Είναι δυνατόν να βρεις δουλειά χωρίς πτυχίο και μάλιστα μια εξαιρετική και ευέλικτη δουλειά; Δεν θα σε κρατήσουμε σε αγωνία: Ναι μπορείς! Το θέμα είναι να ξέρεις τι υπάρχει εκεί έξω και με ποιο τρόπο μπορείς να διεκδικήσεις αυτές τις θέσεις εργασίας.

Θα βρεις πολλούς εργοδότες που εκτιμούν περισσότερο την εμπειρία και την όρεξη από ένα πτυχίο Πανεπιστημίου. Ακολουθούν 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βρεις τη δουλειά που θέλεις, ακόμα κι αν δεν έχεις σπουδάσει κάτι.

Πώς να βρεις δουλειά χωρίς πτυχίο

Κοίταξε στο σωστό πεδίο

Ας μην γελιόμαστε… Ορισμένα επαγγέλματα, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, θα απαιτούν πάντα πτυχίο. Υπάρχει, όμως, ένας εκπληκτικός αριθμός άλλων τομέων όπου το δίπλωμα δεν είναι απαραίτητο. Δουλειές πάνω στην τεχνολογία, στην εξυπηρέτηση πελατών, στη γραφή και σε πολλές θέσεις βοηθού απαιτούν ένα απολυτήριο, μια πιστοποίηση ή απλά εμπειρία.

δουλειά χωρίς πτυχίο
Unsplash/Christin Hume

Εκπαιδεύσου με άλλους τρόπους

Ζούμε στην εποχή όπου στο Ίντερνετ μπορείς να βρεις τα πάντα. Με λίγο ψάξιμο, θα βρεις πολλά online μαθήματα με χαμηλό κόστος ή ακόμα και δωρεάν, που θα σου παρέχουν ορισμένες βασικές γνώσεις, θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό σου και θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο έτοιμος όταν αναζητάς εργασία.

145 δωρεάν, online μαθήματα απ’ το Harvard για να γίνουμε σοφότεροι μέσα στο lockdown

Συνδύασε το βιογραφικό σου με ένα εξαιρετικό cover letter

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς γιατί ένας εργοδότης πρέπει να σε προσλάβει αντί για τους άλλους υποψηφίους. Ποιες πρακτικές δεξιότητες και εργασιακές εμπειρίες έχεις που σχετίζονται με την συγκεκριμένη δουλειά; Εάν έχεις περισσότερη εμπειρία απ’ ό,τι εκπαίδευση, επισήμανέ την το στο βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή σου. Και φυσικά, μην έχεις ένα cover letter για όλες τις δουλειές, προσάρμοζέ το κάθε φορά αναλόγως με τη θέση και την εταιρεία.

Προετοιμάσου!

Πριν από τη συνέντευξή σου, πρέπει να δουλέψεις! Μάθε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για τον μελλοντικό σου εργοδότη, τη φιλοσοφία της εταιρείας και τους στόχους της για το μέλλον. Σκέψου ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνουν αλλά και ερωτήσεις που θα ήθελες εσύ να κάνεις. Είναι σύνηθες για τους εργοδότες να ρωτούν τους αιτούντες εάν έχουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία.

δουλειά χωρίς πτυχίο
Unsplash/Emma Matthews

Η λέξη που μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά εάν περνάς από συνεντεύξεις για να βρεις δουλειά

Δώσε προσοχή στη λεπτομέρεια

Παρόλο που ορισμένες εταιρείες εξετάζουν τους υποψηφίους με βάση το εάν έχουν πτυχίο ή όχι, πολλοί διευθυντές ανησυχούν περισσότερο για το πόσο καλά ακολουθούν τις οδηγίες, δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες και αν είναι ή όχι κατάλληλοι για τη θέση. Φρόντισε να ελέγξεις ξανά οποιοδήποτε email για ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη και να είσαι επιμελής σε οποιαδήποτε εργασία σου ζητηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συνέντευξης. Πάντα να υποβάλλεις ερωτήσεις εάν δεν είσαι σίγουρος για όσα σου έχουν ζητηθεί και κάνε ένα βήμα παραπέρα.

Μην τα παρατάς! Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η εύρεση καλής δουλειάς είναι δύσκολη ακόμη και για τους υποψηφίους με πτυχίο. Η εύρεση καλής εργασίας σε μια ανταγωνιστική αγορά είναι από μόνη της δουλειά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News