Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η προσαρμοστικότητα είναι ένα από τα βασικά συστατικά που χρειάζεσαι αν θέλεις να πετύχεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Θα συμφωνήσω. Τι από όσα ζούμε είναι σταθερό ή μπορεί κάποιος να μας εγγυηθεί ότι θα είναι σταθερό; Η ιστορία έδειξε ότι επιβιώνουν μόνο όσοι καταφέρνουν να προσαρμόζονται σε όλες τις καταστάσεις. Αν ψάχνεις τον τρόπο του πώς μπορώ να γίνω πολύτιμος στο εργασιακό κομμάτι νομίζω ότι έχω βρει μια απάντηση σε αυτό.

κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα
Freepik

Ποια είναι η μοναδική λέξη που σου χρειάζεται αν θες να πετύχεις

Μην κολλάς!

Δεν χρειάζεται να κολλάς σε μια σταθερά της ζωή σου. Δηλαδή ας υποθέσουμε ότι σπούδασες καθηγητής. Την εποχή που πέρασες στο πανεπιστήμιο, αυτό ήταν ένα επάγγελμα που σου έδινε δύο μόνο επιλογές. Το να δουλέψεις σε σχολείο ή να δουλέψεις σε ιδιαίτερα ή φροντιστήρια. Αν δεν κατάφερες να απορροφηθείς πάνω στο αντικείμενο αυτό που σπούδασες και βρήκες κάτι προσωρινό παραπλήσιο, για παράδειγμα έπιασες δουλειά σε έναν εκδοτικό οίκο στο κομμάτι της επιμέλειας, μπορεί να είσαι μακριά από την εκπαίδευση που ίσως ήταν το πρώτο σου ζητούμενο, αλλά οι γνώσεις σου φάνηκαν χρήσιμες σε άλλον κλάδο.

Μην κολλάς στις ταμπέλες που μόνη μας βάζουμε στη ζωή μας. Δεν σε χαρακτηρίζει η επαγγελματική σου ταυτότητα. Ακόμα και αν δουλεύεις σε μια δουλειά που είναι προσωρινή και μακριά από αυτό που σπούδασες ή είναι το πάθος σου, το γεγονός ότι διαθέτεις χρόνο και ενέργεια κάθε μέρα σε αυτό το αντικείμενο σε κάνει κάθε μέρα καλύτερο.

Ποιο είναι το συστατικό που έχουν εκείνοι που γίνονται περιζήτητοι στις δουλειές; Τι χρειάζεται να κάνεις για να ξεχωρίσεις

Τι είναι αυτό που ξέρεις πάρα πολύ καλά;

Αν είσαι σε αυτό το σταυροδρόμι της ζωής σου που ψάχνεσαι και κάνεις ερωτήσεις του τύπου: «Πώς μπορώ να γίνω πολύτιμος στον εργασιακό χώρο» θα πρέπει να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση. Υπάρχει κάτι που ξέρεις πολύ καλά και κάποιος θα ήθελε να σε πληρώσει για να γίνει η ζωή του πιο εύκολη. Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι καθαρά και χρειάζεται κάποιος άλλος για να μας θυμίσει ότι αυτό που ξέρω όντως προσφέρει αξία σε κάποιον άλλο και θα με πλήρωνε για να του κάνω αυτή τη δουλειά!

Ακόμα και αν αυτό που κάνω σήμερα είναι χιλιόμετρα μακριά από αυτό που ήταν το αρχικό πλάνο της ζωής μου, ωστόσο με τη δυνατότητα της προσαρμογής μπορώ να επιβιώσω και να πετύχω εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πώς μπορώ να φανώ πολύτιμος;

  • Ποιο είναι το πάθος μου; Τι κάνω ακούραστα, αδιάκοπα, ευχάριστα χωρίς να θέλω να φάω ή να δω το κινητό μου; Τι είναι αυτό που σκέφτομαι όταν έχω ελεύθερο χρόνο; Αν βρεις το πάθος σου και με κάποιον τρόπο να το κάνεις επάγγελμα, εγγυημένα θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.
  • Σε τι είμαι εξαιρετικός και ποιες λύσεις δίνω με τη γνώση μου αυτή. Βρες το κοινό που χρειάζεται αυτό που έχεις να δώσεις. Μην απευθύνεσαι σε όλους. Ποιος είναι ο ιδανικός σου πελάτης και ο άνθρωπος για τον οποίο θες να δουλέψεις. Βρες τον και βγάλε τα λεφτά σου κάνοντας αυτό που αγαπάς και ξέρεις καλύτερα.
  • Μην σε αυτοπεριορίζεις και μην κολλάς σε αυτά που δεν έχεις. Αν ένα σχέδιο δεν λειτουργεί όπως θες, προσάρμοσέ το με βάση αυτά που έχεις σήμερα. Αν χρειάζεται και άλλα πράγματα να μάθεις, ή χρειάζεσαι βοήθεια, βρες αυτόν τον άνθρωπο που ξέρει ακριβώς τη λύση στο πρόβλημά σου και επένδυσε το χρόνο και τα χρήματά σου για να σε διδάξει αυτό που χρειάζεσαι. Δεν είναι χάσιμο χρημάτων, ούτε χρόνου, είναι αυτό που θα σε πάει στο επόμενο στάδιο.
  • Μην υποτιμάς την αξία σου και μην συμβιβάζεσαι. Αυτή είναι η παράσταση της ζωής μας δεν έχει πρόβα τζενεράλε, βγαίνουμε στη σκηνή χωρίς να προετοιμαστούμε.

Δεν θα είσαι έτοιμος ποτέ

Ξεκίνα πριν να είσαι έτοιμος! Ποτέ δεν θα είσαι έτοιμος! Αν θα πρέπει να περιμένεις να ετοιμαστείς για να προχωρήσεις, θα το αφήνεις συνεχώς πίσω. Αν θες μπορείς να γίνεις και εσύ πολύτιμος σε όποια δουλειά αποφασίσεις να επενδύσεις. Να έχεις αγάπη γι’αυτό που κάνεις, να σκέφτεσαι ελεύθερα χωρίς να περιορίζεσαι και να γίνεις τόσο καλός που δεν θα μπορούν να σε αγνοήσουν. Αν οι άνθρωποι γύρω μας βεβαιωθούν ότι μπορείς να τους δώσεις λύση στο πρόβλημά τους, όσο ακριβός και αν είσαι θα σε επιλέξουν. Και κάτι τελευταίο, δεν έχει να κάνει με τα λεφτά, δεν έχει να κάνει με εμάς αλλά με το πώς θα νιώσουν οι άλλοι από αυτό που κερδίσουν από εμάς. Ξέχνα το εγώ σου, ξέχνα τα λεφτά, το μοναδικό ζητούμενο είναι στην αξία που θα κερδίσει ο άλλος από εσένα. Και μετά θα έρθουν και τα λεφτά, προφανώς, δεν κάνουμε φιλανθρωπία στα θέματα δουλειάς.

Κάνε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σου και θα δεις την απάντηση που γυρεύεις.

Όλες εκείνες τις φορές που σε αυτοπεριόρισες και έμεινες σε μια δουλειά που δεν σου ταιριάζει

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News