Ο στόχος που φιγουράρει ψηλά στις λίστες με τα στρατηγικά σχέδια αλλαγής πολλών ανθρώπων και αυτόν τον Ιανουάριο είναι φυσικά η αλλαγή της δουλειάς. «Πώς να αλλάξω δουλειά», είναι μια από τις ερωτήσεις που κάνουν άνθρωποι που κάθονται σε καρέκλες ψυχολόγων και coaches και συμβούλων επιχειρηματικότητας. «Θέλω να αλλάξω δουλειά», «θέλω να ανοίξω την πόρτα και να φύγω» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις που δηλώνουν μια μεγάλη επιθυμία που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Το τέλος

Όταν έρθει η ώρα να πέσουν οι τίτλοι του τέλους σε μια σχέση επαγγελματική αλλά και οποιασδήποτε άλλης μορφής σχέση φαίνεται! Φαίνεται στο βλέμμα σου η απογοήτευση και η ξεκάθαρη πρόθεση ότι είσαι ήδη με το ένα πόδι έξω από αυτό το περιβάλλον. Το τέλος μπήκε τη στιγμή που μια αξία που έχεις εσύ ως άνθρωπος ήρθε σε σύγκρουση με κάτι που συνέβη στη δουλειά αυτή.

Είναι ο σεβασμός, είναι η τιμιότητα, είναι κάποια ανώτερη αξία που έχεις εσύ νοερά βάλει με το μυαλό σου. Τότε λοιπόν την παίρνεις την απόφαση και το τέλος έχει μπει μια για πάντα. Αν έχεις κάνει τα κουμάντα σου τα οικονομικά και έχεις φροντίσει να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, σηκώνεσαι και φεύγεις εκείνη τη στιγμή. Και δεν ανέχεσαι ούτε μέρα να διαθέτεις εκεί που δεν σου αξίζει τον πολύτιμο χρόνο σου.

Σίγουρα αυτό είναι ένα ιδανικό σενάριο αλλά δεν το προτείνω, γιατί τα χρήματα αυτά «τα έτοιμα» τελειώνουν γρήγορα και μετά μπορεί να μπεις σε φαύλους κύκλους, του να πας για δουλειά οπουδήποτε στο όνομα της επιβίωσης.

αυτοπεποίθηση στη δουλειά
Freepik

Το ότι αποφάσισες να φύγεις όμως και το ότι φυτεύτηκε αυτή η ιδέα μέσα στο μυαλό σου είναι η αρχή! Να δημιουργήσεις ευκαιρίες, να ψάξεις δουλειές σε αντικείμενα που θες και αγαπάς μόνο. Να μην αφήσεις πέτρα που δεν έχεις σηκώσει. Να ξέρεις ότι είναι πολύ τυχεροί εκείνοι που σε έχουν σήμερα και δεν το έχουν πάρει είδηση ακόμα.

Όταν πεις τη λέξη φεύγω, τότε θα σου πουν πάρε περισσότερα λεφτά, φύγε στις 17:00, πάρε τις αδειές σου, δούλεψε με τους όρους σου. Μη στεναχωριέσαι όμως! Όλα αυτά τα απαράδεκτα μαθήματα που έζησες σε αυτό το μεσαιωνικό εργασιακό περιβάλλον, είναι οι αποσκευές που σε έκαναν δυνατότερο για αύριο.

Γιατί όταν παραιτήθηκα ένιωσα πιο δυνατή και τι έμαθα από αυτό!

Ποιο αύριο λαχταράς για εσένα;

Το αύριο που λαχταράς σίγουρα δεν έχει μέσα όλα αυτά που βίωσες στην προηγούμενη δουλειά. Και αυτό είναι ο θεμέλιος λίθος, στο να χαράξεις εκ νέου τα όριά σου στο νέο εργασιακό περιβάλλον ήδη από την αρχή. Από την συνέντευξη κιόλας να πας εκεί με την πίστη ότι είσαι το κατάλληλο άτομο για τη θέση, ότι η νέα εταιρεία θα αποκτήσει μια άλλη αξία που θα σε έχει στους κόλπους της. Και να το πιστεύεις!

