Σήμερα είναι η πρώτη μέρα στη δουλειά μετά τις διακοπές για τους περισσότερους. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη, τα κεφάλια μέσα και άλλες τόσες ατάκες που μας έλεγαν με το τέλος του καλοκαιριού οι δικοί μας για την επιστροφή στα σχολεία. Το κουβαλάμε τόσα χρόνια όλο αυτό το ότι όλα τα ωραία τελειώνουν και θα γυρίσουμε ξανά πίσω από κει που ανυπομονούσαμε να φύγουμε ένα μήνα πριν. Είδες πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός όταν διασκεδάζεις; Μήπως όμως το αντί να μετράμε καλοκαίρια, Σαββατοκύριακα, αργίες, και τριήμερα μπορούμε να περνάμε καλά και να τη δούμε αλλιώς και εκεί που περνάμε το 1/3 της ημέρας μας;

Πρώτη μέρα στη δουλειά μετά τις διακοπές

Μπήκα στο αυτοκίνητο και όλα μαρτυρούσαν ότι επιστρέψαμε ξανά εκεί που ήμασταν πριν ένα μήνα. Ο παραγωγός στο ράδιο μιλούσε για την επιστροφή στη θέση του, σιγά σιγά μιλάμε και για την κίνηση στους δρόμους, οι διαφημίσεις δεν σταματούν να μιλούν για σχολικά και προσφορές, τα γυμναστήρια στέλνουν συνεχώς μηνύματα για προσφορές σε ετήσια προγράμματα. Όλα δείχνουν ότι ο Σεπτέμβρης είναι προ των πυλών και εμείς για άλλη μια φορά, βιώσαμε το sunday’s blue και σήμερα τη Δευτέρα που-ευχόμασταν-να-αργήσει-πολύ, αλλά δυστυχώς δεν άργησε.

Ποτέ δεν αργεί η πρώτη Δευτέρα που γυρνάς στη δουλειά μετά τις διακοπές. Και ενώ όσο είσαι στα νησιά και τις εξοχές χάνεις την ώρα, τις μέρες, ακόμα και το όνομά σου το ίδιο, φτάνει η πρώτη Δευτέρα μετά τις διακοπές, πάντα συνεπής στην ώρα της και όλοι σε περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες πίσω, στο πόστο σου.

Εύχομαι να βρήκες το χρόνο να ξεκουραστείς εκεί που πήγες, να αδειάσεις το μυαλό σου και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Αν το έκανες λογικά αυτή τη στιγμή είσαι χορτάτος από ξεκούραση και ο άνθρωπος που ήσουν πριν έναν μήνα δε σου θυμίζει τίποτα.

πώς να αλλάξω συμπεριφορά
Pexels

Τι κάνω και γιατί το κάνω

Το ότι έφυγες λίγο από καταστάσεις, ανθρώπους, πράγματα και ρουτίνες βοήθησε να αξιολογήσεις τα πράγματα, πώς είναι σήμερα και πώς τα θες να είναι στη ζωή σου. Δηλαδή, ίσως να μην σου αρκεί ένας τίτλος και να θες με κάποιον τρόπο αυτός να ανταποκρίνεται και στον μισθό σου. Ίσως αποφάσισες ότι δεν αντέχεις άλλο να ζεις σε τοξικά περιβάλλοντα, ίσως κατάλαβες ποιος είναι ο σκοπός σου και να κάνεις βήματα καθημερινά προς αυτόν και αυτή η σημερινή δουλειά είναι μόνο το όχημα να φτάσεις εκεί.

