Γιατί το να πούμε όχι κάποιες φορές είναι τόσο δύσκολο; «Πώς να πω όχι», «πώς να αρνηθώ ευγενικά» «πώς να αρνηθώ όταν δεν θέλω κάτι» είναι ερωτήσεις που μπορεί να σκεφτούμε πολλοί μέσα στη διάρκεια της μέρας. Στη φάση της εκπαίδευσής μου έμαθα ότι οι πόρτες μπορεί να κλείσουν από αυτή τη μικρή λέξη με τα τρία γράμματα στην επικοινωνία μας με τους άλλους και το αντιμετώπισα η ίδια πολλές φορές. Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε να αρνηθούμε χωρίς να κλείσουμε την επικοινωνία ή να στεναχωρηθεί κάποιος που μιλάμε γιατί δυσκολεύεται να δεχτεί την άρνηση;

δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις
Pexels

Πώς να πω όχι με άλλον τρόπο;

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια ενστικτώδη ανάγκη για σύνδεση με άλλους ανθρώπους που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Ανησυχούμε ότι αν πούμε όχι, θα σπάσει αυτός ο δεσμός της επικοινωνίας. Για κάποιους από εμάς είναι μεγάλη πρόκληση να καταφέρουμε να πούμε το όχι, το οποίο κάποιες φορές είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε και τους στόχους μας. Είναι πράγματι ζωτικής σημασίας αυτή η λέξη.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το όχι με κάποιες πιο ήπιες, αλλά εξίσου ισχυρές επιλογές.

Όρια: Γιατί αν πω όχι, δεν σημαίνει ότι σε αντιπαθώ

 • ΄Οχι τώρα: Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα, αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή! Δεν λες ναι, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί και πραγματική άρνηση, αφού κάποια άλλη στιγμή θα επανεξατάσουμε την ιδέα και θα την κάνουμε πράξη. Τι μπορείς να σε ρωτήσεις ώστε να δεις αν αυτή η τεχνική ταιριάζει σε εσένα:
 1. Θα χάσω κάτι αν το καθυστερήσω;
 2. Είναι αυτό πιο σημαντικό από τα άλλα πράγματα που κάνω τώρα;
 3. Πώς νιώθω που το αναβάλλω;
 4. Αν αναβάλλω και δεν προλάβω να το κάνω, πώς θα νιώσω;
 • «Όχι, δεν είναι σωστό για μένα». Μερικές φορές η απάντηση δεν είναι ένα συνολικό όχι, είναι απλώς ένα όχι σε αυτήν την περίπτωση. Άρα αν μιλάμε γιατί που πρέπει να γίνει ίσως πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο άτομο ή κάποιον που το ξέρει καλά. Ερωτήσεις που μπορείς να θέσεις σε αυτή τη στρατηγική:
 1. Ποιος θα ήταν καλύτερος να το κάνει αυτό;
 2. Ποιος έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό;
 3. Ποιος θα ωφεληθεί από αυτό;
 4. Ποιος έχει τη διαθεσιμότητα να το κάνει στο απαιτούμενο χρονικό πλαίσιο;
 • «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω έτσι, αλλά θα ήθελα να το κάνω»: Πώς λοιπόν θα το προσαρμόσω σύμφωνα με όσα ξέρω και όσα έχω ως δεδομένα. Σε αυτήν την περίπτωση τι θα μπορούσες να σε ρωτήσεις;
 1. Πώς χρειάζεται να αναθεωρηθεί η ερώτηση για να γίνει “ναι”;
 2. Πώς θα γινόταν πολύτιμο για μένα αν το κάνω διαφορετικά;
 3. Ποια θα ήταν η αντιπρότασή μου;

Αφού εξετάσεις τις παραπάνω εναλλακτικές, φτάσαμε και σε αυτό το όχι που σημαίνει ότι δεν θα ήταν ποτέ αρκετά υψηλή προτεραιότητα για μένα να το κάνω. Αυτή είναι αλήθεια, όταν κάποιος ζητά κάτι που δεν θέλουμε να το κάνουμε πραγματικά έχει να κάνει με το αν είναι προτεραιότητα για εμάς η ολοκλήρωσή του. Δεν υπάρχει δεν μπορώ! Θα προσπαθήσω, θα το κάνω, θα δοκιμάσω, αρκεί να το θέλω και να είναι μέσα στις προτεραιότητές μου.

Όχι ποτέ

Εάν φτάσουμε στο «όχι ποτέ» και ανησυχείς ότι αυτή η απάντηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση σου με τον αιτούντα, θα πρέπει να αξιολογήσεις τη σχέση. Οι καλύτερες σχέσεις κάθε είδους, βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό για τον χρόνο και την ενέργεια του άλλου.

Η αντικατάσταση του όχι με μία από αυτές τις ανεπαίσθητα διαφορετικές αλλά αποτελεσματικές εναλλακτικές μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των θετικών σχέσεων, στο να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε ό,τι είναι σημαντικό και να αισθάνεσαι οκ όταν μπορείς να πεις ένα όχι.

Το «Δε θέλω» ή «Δε μου αρέσει» είναι από μόνα τους μια απάντηση. Γιατί δε χρειάζεται να δικαιολογείς συνέχεια τον εαυτό σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News