Τα γράφω συχνά όλα αυτά, με κίνδυνο να γίνω κουραστική αλλά ναι μπορείς να έχεις ό,τι έχεις ονειρευτεί αρκεί να τα ονειρευτείς. Κάτσε κάτω και σκέψου τι είναι αυτό που σε κάνει να πετάς, που σε κάνει να ξεχνάς να φας, βρες το σκοπό που ήρθες. Τι μπορείς να προσφέρεις στους ανθρώπους, τι είναι αυτό το ένα που έχεις μόνο εσύ. Τι είναι αυτό που σε προίκισε ο Θεός, ή όποιος πιστεύεις τέλος πάντων. Γιατί να ξέρεις ότι έχεις και εσύ κάπου ένα ταλέντο. Βρες το, δώσε χρόνο σε αυτό και γίνε καλύτερος. Γίνε ο καλύτερος και κάνε τους άλλους γύρω σου να μη μπορούν να αντισταθούν σε αυτό που έχεις να δώσεις. Να θέλουν να το αγοράσουν όσο και αν το πουλάς.

Και μιας που μιλάμε για όνειρα θα ήθελα να φανταστείς τι θα ήθελες για τη ζωή των παιδιών σου αν είχες παιδιά. Πώς θα ήθελες να είναι η καθημερινότητά τους στη δουλειά τους. Φαντάζομαι θα ήθελες να απολαμβάνουν το σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων, να εργάζονται κάπου που γεμίζει η καρδιά τους χαρά και αγάπη. Που τους δίνεται η ευκαιρία να ανθίζουν κάθε μέρα και που δίνουν την μοναδική τους αξία και γνώση προς όφελος των άλλων ανθρώπων.

Τι θα ήθελαν οι γονείς σου για εσένα. Αυτή η ερώτηση είναι αυτή που ξεκαθαρίζει πολύ το τοπίο. Ανεξάρτητα με το αντικείμενο της δουλειάς, τι ευχή έκαναν για εσένα καθώς σε μεγάλωναν; Να τους θυμάσαι συχνά καθώς μεγαλώνεις και να ξέρεις ότι αν τους ρωτούσες σήμερα θα σου έλεγαν, θέλω να είσαι ευτυχισμένος με τις επιλογές σου. Να είσαι ένας ευτυχισμένος, πλήρης και άξιος αγάπης και σεβασμού άνθρωπος.

Από τα social media μέχρι τις συνεντεύξεις για δουλειά, πώς μπορώ να «πουλήσω» καλύτερα τον εαυτό μου;

Πώς να αλλάξω δουλειά;

Αφού γραφτεί το τέλος και αφού ονειρευτείς το τι θες από τη ζωή σου, τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά.

  • Ενημέρωση βιογραφικού (Όλα τα νέα skills που κέρδισες συν τω χρόνω στην τελευταία δουλειά σου)
  • Φτιάξε λογαριασμό στο LinkedIn και κάνε αναζήτηση θέσεων σύμφωνα με τα προσόντα σου (όλες οι ενημερωμένες εταιρείες ζητούν εκεί πια προσωπικό).
  • Δημιούργησε ευκαιρίες. Βρες τις dream jobs που θα ήθελες να εργαστείς! Ακόμα και αν δεν ζητούν προσωπικό, κάνε αισθητή την παρουσία σου και για ποιο λόγο χρειάζονται εσένα στην εταιρεία αυτή. Ποτέ δεν ξέρεις.
  • Κάνε τη δική σου εταιρεία. Το ξέρω ότι ζούμε σε καιρούς αβέβαιους, αλλά το πάθος και η αγάπη στο αντικείμενό σου μπορούν να σε κάνουν περιζήτητο.

Μη φοβάσαι να δοκιμάσεις. Δοκίμασε και αν δε σ’αρέσει κάτι φεύγεις ξανά. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα, δοκίμασε μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Μην αφήσεις ούτε πέτρα που να μην σηκώσεις, μην σε ξοδέψεις εδώ και εκεί άσκοπα, από φόβο μην αποτύχεις, από φόβο μήπως δεν τα καταφέρεις. Να βάζεις τον πήχη ψηλά και να μην σε νοιάζει τίποτα. Να ξέρεις ότι όλα στο τέλος θα πάνε καλά. Και αν σήμερα σε βασανίζει το ότι διαθέτεις το 1/3 του πολύτιμου χρόνου σου σε κάποια δουλειά που δεν σου αξίζει, αν βιώνεις άσχημες και δύσκολες καταστάσεις να τις ευγνωμονείς γιατί χάρη σε αυτές θα ανοίξεις σε λίγο την πόρτα και θα πας εκεί που σου αξίζει. Εκεί που μπορούν να εκτιμήσουν το την ποιότητά σου και την μοναδική σου ύπαρξη.

Εύχομαι ο στόχος της νέας επαγγελματικής πορείας να επιτευχθεί φέτος και να είσαι κάπου που θα λάμπεις και θα ανθίζεις κάθε μέρα!

Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας. Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News