Η αναβλητικότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο εκεί έξω. Συχνά σε συζητήσεις ακούω ανθρώπους να λένε, «θέλω να αλλάξω την αναβλητικότητά μου, να μην αναβάλλω πράγματα και να ολοκληρώνω ό,τι αρχίζω». Η αναβλητικότητα “βασανίζει” αρκετούς ανθρώπους και αν είσαι ένας από αυτούς ίσως σε ενδιαφέρει το σημερινό γράμμα. Θα αναλύσω κάποιες από τις πηγές της και πρακτικούς τρόπους για να την αντιμετωπίσεις, εφόσον το επιθυμείς.

Ξεκινώντας θα ήθελα, να πάρεις λίγο χρόνο και να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα:

  1. Τι είναι αυτό που αναβάλλω
  2. Γιατί το αναβάλλω
  3. Τι θα άλλαζε στη ζωή μου, αν αυτό που αναβάλλω, τελικά το ολοκλήρωνα.

Αυτές οι τρεις ερωτήσεις θεωρώ ότι δείχνουν τη ρίζα του προβλήματος. Συνήθως αυτά που αφήνουμε για αργότερα είναι πράγματα τα οποία ίσως δεν αγαπάμε, ή εκείνα που απαιτούν αρκετό κόπο για να γίνουν και όσα δεν ξέρουμε γιατί πρέπει να τα κάνουμε.

Συχνά μας βάζουμε μια σειρά από πράγματα που θέλουμε να ολοκληρώσουμε, μια λίστα με to do και πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, λίστες Πρωτοχρονιάς ή αρχές του μήνα ή κάθε Δευτέρα, αλλά από τη μια δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί θέλουμε να το ολοκληρώσουμε και από την άλλη ίσως φορτώνουμε την ατζέντα μας με πράγματα που δεν είναι σχετικά με τον στόχο μας. Άρα αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να το πιάσουμε από την αρχή και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δε θα ολοκληρώσουμε ποτέ και θα αναβάλλουμε για πάντα ό,τι δεν χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε! Το μυαλό μας, μας προφυλάσσει κατά κάποιον τρόπο από όλον αυτόν τον περιττό κόπο.

  • Έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου πού είσαι σήμερα και πού θες να πας; Αυτή είναι η βασική ερώτηση που πρέπει να σου κάνεις για να δομήσεις σιγά σιγά ένα στόχο. Επίσης είναι βασικό να είναι δεμένος ο στόχος σου με ένα γιατί! Γιατί το θέλω; Έχοντας απαντήσει σε αυτό, το πώς ανοίγεται σιγά σιγά μπροστά σου, το μυαλό σου, αυτός ο υπέροχος σύμμαχός σου, θα σου δώσει τη διαύγεια που χρειάζεσαι, γιατί είμαι σίγουρη ότι η λύση είναι μέσα σου, απλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη αρκετά. Εφόσον δεσμευτείς σε δράση δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο για να ξεκινήσεις. Είσαι έτοιμος να δομήσεις την ημέρα σου βάση μόνο της δικής σου θέλησης και του στόχου που θες να ολοκληρώσεις.
  • Στο υποθετικό σενάριο όπου κάποιος άλλος ή εσύ με κάποιον “μαγικό τρόπο” ολοκληρώνει αυτό που αναβάλλεις και πλέον το έχεις μπροστά σου ολοκληρωμένο πώς νιώθεις με αυτό; Δηλαδή αυτό που θέλω να πω είναι, αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος από τον οποίο μπορούσες να ζητήσεις βοήθεια, ή αν έβρισκες τη δύναμη να το ολοκληρώσεις παρόλο που βαριέσαι, δεν έχεις όρεξη, είναι δύσκολο, είναι κουραστικό, πώς θα ένιωθες;
  • Αν όντως χρειάζεσαι βοήθεια άπο κάποιο άλλο πρόσωπο, φίλο ή επαγγελματία, ποιος βάζει το εμπόδιο να τη ζητήσεις σήμερα;
  • Αν είναι κάτι που θα ήθελες να το κάνεις εσύ, Πόσο πολύ θες το τελικό αποτέλεσμα;
  • Πιστεύω πάρα πολύ ότι είμαστε δυνατοί οι άνθρωποι και μπορεί το εύκολο να φαίνεται κοντινό και χωρίς κόπο και χειροπιαστό όμως αυτό που αναβάλλουμε συνήθως είναι αυτό που θα μας πάει μπροστά, για ότι είναι το μπροστά για τον καθένα. Είναι αυτό που όταν το ολοκληρώσεις, θα πεις: “Μπράβο μου, που παρόλο που ήταν δύσκολο και βαρετό, τα κατάφερα εντούτοις και τώρα πήγα ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μου”.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου για την αυτοβελτίωση στο believer-gr7.webnode.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News