Ζούμε στην εποχή που οι δουλειές η μια μετά την άλλη κλείνουν, ο μισθός είναι πολύ χαμηλός και η ανάγκη για εργασία μεγάλη. Πτυχιούχοι από όλα τα αντικείμενα βγαίνουν στον εργασιακό στίβο με ένα μισθό της τάξης των 600€. Με τις ευλογίες τους κράτους και των νόμων που ψηφίζονται πια, φτάνουμε στο σημείο να πούμε «πόσες ακόμα θυσίες για την καριέρα» θα κάνουμε για να μπορέσουμε να ανεβούμε επαγγελματικά.

σημάδια ότι είσαι εργασιομανής
Unsplash/ Daria Nepriakhina

Να βλέπεις πού θες να πας

Αν ξέρεις πού θες να πας, αν έχεις ένα συγκεκριμένο όραμα για τον εαυτό σου, αν ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός σου σε αυτή τη ζωή, η καλύτερη λύση είναι να ξεκινήσεις από χαμηλά στον κλάδο που σε ενδιαφέρει. Σίγουρα το timing δεν είναι πάντα όπως το έχουμε ονειρευτεί και μπορεί να έχουμε ως όνειρο να εργαστούμε σε μια συγκεκριμένη εταιρεία, ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς ευκαιρίες.

Μπορεί να είσαι στη φάση που χρειάζεσαι επειγόντως δουλειά για να την επιβίωσή σου και ναι τότε θα δουλέψεις όπου βρεις, ακόμα και σε μια δουλειά που δεν ονειρεύεσαι, αρκεί να ταιριάζει με τις αρχές και τις αξίες σου για να βγάλεις τον επιούσιο. Αυτή είναι προσωρινή λύση και πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου το σχέδιο Β.

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στις υπερωρίες και πώς θα πληρώνονται

Αν δεν σπάσεις αυγά, δεν θα φτιάξεις ομελέτα

Σίγουρα το ιδανικό σενάριο είναι να εργάζεσαι κάπου, να διαθέτεις τον χρόνο σου, τις γνώσεις και την αξία σου και να πληρώνεσαι γι’ αυτό. Το εργασιακό οκτάωρο συχνά πάει περίπατο και εσύ σκέφτεσαι ποιες και πόσες θυσίες για την καριέρα θα κάνεις ακόμα. Θυσίες για να ανέβεις επαγγελματικά.

Βάλε ημερομηνία λήξης

Κάνε θυσίες για την καριέρα σου γνωρίζοντας ότι όλο αυτό που ζεις τώρα έχει ημερομηνία λήξης και ότι τώρα είσαι στο μεταβατικό στάδιο για το επόμενο level. Στα περισσότερα εργασιακά αντικείμενα υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο που αλλάζεις το level είτε αυτό είναι τα τρία, είτε τα πέντε, είτε τα επτά χρόνια. Αυτό έχε το στο πίσω μέρος του μυαλού σου όταν ξεκινάς την εργασιακή σου πορεία.

Μάθε να σε ακούς και να σέβεσαι τις ανάγκες σου

Μπορεί να γνωρίζεις πού θες να πας και να γνωρίζεις ότι θα κάνεις θυσίες για την καριέρα σου για συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, ωστόσο, αν νιώσεις ότι είσαι στα όρια burnout, αν νιώθεις ότι η υγεία σου σου κρούει καμπανάκια, ότι η οικογένεια σου σου λείπει, ότι χρειάζεσαι ξεκούραση να σε ακούς. Δεν είμαστε ρομποτάκια, η υγεία μας και η ψυχική υγεία μας είναι προτεραιότητα! Αν δεν είμαστε καλά δεν μπορούμε να προσφέρουμε σε κανέναν άλλο.

Γίνε τόσο καλή ώστε να είσαι ακαταμάχητη

Γίνε τόσο καλή ώστε να μην μπορείς να περάσεις απαρατήρητη. Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι αν διαθέσουμε 10.000 ώρες κάνοντας ένα συγκεκριμένο πράγμα δηλαδή γύρω στα πέντε χρόνια, γινόμαστε εξαιρετικοί σε αυτό! Δες πώς θες να είσαι σε πέντε χρόνια από σήμερα και κάνε το.

Ο χρόνος που διαθέτεις στην εργασία σου δεν είναι μόνο ο χρόνος που «αγοράζει» ο εργοδότης σου για να κάνεις την δουλειά του, είναι και επένδυση σε εσένα! Εσύ διαλέγεις αν αυτό το αντικείμενο που διαθέτεις τον χρόνο σου τιμά τον σκοπό της ύπαρξής σου ή όχι. Αν όχι βρες εναλλακτικές, μην ξοδεύεις τον πολύτιμό σου χρόνο κάνοντας κάτι που δε εκφράζει.

Βρες τι είναι αυτό που θέλουν οι άλλοι

Βρες τι ανάγκη υπάρχει εκεί έξω και είσαι εσύ καλή σήμερα σε αυτό. Δώσε χρόνο και απόκτησε αξία και μοίρασέ το εκεί έξω. Διάλεξε τον ρόλο που θα έχεις στη ζωή, θα είσαι αυτή που γκρινιάζει για όλες τις συνθήκες που δεν μπορεί να αλλάξει ή εκείνη που τελικά τα κατάφερε παρόλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Είναι δική μας επιλογή. Πάντα δική μας ήταν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News