Όσο κι αν αγαπάμε τη δουλειά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Ούτε τεμπελιά ούτε να πέφτουμε με τα μούτρα στη δουλειά. Ειδικότερα για όσους είναι υπερβολικά εργασιομανείς καλό είναι να δείχνουν προσοχή, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που συνθήκες εργασίας και υγεία μας προκαλούν προβλήματα…

Παράγοντες που συνθήκες εργασίας και υγεία συνδέονται με άσχημα αποτελέσματα

Εργασιακός τομέας

Μελέτες ανέφεραν πως πέραν των συνθηκών εργασίας, παίζει ρόλο και ο εργασιακός τομέας. Μάλιστα, από τα τεστ που έγιναν διαπιστώθηκε πως εργαζόμενοι από ορισμένους κλάδους συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα η λίστα με τις πιθανότητες και τα επαγγέλματα είναι οι εξής:

  • Εργαζόμενοι στα τμήματα πωλήσεων (69% είχαν πολύ ανεβασμένη χοληστερόλη αίματος)
  • Υπάλληλοι γραφείου, διοικητικό προσωπικό (68-72% είχαν κακές διατροφικές συνήθειες)
  • Εργαζόμενοι στην παρασκευή τροφίμων (79% είχαν κακή διατροφή),
  • Αστυνομικοί, πυροσβέστες και υπάλληλοι security (90% ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι)
  • Εργαζόμενοι στις μεταφορές (22% ήταν καπνιστές)

Ώρες εργασίας

λάθη με το λάπτοπ
Pexels

Σε άλλη μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), εξετάστηκαν στοιχεία εργαζομένων μέσης ηλικίας 43 ετών από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φιλανδία. Ερευνήθηκε το κατά πόσο η διάρκεια εργασίας αύξησε τη πιθανότητα οι εργαζόμενοι να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή ή μια καρδιακή αρρυθμία που οδηγεί συχνά σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Κανένας απ’τους εξεταζόμενους δεν είχε κολπική μαρμαρυγή στην έναρξη της μελέτης, αλλά στη διάρκεια μιας δεκαετίας διαγνώστηκαν 1061 κρούσματα.

Αυτοί που εργάζονταν 35-40 ώρες την εβδομάδα εμφάνισαν αρρυθμία με συχνότητα 13 ανά 1000 εργαζόμενους, ενώ για όσους εργάζονταν 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα η αναλογία ήταν 18 ανά 1000 εργαζόμενους.

Εργασιακό στρες

τροφές που επηρεάζουν το άγχος
Freepik

Δεν θα μπορούσε να μην ήταν το στρες παράγοντας για καρδιακές παθήσεις. Νέα έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου (UCL) συσχετίζει το άγχος στη δουλειά με την πρόωρη εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Το κάπνισμα και η καθιστική ζωή παραμένουν ωστόσο παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News