Τι είναι το κίνητρο; Γιατί είναι τόσο σημαντικό στη ζωή σου; Πώς βρίσκεις το κίνητρό σου και τι συμβαίνει αν το χάσεις;

Κίνητρο, μία αφηρημένη έννοια που για τον καθένα μπορεί να σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Δεν έχουμε όλοι το ίδιο κίνητρο, ούτε αυτό που έχουμε μένει ίδιο κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα.

Όμως, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι το κίνητρο; Κίνητρο είναι αυτό που σου δίνει την παρόρμηση, που σε παρακινεί για να κάνεις κάτι, να πετύχεις κάτι, να θέσεις έναν στόχο και να τον βγάλεις εις πέρας. Αυτό επηρεάζεται από τις προσωπικές σου προσδοκίες, το τι θες να πετύχεις και πόσο θέλεις πραγματικά τον στόχο σου. Το κίνητρο σε κάνει να σηκωθείς, να προσπαθήσεις και να φτάσεις πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου σου.

Γιατί είναι σημαντικό;

  • Σου παρέχει στόχους και ερεθίσματα για να δουλέψεις και να ασχοληθείς με κάτι.
  • Σε βοηθά να απαλλαγείς από παλιές συνήθειες.
  • Σε βοηθά να αντιμετωπίσεις προκλήσεις και ευκαιρίες.
  • Λύνεις καλύτερα τα προβλήματά σου.

Πώς βρίσκεις το κίνητρό σου μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας;

Αναμφίβολα, η καθημερινότητα που ζεις είναι μια ρουτίνα. Τα περισσότερα πράγματα που κάνεις μες τη μέρα τα κάνεις από συνήθεια. Σκέψου μόνο τι κάνεις το πρωί με το που ξυπνάς, όταν φτιάχνεις το πρωινό, τον καφέ σου μ’ έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, μηχανικά. Όλα είναι θέμα συνήθειας και ρουτίνας, μιας ρουτίνας που πολλές φορές δεν αποτελεί για σένα πηγή έμπνευσης. Ή μήπως όχι;

Μέσα σ’ έναν κόσμο συνήθειας το κλειδί για να βρεις το κίνητρό σου είναι πολύ απλά να μην το ψάχνεις συνεχώς με μανιακό τρόπο. Μπορεί να νομίζεις πως δεν έχεις κανένα motivation κι όμως έχεις. Ο κόσμος γύρω σου είναι γεμάτος από ερεθίσματα που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης ή τρόπο παρακίνησης. Ακόμα και ο φόβος που νιώθεις μέσα σου και το άγχος μπορούν να σε παρακινήσουν να δημιουργήσεις και να πετύχεις έναν στόχο. Ένα post στα social media, το φαγητό που έφαγες, η συζήτηση που έκανες με τους συναδέλφους σου, όλα μα όλα αυτά είναι ερεθίσματα που κάτι μπορεί να σου αφήσουν, να σε βάλουν σε σκέψεις, να σου δημιουργήσουν προκλήσεις για να γίνεις καλύτερος.

Πώς να πάρεις έμπνευση; 6 ιδέες για να αποκτήσεις τη δύναμη και το κίνητρο που χρειάζεσαι μες τη μέρα

τι είναι το κίνητρο
Pexels

Και τι έγινε αν χάσεις το κίνητρό σου;

Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ακόμα κι αν τόσο καιρό είχες το κίνητρο για να πετύχεις τον στόχο σου και ξαφνικά νιώθεις ότι το έχεις χάσει, δεν έγινε κάτι, είναι πολύ λογικό. Δεν μπορείς να είσαι συνέχεια παρακινημένος κι αν χάσεις για λίγο το κίνητρό σου δεν έγινε και κάτι.

  • Θυμήσου γιατί ξεκίνησες και τι θες να πετύχεις με αυτόν τον στόχο που είχες βάλει.
  • Δες κατά πόσο οι στόχοι που είχες θέσει είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί.
  • Πάρε κίνητρο από κάτι άλλο γύρω σου, διαβάζοντας ένα βιβλίο, μιλώντας με τους φίλους σου, κάνοντας διαλογισμό, σωματική άσκηση, παρακολουθώντας μια ομιλία.
  • Πάρε μια ανάσα και κάνε ένα διάλειμμα. Δεν χρειάζεται να είσαι όλη την ώρα focus στον στόχο σου, με κίνητρα συνεχώς στο μυαλό σου. Μερικές φορές απλά χρειάζεσαι ένα διάλειμμα για να πάρεις τον χρόνο σου και να ξεκινήσεις και πάλι να προσπαθείς.
  • Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους που έχουν κάτι να σου πουν.
  • Κάνε τον στόχο σου μέρος της ρουτίνας σου και αν χρειαστεί, κράτα και σημειώσεις.

Τι να κάνεις όταν δεν έχεις πλέον κανένα κίνητρο στη δουλειά σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News