Τι είναι συναισθηματική μετάδοση; Είναι ένας πρόσφατος σχετικά όρος και αφορά στην κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο επηρεάζεται από τα αρνητικά συναισθήματα κάποιου άλλου ατόμου. Η συναισθηματική μετάδοση όπως υποστηρίζουν οι έρευνες, πλήττει περισσότερο τους υπερβολικά ενσυναισθητικούς ανθρώπους και θα μπορούσε να μοιάζει με την ενσυναίσθηση στον υπερβολικό της βαθμό. Οι έρευνες απέδειξαν ότι όντως τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να διασπαρθούν με τεράστιο ρυθμό το οποίο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και burnout στο άτομο που είναι αποδέκτης. Μόλις διάβασα γι’αυτόν τον νέο όρο, αμέσως θυμήθηκα την εκπαίδευσή μου ως coach και όλα όσα είχα μάθει για τους όρους, ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση και επικοινωνία και πώς να μην παρασύρομαι συναισθηματικά από τα συναισθήματα του πελάτη μου.

Τι είναι συναισθηματική μετάδοση;

Όταν κάποιος άνθρωπος του περιβάλλοντός σου, σου επικοινωνεί κάποιο πολύ αρνητικό και στενάχωρο συναίσθημα και ζεις μαζί του, με την ίδια ένταση το πρόβλημά του, σαν να είναι δικό σου. Το να μπεις στα παπούτσια του άλλου λέγεται ενσυναίσθηση. Το να τα φορέσεις και να περπατήσεις το δρόμο σου έχοντας το βάρος του άλλου είναι συναισθηματική μετάδοση και μπορεί να σε φτάσει μέχρι στο burnout.

Πώς ξεπερνούν αυτό το θέμα οι επαγγελματίες

Φαντάσου ότι είσαι ένας επαγγελματίας που καθημερινά ακούς στενάχωρες καταστάσεις, αρνητικά συναισθήματα και προβλήματα και πρέπει να μείνεις σταθερός συναισθηματικά σε αυτό. Να ακούσεις, να κατανοήσεις, να νιώσεις συμπόνια αλλά να μην παρασυρθείς από το συναίσθημα του πελάτη σου. Αν ερχόταν στη συνεδρία ο πελάτης μου και μου έλεγε κάτι που με άγγιζε τόσο πολύ και έκλαιγα και εγώ μαζί του, πώς θα αντιδρούσε;

Αυτό λοιπόν ήταν ένα από τα βασικά κομμάτια της εκπαίδευσής μας και ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια που έπρεπε να αλλάξω στον εαυτό μου καθώς ήμουν φύσει άνθρωπος που ένιωθα συγκίνηση με το παραμικρό. Το άλλαξα λοιπόν αυτό και ποτέ δεν παρασύρθηκα από το συναίσθημα του πελάτη μου, αλλά προσπάθησα να σταθώ εκεί για εκείνον και να τον υποστηρίξω.

συμβουλές από επαγγελματίες
Pexels

Πώς το να μάθεις να είσαι καλός ακροατής θα βελτιώσει όλες σου τις σχέσεις

Επικοινωνία

  • Ο θεμέλιος λίθος κάθε σχέσης είναι η επικοινωνία. Η επικοινωνία τα μέλη της οποίας έχουν στείλει και λάβει μηνύματα που έγιναν κατανοητά εκατέρωθεν. Είναι βασική αρχή της επικοινωνίας ο πομπός να στέλνει το μήνυμα και ο δέκτης να το λαμβάνει. Το μήνυμα έχει πολλές μορφές, λεκτική και μη λεκτική και ο δέκτης πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει όλα τα μηνύματα αλλιώς η επικοινωνία αποτυγχάνει. Πολλή προσοχή χρειάζεται στην αποκωδικοποίηση που μπορεί να συμβεί στη φάση της επικοινωνίας και όλα αυτά που μπορεί να νομίζουμε ότι ο άλλος εννοεί. Τίποτα δεν εννοείται και πρέπει να ρωτάμε συνεχώς για διευκρινίσεις.

3 εναλλακτικές για να πεις “όχι” χωρίς να πεις όχι και να μη νιώσει ο άλλος άσχημα

  • Η ενεργητική ακρόαση, δηλαδή το να ακούς με όλες τις αισθήσεις σου αυτό που σου λέει ο συνομιλητής σου, δείχνοντας πάντα τον απαιτούμενο σεβασμό σε εκείνον, βοηθά πολύ την επικοινωνία. Δηλαδή ένας τρόπος να κάνεις ενεργητική ακρόαση στην επικοινωνία σου είναι να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις του τύπου: «Δηλαδή κατάλαβα σωστά, αυτό εννοείς»; ή ερωτήσεις παράφρασης λέγοντας το ίδιο πράγμα που λέει ο άλλος χωρίς να χρησιμοποιείς τις ίδιες λέξεις.
  • Ενσυναίσθηση: Σε καταλαβαίνω, είμαι εδώ για εσένα αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω αν παρασυρθώ από το συναίσθημά σου. Χρησιμοποιώντας ενεργά τις δύο παραπάνω διαδικασίες στην επικοινωνία μου, την ενεργητική ακρόαση και τις διευκρινίσεις μέχρι να καταλάβω τι πραγματικά ήθελε ο άνθρωπος να πει με βοήθησε πολύ στο να μένω όσο γίνεται αμέτοχη συναισθηματικά.

Για όσους δεν είναι επαγγελματίες

Θα μου πεις εγώ δεν έχω να κάνω με συνεδρίες και πελάτες, ωστόσο όμως μέσα στα πλαίσια της καθημερινής επικοινωνίας μου μπορεί να βιώνω έντονα αυτήν την συναισθηματική μετάδοση. Αυτά τα τρία τιπς εφόσον βοηθούν τους επαγγελματίες θεωρώ ότι μπορούν να βοηθήσουν κάθε άνθρωπο που επικοινωνεί και θέλει να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Είναι η επικοινωνία ο θεμέλιος λίθος της σχέσης; Μπορεί και εσύ να μιλάς λιγότερο με τον σύντροφό σου από όσο έχεις ανάγκη

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News