά κι ότι κάποιος άλλος είναι πολύ καλύτερος από εσένα. Ωστόσο, καταλαβαίνεις πως το να υποτιμάς τόσο πολύ τον εαυτό σου και να του ασκείς μια τόση αρνητική κριτική μόνο μπροστά δεν σε πάει.

Πώς να σταματήσεις την αρνητική κριτική στον εαυτό σου;

#1 Θύμισε στον εαυτό σου πόσο μακριά έχεις φτάσει

Μην ξεχνάς πόσα έχεις καταφέρει για να φτάσεις μέχρι εδώ, τι έχεις κάνει, πόσο έχεις προσπαθήσει και πόσο έχεις δουλέψει για να είσαι αυτός που είσαι και να στέκεσαι στα πόδια σου. Μην έχεις τόσες πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου, χωρίς να βλέπεις και να θυμάσαι τι έχεις κάνει μέχρι σήμερα.

Ο πιο απλός τρόπος για να διώξεις τα αρνητικά συναισθήματα

#2 Να θυμάσαι ότι τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα

Αυτά που νιώθεις δεν σημαίνει ότι αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι θα αποτύχεις στην επόμενη δοκιμασία που έχεις θέσει στον εαυτό σου, όμως αυτό δεν έχει συμβεί και δεν χρειάζεται και να συμβεί. Απλά πίστεψε λίγο παραπάνω σε σένα. Ό,τι νιώθεις, όσο άσχημο κι αν είναι, μπορεί να αλλάξει.

αρνητική κριτική στον εαυτό σου
Pexels

#3 Γιόρτασε τις νίκες σου, μεγάλες και μικρές

Μην αφήνεις τις επιτυχίες σου να περνάνε στα ψηλά γράμματα. Γιόρτασε ό,τι μα ό,τι κι αν έχεις καταφέρει, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Σημασία έχει να αναγνωρίζεις την προσπάθειά σου και να αντιλαμβάνεσαι ότι τα κατάφερες. Γιόρτασέ το! Φώναξε, γέλα, συγκινήσου, μοιράσου τη χαρά σου με τους άλλους, εκφράσου όπως μόνο εσύ ξέρεις να το κάνεις.

#4 Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου, όπως είσαι και με τους άλλους

Σκέψου πόσο όμορφα συμπεριφέρεσαι στους άλλους, πόση ανεκτικότητα έχεις απέναντι σε λάθη που θα κάνουν και πόσο σωστά τους αντιμετωπίζεις κι ύστερα σκέψου και πώς απευθύνεσαι στον εαυτό σου. Να σε αγαπάς και να σου συμπεριφέρεσαι όμορφα και σωστά πριν το κάνεις απέναντι σε άλλους. Δε θα σε αγαπήσει κανένας περισσότερο από ό,τι εσύ τον εαυτό σου και δε θα σου συμπεριφέρεται κανείς όπως πρέπει, αν εσύ δεν εκτιμάς και δεν σέβεσαι το ποιος είσαι. Σταμάτα να είσαι τόσο σκληρός με εσένα.

αρνητική κριτική στον εαυτό σου
Unsplash/ Laura Chouette

#5 Χρησιμοποίησε θετικά λόγια για να ενισχύσεις τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή σου

Πες και μια καλή κουβέντα στον εαυτό σου, δεν είναι για κακό. Δώσε ένα boost στην ψυχολογία σου μέσα από θετικές φράσεις που θα τονώσουν τη διάθεση, την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθησή σου. Κι αν δεν το κάνεις εσύ αρκετά για σένα, άσε τους άλλους να το κάνουν και μην κλείνεις την πόρτα σε κομπλιμέντα.

Πώς να σταματήσει να σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων, όταν αυτό σε επηρεάζει αρνητικά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News