Κάποιο άνθρωποι αποφασίζουν να φύγουν από την εξαρτημένη εργασία και να ανοίξουν κάτι δικό τους. Όμως πώς να πετύχεις ως ελεύθερος επαγγελματίας όταν φεύγεις από το «προφυλαγμένο» περιβάλλον του ιδιωτικού τομέα και να ανοίξεις τα δικά σου φτερά κάνοντάς με επιτυχία. Πολλοί άνθρωποι έχουν τις ικανότητες να το κάνουν αυτό όμως συχνά αυτό που φοβούνται και δεν ξεκινούν είναι το ρίσκο, είναι η φορολογία που δεν βοηθά, είναι τα έξοδα που είναι τεράστια ακόμα και στα βασικά όπως το ρεύμα και τις βενζίνες. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει αν θες να κάνεις μια επιχείρηση επιτυχημένη και να βγάλεις χρήματα από αυτό, χωρίς όμως ταυτόχρονα να χάσεις και τον ύπνο σου.

Πώς να πετύχεις ως ελεύθερος επαγγελματίας

Ο ιδιωτικός υπάλληλος έχει δύο βασικά άγχη, το ένα είναι αν θα μπει ο μισθό τους την πρώτη του μήνα και το δεύτερο για πόσο καιρό θα έχει τη δουλειά του. Ο άνθρωπος που αποφασίζει να αρχίσει κάτι δικό του έχει χίλια πράγματα που τον απασχολούν. Πρώτα απ’ όλα πώς θα είναι η επιχείρησή του επικερδής. Πώς θα βρει πελάτες, πώς θα βγάλει τη δουλειά, πώς θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε έσοδα και έξοδα ώστε να βγαίνει κερδισμένος στο τέλος της ημέρας. Και τέλος αλλά σημαντικότερο απ’όλα πώς θα γυρνάει στο σπίτι του χωρίς βάρος στο στομάχι, χωρίς να έχει αδικήσει ή να έχει αδικηθεί.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει μόνο το πακέτο, της γραβάτας, ή της πένσιλ φούστας, του τζιπ και του lifestyle που βλέπουμε στα sites και τα περιοδικά. Προφανώς κάνεις ελεύθερο επάγγελμα για να βγάλεις χρήματα, για να επιβιώσεις, για να ζήσεις με σχετική άνεση, για να καλύψεις μια ανάγκη που υπάρχει και εσύ μπορείς και έχεις την γνώση και το πάθος να το προσφέρεις στους ανθρώπους εκεί έξω.

εκατομμυριούχοι κάτω από τα 30
Freepik

11 πράγματα που ξέρουν πολύ καλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες από πρώτο χέρι

