Τι κάνεις όταν δεις να χτυπά το τηλέφωνο από τον εργοδότη στις διακοπές; Το κάνεις εικόνα; Είσαι κάτω από την ομπρέλα σου και αράζεις βλέποντας την θάλασσα και ξαφνικά σκάει, τηλέφωνο, μήνυμα, e-mail, σήμα καπνού, ταχυδρομικό περιστέρι από τη δουλειά! Αυτό λοιπόν το σκηνικό είναι ικανό να σου χαλάσει τη διάθεση στη στιγμή και να σκέφτεσαι, «δεν είμαι δα και χειρούργος να μην μπορώ να φύγω ούτε μια μέρα από τη δουλειά και να μην έχω τηλέφωνα»; Ο εργοδότης φυσικά θέλει να λύσει το πρόβλημά του και ο μόνος που μπορεί να το κάνει την προκειμένη στιγμή είσαι εσύ! Πώς θα ξεκαθαρίσεις όμως ότι είσαι εκεί μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης χωρίς να γίνεις αγενής ή ο ιδιότροπος της υπόθεσης; Όρια! Με όλα τα γράμματα κεφαλαία!

Τι κάνεις όταν βλέπεις τηλέφωνο από τον εργοδότη στις διακοπές;

Ακόμα και στις περιπτώσεις που η σχέση που έχετε με τον εργοδότη είναι άριστη και επικρατεί ένα κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού, οι διακοπές είναι ιερές. Καλό θα είναι, λοιπόν, αν το βλέπεις και εσύ έτσι να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα πριν φύγεις διακοπές ώστε να αποφύγεις όσο είναι δυνατόν τα περιττά τηλέφωνα.

  1. Βάλε όρια και ξεκαθάρισε τι σημαίνει έκτακτη ανάγκη. Όλοι ξέρουμε τι είναι επείγον και σημαντικό και φυσικά το γνωρίζει και ο εργοδότης σου.
  2. Φρόντισε να μην αφήσεις πίσω σου κανέναν ανοιχτό λογαριασμό. Πριν φύγουμε για διακοπές η αλήθεια είναι ότι είναι οι πιο δύσκολες μέρες του χρόνου καθώς κάνουμε όλη τη δουλειά ώστε να μην υπάρχει καμία ανοιχτή εκκρεμότητα και μας ενοχλήσουν στις διακοπές μας.
  3. Ενημέρωσε κάποιον άλλο συνάδελφο πού μπορεί να βρει οτιδήποτε όσο θα είναι πίσω μόνος χωρίς εσένα. Γενικά φτιάξε ένα περιβάλλον που μπορεί να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα ακόμα και με την απουσία.
προορισμοί που ονειρεύομαι
Pexels

Η ψευδαίσθηση της σημαντικότητας

Μήπως όμως τελικά λίγο, ένα μικρό κομμάτι μέσα σου θέλει να σε πάρουν τηλέφωνο στις διακοπές και να πελαγώσει το σύμπαν χωρίς εσένα; Μήπως έτσι αποδεικνύεται η αξία σου και η σημαντικότητά σου μέσα στην εταιρεία σου; 

Είναι υπέροχο το να χαίρουμε την αποδοχή και τον σεβασμό από τους ανθρώπους που συνυπάρχουμε, είναι όμως εξίσου ωραίο το να έχουμε θέσει υγιή όρια στις σχέσεις μας και να μην είμαστε ούτε μονίμως στην τσίτα ώστε να ικανοποιούμε τις ανάγκες των άλλων ή να ευχόμαστε κρυφά να φανούμε λίγο ακόμα χρήσιμοι ακόμα και στις λίγες μέρες της απουσίας μας.

Διακοπές δεν είναι…

Να ξυπνάς το πρωί και να κοιτάς τα e-mail σου. Να έχεις το κινητό μονίμως φορτισμένο και να είσαι εν αναμονή τηλεφωνήματος. Να απαντάς συνεχώς στις ειδοποιήσεις. Να ξυπνάς από τα αξημέρωτα. Να συνεχίσεις να έχεις την ίδια έννοια σαν να είσαι ακόμα στην βάση σου. Να είσαι στη θάλασσα και όλη παραλία να ακούει πώς γίνεται όλη η διαδικασία της δουλειάς σου από το τηλέφωνο. Διακοπές δεν είναι να είναι ανοιχτός ο υπολογιστής 24/7.

Βάζοντας όριο

Επειδή είναι ανθρώπινο κάτι να ξεφύγει από όλα αυτά που είχες πριν κλείσεις τα πάντα και φύγεις, ή κάτι κοσμοϊστορικό να γίνει ή ποιος ξέρει τι μπορεί να σκάσει όταν εσύ θα λείπεις εκείνες τις 2 εβδομάδες από τη δουλειά, ξεκαθαρίζεις πότε θα κοιτάς το κινητό. Υπάρχουν άνθρωποι που αφήνουν το κινητό στο δωμάτιο στις διακοπές και το ελέγχουν το βράδυ όταν γυρίσουν και αν με ρωτάς αυτές είναι πραγματικές διακοπές. Να μην ξέρεις τι μέρα είναι, τι ώρα, να μην υπάρχει κανένα πρόγραμμα και καμία υποχρέωση απλά η καρδιά και το στομάχι να αποφασίζουν για το επόμενο βήμα σου.

Και αν ανησυχείς για τις στιγμές που θα είσαι unplugged, τίποτα δεν θα συμβεί και αν συμβεί, θα το μάθεις.

Είναι άλλο το να λες «Χρειάζομαι διακοπές» και άλλο «Θέλω να τα βροντήξω όλα και να αλλάξω όνομα, τηλέφωνο, ήπειρο»!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News