Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολεί εκατομμύρια εργαζομένων σε όλον τον κόσμο είναι: καριέρα και ποιότητας ζωής γίνεται; Το κλειδί στην ερώτηση αυτή βρίσκεται στην ισορροπία! Τι εστί ισορροπία όμως και πώς μπορώ να τη φέρω πραγματικά στη ζωή μου; Πώς μπορούμε να βάλουμε την επαγγελματική μας πορεία σε ισορροπία μαζί με την ποιότητα ζωής μας. Μια ζωή που έχει μόνο δουλειά δεν έχει ενδιαφέρον, ούτε μια ζωή χωρίς καθόλου δουλειά όμως. Έχουμε τόσες πολλές διαστάσεις και διαφορετικούς ρόλους που αν σε κάποιον από αυτούς δε διαθέσουμε χρόνο πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε μετέωροι.

δουλειά χωρίς πτυχίο
Stocksy/Lumina

Όταν τα Ted Talks μας προσφέρουν όλη την έμπνευση που χρειαζόμαστε

Ανάγκες VS επιθυμίες

Είναι βασικό να ξεκαθαριστεί η διαφορά μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών. Οι ανάγκες είναι αναγκαίες, όπως μαρτυρά και η λέξη, όπως η τροφή, η στέγη και η υγεία (θυμήσου εδώ την πυραμίδα αναγκών κατά τον Μάσλοου). Από την άλλη μεριά οι επιθυμίες είναι αυτό που ποθούμε, αλλά μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Μπορεί να ονειρεύεσαι ένα υπέροχο σπίτι σε κάποιο βουνό για να περάσεις τις χειμερινές σου διακοπές, αλλά στην πραγματικότητα, θα τα επιβιώσεις ακόμα και αν δεν καταφέρεις να πας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιλογές θα είναι κάπου μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών μας.

Εργάζομαι γιατί χρειάζομαι χρήματα για να επιβιώσω εγώ και η οικογένειά μου (ξεκάθαρη ανάγκη) αλλά εκτός από τα χρήματα κερδίζω γνώσεις, κοινωνικοποιούμαι, παράγω έργο και προσφέρω στους συνανθρώπους μου αυτό που διαθέτω (επιθυμία).

Πότε χάνεται η μπάλα;

Όταν δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις ώρες της εργασίας και της προσωπικής ζωής, όταν ο υπολογιστής είναι μονίμως ανοιχτός, όταν τα τηλέφωνα χτυπούν και απαιτούνται θέματα να έχουν σταλεί χθες, όταν γονείς δεν βλέπουν τα παιδιά τους για μέρες και μεγαλώνουν με γιαγιάδες και νταντάδες, εκεί κάπου χάνεται η μπάλα.

Αν θες να γίνεις στέλεχος ή να φτιάξεις τη δική σου εταιρία θα πρέπει σίγουρα να ορίσεις κάποιο συγκεκριμένο περιθώριο που θα κάνεις τις θυσίες, αν αυτό θες για εσένα και αν αυτό θέλει όλη η οικογένεια. Ξαφνικά μεγαλώνουν τα παιδιά και εσύ έχεις χάσει τη μέρα που περπάτησαν, που βγάλανε την πάνα, που κοιμήθηκαν, επιτέλους, μόνα τους, γιατί δούλευες. Δεν ξέρω όταν μπαίνουμε σε αυτό το τριπάκι αν τελικά απολαμβάνουμε αυτήν την σημαντικότητα που μας δίνουν οι άλλοι στη δουλειά ή αν πιεζόμαστε. Αν πιεζόμαστε πρέπει να κάνουμε κάτι, να θέσουμε ένα όριο, να υψώσουμε το ανάστημά μας.

Το μόνο σίγουρο είναι οι εργασίες τελικά συνεχίζουν την πορεία τους όταν εμείς φύγουμε από εκεί, όταν πάμε διακοπές, όταν δεν μπορέσουμε για μια ή δυο μέρες να πάμε. Τελικά τον βρίσκουν τον τρόπο τους, όσο ψηλά και αν είσαι στην ιεραρχία. Αντίθετα η απουσία σου από το σπίτι και τους αγαπημένους σου που θεωρείς πάντα δεδομένους, θα κάνει διαφορά.

Πάμε να το βάλουμε σε σειρά;

Αν η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σου είναι βασική προτεραιότητα σε συνάρτηση με την καριέρα σου αυτές οι ερωτήσεις ίσως σε βοηθήσουν:

  1. Ποιος θέλω να είμαι σε αυτό το κομμάτι της ζωής μου;
  2. Πόσο θέλω να ζήσω σε αυτή τη διάσταση που ζω τώρα;
  3. Πόσο σημαντική είναι αυτή η διάσταση σε σχέση με τις άλλες;

Καλό είναι να συμπεριλάβεις στις απαντήσεις σου τη σχέση αυτή του κόστους επένδυσης (καλύπτει τον χρόνο, την ενέργεια και τους πρόσθετους πόρους που καταναλώνω) και το κόστος ευκαιρίας (οι επιλογές που θυσιάζω επενδύοντας χρόνο και ενέργεια).

Προκειμένου να ζήσεις μια πιο γεμάτη ζωή, θα πρέπει να επανεξετάσεις τόσο τις εργασιακές σου συνήθειες όσο και τον τρόπο με τον οποίο περνάς τις ώρες μετά την εργασία σου.

Και τελικά τι είναι αυτό το mindfulness;

Αν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου, πρέπει να κάνεις μια συνειδητή λίστα με τους τρόπους που περνάς το χρόνο σου τώρα. Πώς αυτά που κάνεις ευθυγραμμίζονται με αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσένα σήμερα; Και στη συνέχεια μπορείς να κάνεις απογραφή της ποιότητας της παρουσίας σου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για παράδειγμα, αν την ώρα που περνάς χρόνο με την οικογένειά σου είσαι κολλημένος στο κινητό ή εύχεσαι να ήσουν κάπου αλλού, ο χρόνος αυτός δεν είναι ενσυνειδητός.

Το να κινείσαι με ελευθερία και όλες οι κινήσεις να πηγάζουν μέσα από τις επιλογές σου και όχι επειδή κάποιος άλλος το αποφάσισε ή το όρισε είναι μεγάλη νίκη για το σύγχρονο άνθρωπο. Μην παίρνεις ως παράδειγμα τις ρουτίνες που μοιράζονται οι διάσημοι ή wanna be διάσημοι. Πρόκειται τις περισσότερες φορές για μη ρεαλιστικά σενάρια τα οποία δύσκολα έχουν χρήση στην πραγματική ζωή, εκτός αν έχεις μια στρατιά από προσωπικό που φροντίζει για τις ανάγκες του σπιτιού σου και τις δικές σου.

Αποφάσισε πόσες ώρες χρειάζεται να δουλεύεις ώστε να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή η ισορροπία ανάμεσα σε καριέρα και ποιότητα ζωής, όρισε τι πράγματα έχει για εσένα η ποιότητα ζωής και δημιούργησε το σχέδιο δράσης σου. Κάνε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανες χθες μέχρι να πάρεις τα αποτελέσματα που είναι ιδανικά για εσένα σεβόμενος τις ανάγκες σου.

Γιατί η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται από το multitasking και γιατί δεν το χρειάζεσαι στη ζωή σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News