Η δουλειά για τον καθένα σημαίνει και κάτι άλλο. Είναι το μέσο για τον βιοπορισμό μας σαφώς αλλά μπορεί να δώσει μαθήματα ζωής που θα μας βοηθήσουν ολιστικά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Καθώς έγραφα αυτό το άρθρο βρήκα 6 από τα μαθήματα που πήρα από τη δουλειά! Είναι πάρα πολλά και για τον καθένα διαφέρουν ανάλογα με τις εικόνες που έχει, την οπτική του και τη φύση της δουλειάς που κάνει.

Το να εργάζεσαι, να παράγεις έργο και να πληρώνεσαι γι’αυτό μπορεί να είναι μια πραγματική γιορτή και απόλαυση για τη ζωή του ανθρώπου. Σε κάποιες περιπτώσεις το ξέρω ότι θυμίζει λιγότερο γιορτή αλλά και σε αυτές ακόμα κάτι μαθαίνεις, όπως το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα να αναζητήσεις την έξοδο και να αναλάβεις την ευθύνη της ζωής σου, καθώς και τη στρατηγική που θα χρησιμοποιήσεις για να πας στο επόμενο level.

Τα 3 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις αν θέλεις να είσαι επιτυχημένος στη δουλειά σου

επιτυχημένη καριέρα.

6 Μαθήματα ζωής

Βοηθά στο να βγούμε από τις comfort zones

Είναι άβολο το να βγαίνεις από τη ζώνη της ασφάλειάς σου και κανείς δεν θέλει να μπει σε διαδικασία να ξεβολέψει τον εαυτό του. Μας αρέσει να καθόμαστε βολεμένοι ακόμα και όταν δεν πάνε όλα ρολόι. Στη δουλειά πολλές φορές βρισκόμαστε στο δίλημμα του να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που υπό φυσιολογικές καταστάσεις θα αποφεύγαμε. Τελικά όμως αποδεικνύεται ότι κάνοντας τες κερδίζουμε έξτρα πόντους αυτοπεποίθησης μόνο και μόνο επειδή το προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε να φανούμε δυνατότεροι από το φόβο μας.

Μαθαίνουμε συνεχώς κάτι νέο

Μαθαίνοντας κάτι νέο, δημιουργούμε νέους νευρώνες στον εγκέφαλο κρατώντας τον νέο και «γυμνασμένο» Μαθαίνοντας κάτι νέο κάθε μέρα είναι μια σίγουρη λύση στο να καθυστερήσουμε με την φυσική ωρίμανση που είναι αναπόφευκτη. Η δουλειά συνήθως είναι το μέρος που προσφέρει τη χαρά της ανακάλυψης νέων εμπειριών, νέων προκλήσεων, νέων δεδομένων, νέων γενικά πραγμάτων στη ζωή.

Απομυθοποιούμε την αποτυχία

Ο άνθρωπος που δεν έκανε λάθος είναι εκείνος που δεν προσπάθησε ή αυτός που δεν κάνει τίποτα, ή ο νεκρός. Στην εργασία είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο τις περισσότερες φορές το να προσπαθήσεις. Ακόμα και αν φοβόμαστε κάτι νέο και πάλι δοκιμάζουμε. Το προσπαθούμε και κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να το κάνουμε σωστά και καλά. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει και με τη φύση του λάθους αλλά και τον κλάδο στον οποίο δουλεύουμε.

Επιμένουμε στις αξίες

Οι αξίες μας είναι πολύ σημαντικές και ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Το να τις εντοπίσεις είναι μια αρχή και στη συνέχεια καθώς πιάσεις δουλειά πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι αξίες και της εταιρείας που δουλεύεις. Αν κάπου νιώθεις ότι συγκρούεσαι, δε γίνεται να δουλεύεις σε μια δουλειά όπου καθημερινά συγκρούεσαι με τις αξίες σου.

Δημιουργούμε δίκτυο

Η δικτύωση είναι το Α και το Ω που μπορείς να κερδίσεις όταν είσαι σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Δικτύωση με τους συναδέλφους, με τους συνεργάτες, με τους πελάτες, με όποιον μπορείς να φανταστείς. Κοινονικοποιείσαι τόσο πολύ ακόμα και αν είσαι γενικά πιο εσωστρεφής σαν τύπος, η δουλειά σε βοηθά να κάνεις έναν κύκλο, το πόσο μεγάλος θα γίνει τελικά εξαρτάται από εσένα και το τι διάθεση έχεις.

Δεν τα παρατάμε

Το μεγαλύτερο μάθημα από όλα! Η οποιαδήποτε αποτυχία στη δουλειά μας παρακινεί να συνεχίσουμε. Δεν σταματήσαμε επειδή κάπως δεν έγινε όπως το φανταζόμασταν. Δεν υπάρχει επιλογή για κάτι τέτοιο, ίσως γιατί η δουλειά έχει συγκεκριμένες φόρμες και νόρμες που πρέπει να βασιστούμε πάνω σε αυτές. Δεν τα παρατάμε στις πιθανές αποτυχίες και αυτό το μάθημα μας συντροφεύει κατόπιν και σε όλη τη ζωή μας.

Ποιος είναι τελικά ο στόχος

Αυτά είναι τα μαθήματα που πήρα από τη δουλειά και με βοήθησαν πολύ στην καθημερινή μου ζωή. Τα μαθήματα αυτά με βοήθησαν να βελτιωθώ σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα και αυτό το προσθέτω στα υπέρ της εργασίας, εκτός όλων των υπολοίπων που έχω να μετρήσω αν έπρεπε να μετρήσω τα θετικά του να δουλεύεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News