Η πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση κατά του AIDS. Ακόμα και σήμερα, την εποχή της πληροφόρησης και τις ενημέρωσης το κοινό δεν είναι γνωρίζει πολλά πράγματα για το AIDS. Υπάρχει το στίγμα του AIDS . Είναι ένα θέμα που δεν αγγίζει το κοινό και επικρατεί παραπληροφόρηση σχετικά με τα συμπτώματα και τους τρόπους μετάδοσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που θεωρείται ταμπού από κάποιες ομάδες πληθυσμού.

AIDS

Τι είναι το AIDS

Έρευνα αποκαλύπτει πως το ένα τρίτο των ανθρώπων ακόμα πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού – Οι μύθοι και οι αλήθειες για τον ιό

Είναι μια νόσος που πρωτοεμφανίστηκε το 1981. Από τότε είναι υπεύθυνο για σχεδόν 30 εκατομμύρια θανάτους συνανθρώπων μας. Προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια επιδεινώνεται με την εξέλιξη της νόσου.

Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, τη μετάγγιση αίματος, μολυσμένες υποδερμικές βελόνες, και από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό.

Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο, υπάρχει όμως θεραπεία η οποία πια αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Μπορούμε να το προλάβουμε με το ασφαλές σεξ, γι’αυτό άλλωστε γίνεται αυτός ο αγώνας για την ενημέρωση του κοινού κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, για να γίνει σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό να προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας και τους συντρόφους μας.

Γιατί είναι ταμπού;

Λόγω της φύσης της μετάδοσης, αρχικά εμφανίστηκε κυρίως σε ομοφυλόφιλους άνδρες την έκανε μια νόσο που οι άνθρωποι δεν μιλούσαν ανοιχτά για αυτή. Φυσικά οι εποχές τότε δεν ήταν πρόσφορες για να δεχθούν οτιδήποτε ήταν διαφορετικό και γι’αυτό το λόγο οι ασθενείς βρέθηκαν στο περιθώριο. Άνθρωποι οι οποίοι ήταν άρρωστοι ήταν υποχρεωμένοι να είναι απομονωμένοι και έχοντας και το βάρος του να ζουν με το στίγμα του AIDS. Άνθρωποι χλευάστηκαν για τη σεξουαλική τους προτίμηση κάποτε, τότε, παλιά στα ένδοξα 80’s.

Αν είχες κάποια άλλη ασθένεια θα το έλεγες ανοιχτά ναι ή όχι; Δεν φταις εσύ που αισθάνεσαι ότι υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός. Γιατί όντως υπάρχει. Σύμφωνα με έρευνα, ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι μπορεί κολλήσεις AIDS με ένα φιλί.

Κοινωνικός αποκλεισμός

Γιατί πρέπει να μπαίνουν στο περιθώριο όσοι δεν επιλέγουν αυτό που επιλέγουν όλοι; Γιατί η σεξουαλική ταυτότητα του ανθρώπου πρέπει να καθορίζει την ύπαρξή του. Γιατί φοβόμαστε ή ντρεπόμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ; Σύμφωνα με έρευνες, η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας στους εφήβους ξεκινά στα 12-14, σε πολύ τρυφερή ηλικία. Το σεξ, μια φυσιολογική ανάγκη του ανθρώπου, δεν θα πρέπει να είναι κάτι για το οποίο ντρεπόμαστε. Μιλάμε, διαβάζουμε ενημερωνόμαστε και κρατάμε όλες τις προφυλάξεις σεβόμενοι τον εαυτό μας και τους άλλους.

Προφύλαξη

Υπήρχε παλιά μια διαφήμιση προφυλακτικού, οι παλαιότεροι ίσως τη θυμάστε: Έδειχνε ότι στο κρεβάτι μαζί με τον σύντροφό σου «κοιμάστε» όλοι μαζί οι ερωτικοί σύντροφοι που πέρασαν από τα ενεργά σεξουαλικά χρόνια της ζωής σας. Είχε μια δόση υπερβολής σαφώς, αλλά ήταν αρκετό για να μας κάνεις υπεύθυνους.

Ενημερώσου, διάβασε, προφυλάξου και βοήθησε και εσύ με την υπεύθυνη συμπεριφορά σου, στο να πάψει η προκατάληψη, το στίγμα, οι κοινωνικός αποκλεισμός. Είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όλοι ίσοι.

Αυτό είναι το σκληρό πρόσωπο του AIDS

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News