Η επικοινωνία με τους γύρω σου μπορεί να μην είναι πάντα το ίδιο εύκολη με όλους, είτε αυτή αφορά σε επαγγελματικές ή προσωπικές σχέσεις. Ωστόσο υπάρχουν κάποια ψυχολογικά “κόλπα” που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την καθημερινή σου επικοινωνία με τους γύρω σου.

6 Ψυχολογικά “κόλπα” που χρειάζεται να ξέρεις

Να κοιτάς τους άλλους στα μάτια

Όταν μιλάς σε κάποιον είναι πάντα καλύτερα να διατηρείς οπτική επαφή μαζί του καθώς είναι και αυτή μία μέθοδος επικοινωνίας και εκτός αυτού με τον καιρό θα μάθεις να διαβάζεις και καλύτερα τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου μπορεί να μην πάρεις την απάντηση που θα ήθελες, κοίτα τον άλλο στα μάτια. Αυτή η κίνηση θα κάνει τον συνομιλητή σου να σκεφτεί λίγο περισσότερο το αίτημα σου και ίσως και να αλλάξει στάση αν σου έχει απαντήσει χωρίς να έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτό που έχεις ζητήσει τουλάχιστον!

Μείνε ήρεμη όταν κάποιος σου φωνάζει

Οι φωνές δεν αποτελούν λύση σε καμία περίπτωση. Είναι φυσικά λογικό για μερικούς να φωνασκούν όταν εκνευρίζονται, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις το ίδιο και εσύ. Επίσης, σε τέτοιες στιγμές λειτουργεί πολύ η δράση-αντίδραση και έτσι ακόμα και οι δικές σου κινήσεις μπορούν να πυροδοτήσουν τον άλλο ακόμα κι αν εσύ δε το θες. Το συναίσθημα του θυμού συνήθως υποχωρεί σύντομα γι’ αυτό κι εσύ συγκρατήσου και παρέμεινε ψύχραιμη μέχρι να περάσει η μπόρα!

Έχε τους “εχθρούς” σου κοντά

Σίγουρα το έχεις ξανακούσει και μάλιστα σε διάφορες παραλλαγές. Εάν υπάρχει κάποιο άτομο στη ζωή σου το οποίο έχει αρνητική επίδραση πάνω σου είτε άμεσα είτε έμμεσα τότε είναι καλύτερα να είσαι όσο πιο κοντά του μπορείς (κυριολεκτικά!). Δηλαδή αν πρόκειται να βρεθείτε με αυτό το άτομο στον ίδιο χώρο, κάτσε δίπλα του. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι αμήχανο και άβολο αλλά σκέψου ότι δε θα νιώθεις μόνο εσύ έτσι. Είναι γεγονός όμως ότι είναι λιγότερο πιθανό να έρθετε σε ρήξη ύστερα από αυτή την κίνηση!

προβλήματα στις σχέσεις
unsplash/© New Girl / 20th Century Fox  

Προσπάθησε να θυμάσαι τα ονόματα εκείνων που γνωρίζεις

Ένα από τα ψυχολογικά “κόλπα”, ιδιαίτερα αν θες να είσαι αποδεκτός σε ένα καινούριο χώρο, είναι να προσπαθήσεις να θυμάσαι τα ονόματα εκείνων που γνωρίζεις. Αυτό θα κάνει τη δική σου ζωή πιο εύκολη καθώς θα αποφύγεις στιγμές αμηχανίας τύπου “ε, ψιτ, εσύ…που δε θυμάμαι το όνομα σου” και σίγουρα οι συνάδελφοι σου ή τα καινούρια άτομα με τα οποία κάνεις παρέα θα νιώσουν ότι τα προσέχεις αφού θυμάσαι το όνομα τους!

Όταν αγχώνεσαι πιάσε μολύβι και χαρτί!

Ένας από τους καλύτερους και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ξεπεράσεις το άγχος σου είναι να γράψεις σε ένα χαρτί αυτά που σε αγχώνουν. Αυτή η λειτουργία για τον εγκέφαλό σου είναι λυτρωτική καθώς θα δεις ότι αμέσως θα νιώσεις ανακούφιση και θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς στα υπόλοιπα πράγματα που θες να κάνεις!

Όταν είσαι αναποφάσιστη μείωσε τις επιλογές σου

Η λήψη αποφάσεων είναι πάντα μία δύσκολη διαδικασία, ωστόσο μπορεί να απλοποιηθεί άμεσα αν μειώσεις τις επιλογές σου. Ο ιδανικός αριθμός επιλογών που μπορεί να έχεις είναι να αποφασίσεις μεταξύ τεσσάρων πραγμάτων και όχι παραπάνω καθώς αυτό είναι εν τέλει ανούσιο και μη εποικοδομητικό. Την επόμενη φορά που θα έχεις να επιλέξεις μεταξύ περισσότερων επιλογών απλά αφαίρεσε μερικές και να είσαι σίγουρη ότι θα είναι και αυτές που εν τέλει δε θα επέλεγες!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News