Το ποιος βρίσκεται σε θέση ισχύος μέσα σε μια επιχείρηση παίζει κομβικό ρόλο στο εάν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι που αφήνουν τη δουλειά τους είναι επειδή δεν είναι ευχαριστημένοι απ’ τους μάνατζέρ τους, κι όχι απ’ τις εταιρείες καθαυτές… Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι leaders να επιλέγονται με προσοχή και σωστά κριτήρια. Ποια είναι τα red flags και τα χαρακτηριστικά ενός κακού ηγέτη;

Πολλές φορές, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν επιλέγουν με σύνεση τους μάνατζερ κι αυτό μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα… Απ’ το να δημιουργηθούν οικονομικά προβλήματα στην επιχείρηση λόγω κακής διαχείρισης μέχρι να γίνει κάποια μαζική φυγή του προσωπικού λόγω κακής συμπεριφοράς.

Για να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε μια ηγετική θέση, χρειάζεται να έχει δεξιότητες και την ικανότητα να μανατζάρει τους άλλους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μεγαλύτερη απόφαση που καλείται να λάβει κάθε οργανισμός είναι το ποιον θα ονομάσει διευθυντή.

χαρακτηριστικά ενός κακού ηγέτη

Ποια είναι, λοιπόν, τα red flags- χαρακτηριστικά ενός κακού ηγέτη;

Τα παρακάτω είναι σημάδια ότι κάποιος δεν μπορεί να ηγηθεί:

 1. Leaders που φροντίζουν μόνο τον εαυτό τους
  Αυτοί οι ηγέτες δεν ενδιαφέρονται για την εκπλήρωση των στόχων της εταιρείας ή την ευθυγράμμιση των στόχων της ομάδας με εκείνους της εταιρείας. Τους ενδιαφέρει μόνο η ατομική τους απόδοση και η λήψη του ετήσιου μπόνους. Οι managers με αυτή τη στάση παίζουν για το όνομα στο πίσω μέρος της φανέλας και ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους επιτεύγματα και για το πώς φαίνονται στους ανωτέρους τους.
 2. Ναρκισσιστικές τάσεις
  Οι άνθρωποι μ’ αυτό το χαρακτηριστικό συχνά υποτιμούν τη δουλειά ενός μέλους της ομάδας, δεν σέβονται την ομάδα τους και μπορεί ακόμη και να γελοιοποιήσουν το προσωπικό στα meetings. Όταν χρειάζονται κάτι από εσένα, μπορεί να γίνουν ακόμα και απειλητικοί. Στην πιο τοξική τους μορφή, θα σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και την αξία σου για την εταιρεία.
 3. Αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους σαν αριθμούς
  Αυτοί οι άνθρωποι δείχνουν καθόλου ή μικρή ανησυχία για την ευτυχία ή την ευημερία των εργαζομένων, καθώς το κίνητρο για την πρόσληψή τους ήταν καθαρά η παραγωγικότητα και το κέρδος. Έτσι, λοιπόν, η συμπόνια και η ενσυναίσθηση είναι έννοιες που αγνοούν.
 4. Υπερβολικός έλεγχος
  Το εργασιακό περιβάλλον είναι ανυπόφορο και αποπνικτικό γιατί οι διευθυντές θέλουν τον έλεγχο σε όλες τις αποφάσεις. Αυτοί οι διευθυντές δεν εμπιστεύονται την ομάδα, επομένως τα καθήκοντα σπάνια ανατίθενται σε άλλους. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο για ομαδική συζήτηση, επειδή το στυλ διαχείρισης είναι αυταρχικό, γεγονός που περιορίζει τη δημιουργικότητα και την επιθυμία της ομάδας να μάθει νέα πράγματα και να είναι ουσιαστικά παραγωγική.
 5. Κλέβοντας όλη τη λάμψη από την ομάδα
  Η ομάδα συνθέτει ένα υπέροχο προϊόν και ο πελάτης είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα. Και τότε συμβαίνει αυτό: Ο manager παίρνει όλα τα εύσημα. Κανένας έπαινος για την ομάδα, καμία γιορτή για την επιτυχία όλων, καμία αναγνώριση των μελών της ομάδας για τη συνεισφορά τους. Αυτός ο τύπος manager κλέβει πάντα όλη τη λάμψη από την ομάδα.

Αυτά είναι μόνο 5 απ’ τα χαρακτηριστικά των κακών ηγετών, με τους οποίους κανείς δεν θα ήθελε να δουλέψει μαζί… Μην ξεχνάς ότι δεν σου αξίζει να βρίσκεσαι σ’ ένα τοξικό ή κακοποιητικό εργασιακό περιβάλλον. Δες επίσης εδώ ποιες συμπεριφορές συνθέτουν την παρενόχληση στη δουλειά και δεν πρέπει να παραβλέψεις.

Η βία δεν είναι απλά ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης αναλύει στο iPop.gr την ψυχολογία του θύτη και του θύματος που έχει υποστεί παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News