Παιχνίδια του μυαλού

Η απόλαυση προφανώς έρχεται όταν κάνουμε κάτι απολαυστικό. Ίσως έχεις δει και εσύ ανθρώπους που όταν εργάζονται λάμπουν. Περισσότερο σε καλλιτέχνες ή σε ανθρώπους που είναι μπροστά στα φώτα θα το δεις όμως δεν αποκλείεται να το δεις και στον άνθρωπο που σου βάζει βενζίνη, αυτός που σου φτιάχνει καφέ, σε κάποιον δάσκαλο, σε κάποιους ανθρώπους που με τη δουλειά τους βοηθούν τους άλλους να νιώσουν καλά και να χαμογελούν.

Όλοι μας με κάποιο τρόπο είμαστε χρήσιμοι στους άλλους ανθρώπους. Και έτσι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στον αυτοσκοπό μας. Αν σήμερα δεν σου αρέσει εκεί που γύρισες, ξεκαθάρισε στο μυαλό σου τι είναι για σένα αυτή η δουλειά και με ποιον τρόπο βοηθάς τους ανθρώπους εκεί έξω. Μην κολλάς μόνο στο γεγονός ότι ο εργοδότης σου θα γίνει πλούσιος στις πλάτες σου. Δεν το κάνεις για εκείνον, αν αυτός είναι το θέμα σου.

Οι συνάδελφοι

Το κεφάλαιο συνάδελφος είναι καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή. Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν καλό κλίμα με τους συναδέλφους και περνούν καλά στο οχτάωρο στη δουλειά. Γυρίσατε, λοιπόν, πίσω και είναι η ώρα να μιλήσετε για τις διακοπές, για το πώς περάσατε, να πιάσετε το νήμα από εκεί που το αφήσατε. Τόσο απλά, ξέρουμε ότι φεύγει η πρώτη μέρα χωρίς να το καταλάβεις.

Στις διακοπές και τις μέρες που δεν δουλεύουμε περνάμε ωραία και δεν καταλαβαίνουμε πώς φεύγει η μέρα. Μήπως αν περάσουμε καλά και στη δουλειά δεν το καταλάβουμε και πάλι; Μήπως είναι η ώρα να συνδυάσετε την πρώτη μέρα της επιστροφής από τις διακοπές με ένα ωραίο lunch break στο κοντινό εστιατόριο ή μετά τη δουλειά να πάτε για ένα early drink για να συνεχίσετε την κουβέντα για το νησί ή το πώς περάσατε στις διακοπές;

Αν βρεις τρόπους να περνάς καλά στη δουλειά σου, δεν θα καταλαβαίνεις πώς φεύγει η ώρα. Εκεί είναι το κλειδί. Και αν με ρωτάς πώς να περνάς καλά σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει, τότε ίσως αυτό είναι η αφορμή για brainstorming που ίσως σου φέρει στο τραπέζι σκέψεις, γιατί το κάνεις αυτό ως επάγγελμα, ή ποια άλλη επιλογή ως δουλειά θα σε έκανε ευτυχισμένο και θα σε έκανε να πεταχτείς από το κρεβάτι κάθε πρωί, δίνοντας σου άλλο νόημα.

Κάθε τι που έρχεται στο δρόμο μας κάτι σημαίνει. Το ότι κλαις σήμερα με μαύρο δάκρυ επειδή γύρισες στη δουλειά σηματοδοτεί ίσως την έναρξη της διαδικασίας της αναζήτησης για κάτι άλλο. Κάτι καλύτερο. Αυτό που σε γέμιζε χθες σήμερα μπορεί να είναι βαρετό. Αυτό που χθες δεν μπορούσες να σταματήσεις, την τοξική συμπεριφορά, ίσως τώρα έχεις τη δύναμη να το κάνεις γιατί απλά δε σε νοιάζει. Αν δεν έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο, που η έξοδος να μοιάζει ως μόνη λύση ίσως το να ψάξεις να βρεις την απόλαυση στην κάθε μέρα να σε κάνει να το ξανασκεφτείς.

«Επιβιώνοντας» την πρώτη εβδομάδα μετά από τις διακοπές. 5+1 τρόποι για να διατηρήσεις την παραγωγικότητά σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News