Σημάδια συναισθηματικής νοημοσύνης που πρέπει να γνωρίζεις ώστε να μπορέσεις να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα από εδώ και πέρα ποιοι άνθρωποι απ’ αυτούς που συναναστρέφεσαι έχουν αυτό το υπέροχο γνώρισμα.

Με τα χρόνια, οι ειδικοί σε θέματα ηγεσίας και οι ψυχολόγοι έχουν αξιολογήσει τις κορυφαίες δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχία στη δουλειά και τις σχέσεις. Το συμπέρασμα; Η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει κομβικό ρόλο.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη ξεπέρασε την τεχνική ικανότητα ως σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της επαγγελματικής επιτυχίας, με πολλούς επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού να βάζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη σ’ έναν εργαζόμενο πάνω από ένα υψηλό IQ.

Τεστ Προσωπικότητας: Αυτό που βλέπεις πρώτα στην εικόνα αποκαλύπτει τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά σου

Σημάδια συναισθηματικής νοημοσύνης
Pexels

Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) εξακολουθεί να είναι ένας ευρύς όρος που πρέπει να κατανοηθεί, οπότε τίθεται το ερώτημα: Ποιες είναι οι βασικές συμπεριφορές εντός του EQ, στις οποίες οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν focus για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους εργαζομένους/ συναδέλφους και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους;

Σημάδια συναισθηματικής νοημοσύνης

 1. Αυθεντικότητα
  Συχνά, οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από μια μάσκα για να αποφύγουν δύσκολες καταστάσεις ή συγκρούσεις. Και αυτή η μάσκα κρύβει ποιοι είμαστε πραγματικά ως ανθρώπινα όντα. Σε ομάδες εργαζομένων που ευδοκιμούν, θα βρεις άτομα που έχουν αυθεντικότητα, επιδεικνύουν συναισθηματική ειλικρίνεια και αυτογνωσία, όχι μόνο των δικών τους συναισθημάτων αλλά και των συναισθημάτων των άλλων στην ομάδα τους. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία!
 2. Ευελιξία
  Επειδή οι προτεραιότητες αλλάζουν σχεδόν σε κάθε δουλειά, τα άτομα με υψηλό EQ είναι ευέλικτα κατά την αλλαγή και θα βοηθήσουν επίσης τους άλλους κατά τη διάρκεια μιας μετάβασης. Έχουν την ευελιξία να αντιμετωπίζουν αβέβαιες και απρόβλεπτες καταστάσεις -χαρακτηριστικό γνώρισμα του πραγματικού EQ. Έχουν επίσης ανθεκτικό μυαλό και ξεπερνούν γρήγορα άσχημες καταστάσεις. Δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους να αισθάνονται ένοχοι για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς. Γνωρίζουν ότι δεν ευθύνονται για τις πράξεις και τα δράματα των άλλων και ποτέ δεν αυτομαστιγώνονται για κάτι που έκανε κάποιος άλλος.
 3. Αυτοέλεγχος
  Συνάντησες ποτέ κάποιον που είναι σε θέση να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του με θετικό αποτέλεσμα, ακόμα και όταν οι συνθήκες ήταν άσχημες; Οι λογικοί άνθρωποι -αυτοί που διατηρούν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους- είναι οι άνθρωποι που μπορούν να διατηρήσουν ένα ασφαλές, δίκαιο περιβάλλον, σε κάθε σχέση.
 4. Ενσυναίσθηση
  Οι άνθρωποι έλκονται από την ενσυναίσθηση. Είναι ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχεις για να έχεις επιτυχημένες και υγιείς σχέσεις. Οι άνθρωποι με έντονα ενσυναίσθηση θα σκεφτούν πάντα τις συνθήκες των άλλων, θα κατανοήσουν τις προκλήσεις και τις απογοητεύσεις τους και θα ξέρουν ότι αυτά τα συναισθήματα είναι εξίσου αληθινά με τα δικά τους. Μια αληθινή συνταγή επιτυχίας!

Το τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης που αποκαλύπτει τις πιο κρυφές πτυχές σου – Αντέχεις να μάθεις ποιος είσαι στην πραγματικότητα;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News