Δεν είσαι σίγουρος αν κάνεις τη δουλειά που αγαπάς; Αρχικά αν ξυπνάς με χαρά, χωρίς να σιχτιρίζεις και νιώθεις πως θες να πας στη δουλειά σου, τότε σίγουρα η δουλειά αυτή κάτι σου προσφέρει και είναι για σένα. Όμως, υπάρχουν και κάποια σημάδια που το αποδεικνύουν.

Κατ’ αρχάς έχεις δουλειά και αυτό είναι ένα επίτευγμα στην εποχή μας. Δεύτερον, θα μας πεις: «χρειαζόμουν αυτό το άρθρο για να το συνειδητοποιήσω;» Και ναι και όχι.  Όχι, επειδή προφανώς κανείς δεν ξέρει καλύτερα από σένα την ικανοποίηση που αντλείς από τη δουλειά σου. Αλλά, οι καταστάσεις είναι δύσκολες και ίσως οι συνθήκες σε έχουν κάνει να μη συνειδητοποιείς πόσο σε χαρακτηρίζει η δουλειά σου.

Ποια τα σημάδια που δείχνουν ότι κάνεις μια δουλειά που αγαπάς;

Ποτέ δεν είναι αρκετές οι ώρες για να κάνεις τα πάντα

Μήπως είσαι λίγο – πολύ εργασιομανής και σου αρέσει; Δεν είναι μόνο οι καθημερινές υποχρεώσεις και ο φόρτος εργασίας, είναι ό,τι επιπλέον θα ήθελες να κάνεις για την προσωπική σου βελτίωση και επαγγελματική ολοκλήρωση. Μην αγχώνεσαι! Πάντα υπάρχει και η επόμενη μέρα για να επιτύχεις τους στόχους που έχεις θέσει.

Μπορείς να δεις τη «μεγάλη εικόνα»

Ακόμα κι αν είσαι χαμηλά στην ιεραρχία και αναγκάζεσαι να κάνεις δουλειές που δεν σου ταιριάζουν, αλλά στο αντικείμενό σου, ξέρεις ότι όλα αυτά οδηγούν στο να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Έτσι, υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ποια είναι η θέση σου και βρίσκεις το νόημα στην καθημερινότητα της δουλειάς.

Τα 3 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις αν θέλεις να είσαι επιτυχημένος στη δουλειά σου

Η απογοήτευσή σου οφείλεται σε κάτι που δεν είναι αρκετά καλό

Αν πιο συχνά δυσανασχετείς με το πόσο καλύτερο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα, παρά με τις συνθήκες εργασίας, τους συναδέλφους, το ωράριο κλπ, τότε είναι σίγουρο ότι κάνεις μια δουλειά που αγαπάς. Επίσης, φρόντισε οι συζητήσεις στο γραφείο, ακόμα και οι διαπληκτισμοί να είναι σε αυτή την κατεύθυνση και όχι σε ανούσιες κανονιστικές λεπτομέρειες.

δουλειά που αγαπάς
Pexels

Μιλάς για τη δουλειά και εκτός δουλειάς

Όχι, η δουλειά δεν τελειώνει μαζί με το ωράριό σου. Δεν λέμε ότι είναι λογικό να δουλεύεις non-stop. Λέμε, όμως, ότι μια δουλειά που αγαπάς σε απασχολεί στο πίσω μέρος τους μυαλού σου κάθε στιγμή και «εμφανίζεται» σε συζητήσεις με φίλους ή την οικογένειά σου.

Εμπνέεσαι από τους ανθρώπους που είναι γύρω σου

Ακόμα κι αν εσύ δεν είσαι στην ιδανική θέση, αντλείς ικανοποίηση από τους συναδέλφους ή τους ανωτέρους σου. Όταν θαυμάζεις τους ανθρώπους που βρίσκονται στο εργασιακό σου περιβάλλον, έχεις λόγους να προσπαθήσεις και ο ίδιος πιο σκληρά ή να ξεπεράσεις μικροπροβλήματα.

Δεν τρέμεις το βράδυ της Κυριακής

Για τους ανθρώπους που δεν αγαπούν τη δουλειά τους, κάθε μέρα της εβδομάδας έχει μια συγκεκριμένη ποιότητα. Η Δευτέρα είναι η μέρα της κατάθλιψης, η Τετάρτη είναι στη μέση της εβδομάδας και η Παρασκευή είναι η πιο γλυκιά μέρα της εβδομάδας, διότι αυτό σημαίνει ότι μένουν μερικές ώρες μέχρι το Σαββατοκύριακο. Σάββατο σημαίνει ξεδίνω, ενώ Κυριακή ξαναμαζεύομαι και ετοιμάζομαι για «καταναγκαστική εργασία». Αν αγαπάς τη δουλειά σου, η Κυριακή είναι μια όμορφη μέρα, ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες και δεν αγχώνεσαι ή σιχτιρίζεις που έρχεται Δευτέρα και πάλι θα πας στη δουλειά.

Tip

Αν δεν εμφανίζεις κανένα από τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κάνεις μια δουλειά που δεν σε εκφράζει ή να την κάνεις με τον τρόπο που δεν ικανοποιεί – κι αυτό δεν έχει απαραίτητα σχέση με τα χρήματα που εισπράττεις. Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε η δουλειά σου να είναι η δύναμή σου, ο τρόπος αυτοεπιβεβαίωσής σου, το «σχολείο» σου, η «ψυχοθεραπεία» σου!

Η δουλειά σου ξεκίνησε να σου θυμίζει μια άσχημη σχέση; Δες τι μπορείς να κάνεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News