Αν έχεις στείλει το βιογραφικό σου για μια θέση και έχεις μια πρόσκληση για συνέντευξη ίσως ψάχνεις τι να ρωτήσω σε συνέντευξη για δουλειά και αν πρέπει να ρωτήσω και εγώ κάτι. Όταν πάμε σε μια συνέντευξη δεν ελέγχει μόνο ο εργοδότης αν είμαστε κατάλληλοι για τη θέση αλλά και εμείς πρέπει να δούμε αν όντως θέλουμε να δουλέψουμε γι’αυτόν τον εργοδότη και να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Οι ερωτήσεις είναι παραπάνω από σημαντικές και πρέπει να γίνουν σε αυτήν τη φάση ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να λυθούν τυχόν απορίες που μπορεί να έχουν γεννηθεί.

Τι να ρωτήσω σε συνέντευξη για δουλειά;

 1. Η θέση που πρόκειται να αναλάβω είναι κάποιου ατόμου που έφυγε ή είναι μια θέση που άνοιξε μόλις γιατί γεννήθηκε μια νέα ανάγκη στην εταιρεία;
 2. Σύμφωνα με την πρώτη ερώτηση, ακολουθεί αυτή της εκπαίδευσης για τη θέση. Ποιος θα είναι εκείνος που θα με εκπαιδεύσει, ο προκάτοχός μου ή κάποιος άλλος;
 3. Σε πόσο καιρό χρειάζεται να καλυφθεί η θέση; Αν αυτή τη στιγμή εργάζεσαι κάπου αλλού θα πρέπει να γνωρίζεις ότι θα πρέπει να τους ειδοποιήσεις, τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα, ότι πρόκειται να φύγεις, για να καλύψουν τη θέση σου.
 4. Τι στόχους χρειάζεται να θέσω; Τι περιμένει από εμένα ο εργοδότης και εταιρεία μου; Πώς μπορώ εγώ ως μέρος της ομάδας να συνεισφέρω με το έργο μου στην επιτυχία της εταιρείας; Ποιες είναι οι προσδοκίες από εμένα.
 5. Συνήθως τα άτομα που κατέχουν αυτήν την θέση τι προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν; Τι είναι αυτό που χρειάζεται να γνωρίζω;
 6. Ποιες είναι οι ευκαιρίες ανάπτυξης για τα άτομα που έχουν συνήθως αυτή τη θέση;
 7. Η δουλειά που θα κάνω θα είναι χωρίς τυπική συνεργασία ή θα συνεργάζομαι με συναδέλφους ή κάποιο τμήμα;
 8. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει έναν εξαιρετικό υπάλληλο από έναν καλό υπάλληλο που κάνει απλά τη δουλειά του.
 9. Ποια είναι η πιο αντιπροσωπευτική περιγραφή του περιβάλλοντος του γραφείου;
 10. Ποια είναι η προσδοκία που έχει η εταιρεία για την ενσωμάτωση στον εργασιακό ρυθμό όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοι μετά τη φάση της εκπαίδευσης;
 11. Ποια είναι η πολιτική της εξ αποστάσεων εργασίας; Με ποιον τρόπο βγαίνει η δουλειά τις ημέρες που εργαζόμαστε από απόσταση.
 12. Στη θέση υπάρχει ευκαιρία για επιπλέον εκπαίδευση;
 13. Ποια είναι η πιο βασική αρχή που χαρακτηρίζει την εταιρεία;
 14. Ποια είναι τα επιτεύγματα της εταιρείας για τα οποία είστε περήφανοι (εδώ αν έχεις διαβάσει τη σελίδα της εταιρείας μπορείς να αναφέρεις κάτι ώστε να δείξεις ότι είσαι μελετημένος).
 15. Υπάρχει κάποια επιπλέον πληροφορία για μένα που θα θέλετε να μάθετε;
ερωτήσεις για τη συνέντευξη
Pexels

Από τα social media μέχρι τις συνεντεύξεις για δουλειά, πώς μπορώ να «πουλήσω» καλύτερα τον εαυτό μου;

Οι ερωτήσεις που κάνουμε λένε πολλά για εμάς

Τα πράγματα που θα ρωτήσεις στη συνέντευξη, αλλά και γενικά οι ερωτήσεις που κάνουμε λένε πολλά για τον ερωτώμενο. Δηλαδή ένας άνθρωπος που τον ενδιαφέρει η ανάπτυξή του, βάζει σε πρώτο ρόλο τις βασικές αξίες τις δικές του αλλά εξίσου και της εταιρείας για την οποία θα παράγει έργο. Επιπλέον θέλει να γνωρίζει τι προσδοκίες τρέφουν οι άλλοι από εκείνον ώστε να δει αν μπορεί να ανταποκριθεί ή αν χρειάζεται να ξεκαθαρίσει εξ αρχής τη θέση του.

Γενικά ένας άνθρωπος που ρωτά και τον ενδιαφέρουν κάποια πράγματα που έχουν μια συγκεκριμένη βαρύτητα δείχνει την ποιότητά του και συνήθως οι άνθρωποι που κάνουν την συνέντευξη τα λαμβάνουν αυτά υπόψη τους. Το να ρωτήσεις τι ώρα βγαίνουμε για διάλειμμα ή πόσα διαλείμματα δικαιούμαι μέσα στη μέρα σημαίνει ότι μάλλον σε ενδιαφέρει περισσότερο το να βγεις έξω παρά να δουλέψεις.

Κάνε ερωτήσεις χωρίς φόβο. Κάποιες από τις παραπάνω μπορεί να έχουν καλυφθεί από την συνέντευξη. Αν όμως δεν έχεις καλυφθεί, είναι πολύ ευπρόσδεκτο να κάνεις ερωτήσεις και να δείξεις το ειλικρινές ενδιαφέρον για τη θέση, την εταιρεία και τους συναδέλφους σου.

16 κλασικές ερωτήσεις συνέντευξης και οι απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη δουλειά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News