Η μη λεκτική επικοινωνία στον χώρο εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Είτε προσπαθείς να πουλήσεις ένα αυτοκίνητο, να παρουσιάσεις ένα project στο αφεντικό σου είτε να κάνεις μια συνέντευξη, αυτό που μεταδίδεις στους άλλους, πέρα ​​από τα λόγια, μπορεί να καθορίσει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Η μη λεκτική επικοινωνία έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη στην εποχή του Covid-19, καθώς οι μάσκες κρύβουν μερικά απ’ τα πιο σημαντικά σημεία των προσώπων μας. Πώς μπορείς να επικοινωνείς καλύτερα ενώ φοράς μάσκα στον εργασιακό χώρο; Οι επιστήμονες του Harvard έχουν την απάντηση!

Σε καταστάσεις όπου δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, συχνά η έκφραση του προσώπου του άλλου, που δείχνει την πρόθεση και τα συναισθήματά του, μας δείχνει τον δρόμο. Πώς μπορούμε να μην χάσουμε αυτή την επικοινωνία τώρα που η μάσκα κρύβει παραπάνω απ’ το μισό μας πρόσωπο, και ειδικά την περιοχή του στόματος που είναι τόσο εκφραστική;

Ο τρόπος που μιλάς δείχνει και το εάν σέβεσαι. 4 εύκολα βήματα για να επικοινωνείς καλύτερα με τους γύρω σου

5 τρόποι να επικοινωνείς καλύτερα ενώ φοράς μάσκα

#1 Εξάσκησε την ομιλία σου μέσα απ’ την μάσκα

Η φωνή σου ακούγεται πραγματικά πολύ διαφορετικά όταν φοράς μάσκα κι ακριβώς επειδή δεν φαίνεται το στόμα σου, επομένως ίσως δεν είναι ευδιάκριτο το εάν χαμογελάς ή δαγκώνεσαι, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου να μιλάς αργά, πιο δυνατά, σταθερά και με παύσεις. Να βάζεις συναίσθημα και χρώμα στη φωνή σου, για να περνάς το μήνυμα που θέλεις!

#2 Εξάσκησε την ακοή σου

Κι αφού έμαθες πώς να μιλάς καλύτερα με τη μάσκα, μάθε και το να γίνεις καλύτερος ακροατής. Το ότι εσύ κάνεις μια έκφραση με το στόμα σου δείχνοντας ότι συμφωνείς με τα λεγόμενα του συνομιλητή σου, δεν σημαίνει ότι ο άλλος το καταλαβαίνει ενώ φοράς τη μάσκα. Γι’ αυτό ξεκίνα να χρησιμοποιείς περισσότερες εκφράσεις που να δείχνουν ότι είσαι συνδεδεμένος στη συζήτηση όπως «χμμ», «καταλαβαίνω», «συμφωνώ» κτλ. Κάνε ερωτήσεις πάνω σ’ αυτό που ακούς και δείξε με πολλούς τρόπους το ενδιαφέρον σου.

#3 Χρησιμοποίησε χειρονομίες και τη γλώσσα σώματος

Οι επιστήμονες λένε πως ένας καλός κανόνας είναι να αυξήσουμε κατά 10% το πόσο χρησιμοποιούμε τη γλώσσα του σώματός μας. Τώρα που η επικοινωνία είναι πιο δύσκολη, υπάρχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ να μάθουμε να εκφραζόμαστε και με κινήσεις του σώματός μας. Δεν είναι κακό με αφορμή αυτό το γεγονός να μάθεις να είσαι πιο εκφραστικός.

Οι επιστήμονες του Harvard απομυθοποιούν το feedback. Τι χρειάζεσαι για να γίνεις καλύτερη στη δουλειά σου;

#4 Χαμογέλα με τα μάτια σου

Το χαμόγελο είναι μια εξαιρετικά σημαντική μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας. Η έρευνα δείχνει ότι το χαμόγελο με τα μάτια που μοιάζει θυμωμένο, φοβισμένο, λυπημένο ή ουδέτερο, δεν είναι ένδειξη φιλικής διάθεσης. Όταν φοράμε μάσκα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας με τα μάτια μας, αφού είναι το μοναδικό σημείο του προσώπου μας που δεν είναι καλυμμένο. Μάθε να χαμογελάς ειλικρινά με τα μάτια και θα δεις διαφορά στις συνομιλίες σου!

επικοινωνείς καλύτερα ενώ φοράς μάσκα
Pexels

#5 “Μιμήσου” τον συνομιλητή σου

Στα αγγλικά το λένε “Mirroring” και εννοούν ακριβώς αυτό: Το να “μιμηθείς” χωρίς να αντιγράψεις τον συνομιλητή σου, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επικοινωνήσετε καλύτερα. Συνήθως αυτό είναι κάτι που κάνουμε ασυνείδητα και λειτουργεί. Όμως, τι ακριβώς εννοούμε; Εάν ο συνομιλητής σου χρησιμοποιεί πολύ τις χειρονομίες στην επικοινωνία σας, μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο ώστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη σύνδεση ενώ μιλάτε.

Μην ξεχνάς, η επικοινωνία στην εποχή του κορονοϊού μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και μπορείς να βρεις πολλούς τρόπους να συνδεθείς με τους γύρω σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News