Η εμπειρία από τις συνεντεύξεις είναι ένα τεράστιο δώρο. Ακόμα και αν δεν κερδίσουμε τη θέση για την οποία πήγαμε στη συνέντευξη, κάθε συνέντευξη μας δίνει εφόδια που είναι πολύ χρήσιμα να έχουμε στην εργασιακή φαρέτρα μας. Μίλησα με δύο διαφορετικές προσωπικότητες, δύο ανθρώπους από άλλο εργασιακό υπόβαθρο που αυτήν τη στιγμή είναι στη φάση εύρεσης εργασίας και έχουν κάνει άπειρες συνεντεύξεις για εύρεση δουλειάς. Τα συμπεράσματά τους, τα μάζεψα σε ένα κείμενο που εύχομαι να σου φανεί χρήσιμο αν σήμερα είσαι και εσύ σε αυτή τη φάση.

Η εμπειρία από τις συνεντεύξεις ένα από τα μεγαλύτερα δώρα

  1. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου. Πριν από κάθε συνέντευξη, ακόμα και αν είσαι εκεί για την εμπειρία υπάρχει το εύλογο συναίσθημα του άγχους. Να αρέσεις στον άλλο, να ταιριάξετε, να έχετε χημεία, να φανείς αντάξιος του βιογραφικού σου και της θέσης, να μην πεις κάτι που δεν ευσταθεί. Κάποια στιγμή και μετά από τις πολλές συνεντεύξεις καταφέρνεις να μετριάσεις αυτό το συναίσθημα και να είσαι πάρα πολύ οκ με την όλη εμπειρία που πρόκειται να ζήσεις.
  2. Μαθαίνεις να ξεχωρίσεις τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα ακόμα και από την συνέντευξη. Φαίνονται οι εργαζόμενοι που είναι ευτυχισμένοι και πλήρεις στη δουλειά τους και φαίνονται και εκείνοι που ψάχνουν να βρουν την έξοδο. Σε προφυλάσσεις λοιπόν από μια κακή εμπειρία εξ αρχής, πριν καν μπεις σε αυτό. Και αν δεν «κάτσει» η δουλειά αυτή ξέρεις ότι ήσουν τουλάχιστον τυχερός που τα είδες όλα αυτά.
  3. Κάνεις ερωτήσεις που δείχνουν ότι είσαι ένας επαγγελματίας που ξέρει τι θέλει και ξέρει και ποιος είναι. Οι σωστές ερωτήσεις στη φάση μιας συνέντευξης χρειάζονται και είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές. Γενικά οι ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι δίνουν μια γραμμή για το ποιος είμαι εγώ που ρωτάω.
  4. Δεν ενθουσιάζεσαι με το παραμικρό. Οι διαδικασία των συνεντεύξεων συχνά καταλήγει να είναι σκοτσέζικο ντους. Το οποίο σημαίνει ότι σε καλούν για συνέντευξη, πάει καλά, σε καλούν δεύτερη να μιλήσεις με άλλον υπεύθυνο, σε τρίτη για να μιλήσετε για τα χρήματα και τελικά καταλήγεις ενώ έχεις δει ότι όλα προχωρούν να μαθαίνεις ότι καλύφθηκε η θέση, χωρίς καν να έχουν το ελάχιστο δείγμα ευγένειας να σου πούνε, «ευχαριστούμε καλύφθηκε η θέση». Όταν έχεις κάνει πολλές συνεντεύξεις ξέρεις ότι αν δεν μπουν οι υπογραφές, δεν έχεις τίποτα στα χέρια σου και παύεις να ενθουσιάζεσαι μετά από κάθε συνάντηση.
  5. Μαθαίνεις να αποδέχεσαι την απόρριψη. Η απόρριψη δεν σημαίνει ότι είσαι εσύ κακός. Μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να δουλέψεις λίγο ακόμα, να εκπαιδευτείς, να σε ετοιμάσεις ακόμα καλύτερα. Αν δεις πίσω δεν ήσουν ο ίδιος άνθρωπος που ήσουν πριν 2 ή 3 χρόνια. Αν κάτι που είχε γίνει στραβά τότε σε κάποια συνέντευξη σε πλήγωσε, βάζεις ένα φίλτρο και βλέπεις καθαρά ότι όντως χρειαζόσουν να δουλέψεις περισσότερο. Μην συνδέεις την απόρριψη με την αξία σου ως άνθρωπο. Δεν αξίζουμε περισσότερο ή λιγότερο αν πάρουμε μια δουλειά ή όχι. Η αξία μας είναι μια και δεν χρειάζεται αποδείξεις.
πριν από κάθε συνέντευξη
Freepik

Πώς θα χρησιμοποιούμε την εμπεριά αυτή προς όφελός μας

Οι άνθρωποι που θέλουν συνεχώς να εξελίσσονται, κάνουν συχνά αυτό που λέμε αυτοκριτική και αναδιοργάνωση. Βάζουν κάτω τα δεδομένα τους, βλέπουν τα δυνατά και αδύνατά σημεία τους, ανατροφοδοτούν τον εαυτό τους εποικοδομητικά χωρίς να είναι τιμωρητικοί.

Όλη αυτή η εμπειρία που έλαβες από συνεντεύξεις, από την επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη, από διαφορετικές κουλτούρες, μόνο πιο πλούσιο μπορεί να σε κάνει ακόμα και αν ακόμα δεν έχεις πιει ακόμα νερό από την πηγή. Κάθε βήμα του ταξιδιού μας είναι βασικό για να γίνουμε αυτοί που τελικά προοριζόμαστε να γίνουμε. Έχε υπομονή και να θυμάσαι ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Το ίδιο ισχύει και για όλους εμάς. Είμαστε έργα προς βελτίωση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News