 1. Μην σκεφτείς καν να φύγεις από τη δουλειά σου αν δεν έχεις κότσια να αντέξεις αυτό που φέρνει μπροστά σου αυτή η πρόκληση του ελεύθερου επαγγέλματος. Ναι, κάποιοι άνθρωποι είναι προορισμένοι να κάνουν μεγάλα-τεράστια για την ακρίβεια πράγματα και δεν μπορούν να περιοριστούν σε δουλειές που δεν μπορούν να αντέξουν το εκτόπισμά τους. Αν και δεν συμφωνώ με αυτό που θα γράψω είναι κάτι που πρέπει να γραφτεί: Δεν είναι οι επιχειρήσεις για ανθρώπους που υπερισχύει το συναίσθημα. Η ψυχική και σωματική μας υγεία είναι πάντα προτεραιότητα.
 2. Κάνε την πολιτική της επιχείρησης ευαγγέλιό σου. Φτιάξε την πολιτική σου έτσι ώστε να μην χωρά ο συναισθηματισμός γιατί οι άνθρωποι εκεί έξω ζητούν. Ξεφεύγουν από όρια! Εκεί έξω υπάρχουν takers που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους no matter what και να πάρουν αυτό που θέλουν ανεξάρτητα αν έχεις ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν το δίνεις, ή ότι έχει μια συγκεκριμένη αξία. Αν το θες πλήρωσέ το για να το πάρεις.
 3. Μην κάνεις φιλανθρωπία. Όσο λες ναι στους άλλους λες όχι σε σένα. Λυπάμαι πολύ που γράφω αυτές τις λέξεις, θα ήθελα να είναι πιο ονειρεμένα τα πράγματα, αλλά στις επιχειρήσεις δεν είναι. Θα δεις άνδρες που δεν σέβονται τα παντελόνια τους και γυναίκες που φέρονται αντρίκια εκεί έξω. Άνδρες που δεν ξέρουν τι θα πει ο λόγος σου συμβόλαιο, άνδρες που σου λένε: «λυπάμαι αλλά έτσι είναι οι επιχειρήσεις». Περιβάλλοντα ανθρωποφαγικά που υπερισχύει ο θάνατος σου η ζωή μου.
 4. Δεν είναι one man show. Αν θες να κάνεις σοβαρές business πρέπει να ξέρεις ότι δεν μπορείς να αναλώνεσαι στα πάντα και να χάνεις την ενέργειά σου από τα σημαντικά που έχεις να δώσεις στον κόσμο. Βρες έναν οικονομολόγο που να ξέρει καλά τη δουλειά και θα είναι σημαντικός συνεργάτης σου, θα σε συμβουλεύει και θα είναι δίπλα σου. Έναν καλό δικηγόρο που εμπιστεύεσαι να φτιάξετε τις πολιτικές και τα συμβόλαια που θα δίνεις στους πελάτες. Τον επαγγελματία που θα σου φτιάξει το branding. Λογότυπα, social, site, κείμενα. Δεν μπορείς όλα αυτά να τα κάνεις μόνος σου, δεν είσαι πολυεργαλείο ούτε έχεις τόση εξειδίκευση. Βρες πολύτιμους συνεργάτες που θα εμπιστεύεσαι και θα ξέρεις ότι έχετε ένα κοινό σκοπό.
 5. Δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα να κάνει λάθη. Τα λάθη πονάνε, αλλά η αλήθεια είναι ότι χάρη στα λάθη θα βρεις την άκρη και θα κλείσεις τρύπες που πιθανά χρειάζονται να κοιτάξεις επιπλέον, μέχρι να ρολάρουν τα πράγματα.
 6. Κάνε θυσίες για την επιχείρησή σου. Είναι σαν το παιδί σου. Στην αρχή θα είναι όλα δύσκολα όμως στο μέλλον θα ξέρεις ότι αυτό θα σου δώσει πίσω πράγματα. Όσο περισσότερο δουλέψεις και δώσεις, τόσο θα σου γυρίσει πίσω η επένδυση που θα κάνεις.
 7. Μην ζητάς συμβουλές από ανθρώπους που δεν μπορούν να καταλάβουν την εμπορική γλώσσα. Που θα σου κόψουν τα φτερά και θα σε αποθαρρύνουν. Δεν τους χρειάζεσαι όλους αυτούς να μπλέκονται στα σχέδιά σου.
 8. Βρες έναν μέντορα ή business coach ή κάποιον οικονομολόγο να φτιάξετε το business plan της εταιρείας σου. Η πρόβλεψη στις επιχειρήσεις είναι το Α και το Ω.
 9. Μην τα παρατήσεις. Μην τα παρατάς επειδή μπορεί να έρθουν δυσκολίες. Να δουλεύεις πολύ για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Να βλέπεις τον ανταγωνισμό ως κάτι που υπάρχει ανεξάρτητα από σένα. Ο καθένας μας έχει το δικό του USP. Βρες το ποιο είναι και κάνε εσένα απαραίτητο εκεί έξω.
 10. Να είσαι ο μεγαλύτερος φαν σου! Και να βρεις και άλλους ανθρώπους που πιστεύουν σε σένα να σου υπενθυμίζουν στα δύσκολα ποιος είσαι, ποια είναι η αξία σου και γιατί ξεκίνησες!
 11. Να σε πληρώνεις πάντα πρώτο. Όλο αυτό που βιώνεις, όλες οι θυσίες και η ταλαιπωρία δεν αξίζουν για παραμένεις κακοπληρωμένος όπως στον ιδιωτικό τομέα που άφησες. Να σε πληρώνεις αλλά και ταυτόχρονα να είσαι σωστός με τις υποχρεώσεις σου.

Γιατί να ξεκινήσω τώρα τη δική μου επιχείρηση: Ποια είναι τα 6 χαρακτηριστικά που έχουν αυτοί που πετυχαίνουν

Να το κάνω το βήμα;

Το ξέρω σε αποθάρρυνα και δεν το συνηθίζω. Δεν γράφω ποτέ για να αποτρέψω τους αναγνώστες, ίσα ίσα αν ένα πράγμα θέλω να είμαι είναι να είμαι εκείνη που πίστεψα στον άνθρωπο. Εγώ το ξέρω ότι μπορείς να λάμψεις, να δουλέψεις και να δώσεις εκεί έξω αυτό το μοναδικό πράγμα που γνωρίζεις μόνο εσύ σε αυτό τον κόσμο και να φτάσεις στην αυτοπραγμάτωσή σου.

Τι και αν εκεί έξω υπάρχουν ανδρείκελα στη θέση ανδρών, αρπακτικά που θέλουν να κατασπαράξουν τις σάρκες των άλλων, εσύ να παίζεις τίμια το παιχνίδι και να πιστός στις προσωπικές σου αξίες, αυτές που κουβαλάς ως τη μεγαλύτερη κληρονομιά από τη μάνα και τον πατέρα σου.

Μη φοβηθείς, αν ένα μόνο σου κύτταρο λέει να το κάνεις κάντο αλλά να είσαι προετοιμασμένος! Για να λάμψεις θα πρέπει πρώτα να πιεστείς όπως τα διαμάντια, μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει. Και κάτι τελευταίο, σε ό,τι κάνεις να έχεις το mindset της αφθονίας ως οδηγό σου και θα έρθουν όλα με την ώρα τους και τα χρήματα και όλα. Όταν πιστέψεις ότι οι πηγές είναι απεριόριστες αυτό θα προσελκύσεις. Καλή αρχή στην νέα σου αρχή, να είναι καλοτάξιδη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News