Έκαστος στο είδος του που έλεγε και η διαφήμιση. Δεν τα ξέρουμε όλα και ειδικά αν θέλουμε να πετύχουμε στα επαγγελματικά μας, καλό είναι διαλέξουμε επαγγελματίες που ξέρουν το αντικείμενό τους καλά για να πάρουμε τις συμβουλές τους. Τι γίνεται όμως με τις συμβουλές από επαγγελματίες που ενώ ξέρεις ότι είναι σωστές και λειτουργούν, είναι κάτι που δεν μπορείς να ακολουθήσεις; Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

τέχνη της διαπραγμάτευσης
Freepik

Έκαστος στο είδος του

Είτε έχεις μια καταπληκτική επαγγελματική ιδέα βασισμένη πάνω στο αντικείμενο στο οποίο είσαι εξειδικευμένος, είτε θες να εργαστείς κάπου ως υπάλληλος, είτε θες να φτιάξεις κάτι από την αρχή είτε έχεις κάποια επαγγελματική πρόταση έτοιμη η οποία όμως δεν λειτουργεί τόσο καλά ή όσο θα ήθελες, ξέρεις ότι μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ο οποίος έχει τη λύση στο πρόβλημά σου και μπορεί να σε βοηθήσει να δώσεις σάρκα και οστά στην ιδέα σου.

Έρχεσαι σε επικοινωνία με τον ειδικό που ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις, τον πληρώνεις μάλιστα κάποιες φορές αδρά γι’ αυτήν την γνώση που σου προσφέρει μαζί με το σχέδιο δράσης. Όμως ενώ βλέπουμε ότι όντως η λύση έχει αποτελέσματα και πραγματικά αυτό είναι που χρειαζόμαστε να κάνουμε σαν τεχνική εντούτοις, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με το προτεινόμενο σχέδιο δράσης.

Πολλές φορές ο λόγος μπορεί να είναι ότι η λύση αυτή δεν ταιριάζει με εμάς. Πχ αν ζητούσα από κάποιον μια επαγγελματική συμβουλή για να πετύχω και εκείνος μου πρότεινε να κάνω βιντεάκια γιατί αυτό είναι «που πουλάει», αλλά αυτό είναι εντελώς μακριά από τη φύση μου πώς θα μπορούσα να το εντάξω στο σχέδιο δράσης μου, όταν αγαπώ να γράφω κείμενα και όχι να κάνω βιντεάκια;

Η πρότασή σου είναι εξαιρετική αλλά δεν μου ταιριάζει

Οι συμβουλές από επαγγελματίες είναι υπέροχα δώρα για εμάς, μας βγάζουν έξω από το κουτί, μας μαθαίνουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε, μας βοηθούν να αναπτυχθούμε συνολικά. Όμως δεν πρέπει να γίνονται μονόπλευρα. Δηλαδή, χρειάζεται επικοινωνία στο τι είναι διαθέσιμος ο πελάτης να κάνει. Τι είναι στη φύση του και μπορεί να το κάνει με ευχαρίστηση, γιατί μη ξεχνάμε ότι όπου δεν υπάρχει αγάπη και πάθος και γίνονται πράγματα με το ζόρι, αυτό βγαίνει στο αποτέλεσμα. Όπως και η αγάπη και το πάθος του ανθρώπου βγαίνει φυσικά.

Στα πλαίσια της συνεργασίας με τον επαγγελματία καλό είναι να γίνει ένα είδος swot analysis, αυτό το εξαιρετικό εργαλείο που πολλοί επαγγελματίες γνωρίζουν και χρησιμοποιούν στη δουλειά τους. Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία, ποια τα αδύνατα, ποιες οι ευκαιρίες και ποιες οι απειλές; Βάσει των αποτελεσμάτων σου καλό είναι να δομηθούν και οι συμβουλές για το σχέδιο που σου ετοιμάζει ο επαγγελματίας.

Γνωρίζω πολύ καλά τι πρέπει να κάνω, τι κάνει ο ανταγωνισμός και πιάνει και έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά δεν θέλω να το προσπαθήσω γιατί δεν μου ταιριάζει, δεν μου πάει, δεν είμαι εγώ.

Μη χάσεις τον εαυτό σου

Μην χάσεις τον εαυτό σου αν το βλέπεις έτσι. Βρες κάποιον άλλο να σου κάνει τη δουλειά αυτή που δεν μπορείς να κάνεις και πλήρωσέ τον για να σου λύσει το θέμα που έχεις. Κάποιες φορές τα αποτελέσματα έρχονται με άλλες οδούς και υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα για κάθε δουλειά. Τα one man show δεν λειτουργούν για πολύ. Μπορεί να λειτουργούν στην αρχή, όταν δεν υπάρχουν πολλοί πόροι, αλλά αν θες αποτελέσματα χρειάζεται να κάνεις κάποιες θυσίες τουλάχιστον στην αρχή. Αυτά τα χρήματα είναι επένδυσή σου και συχνά το κέρδος που έχεις από τον χρόνο που θα ασχοληθείς αποκλειστικά με αυτό που είσαι πολύ καλός και είναι αυτό που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά στους ανθρώπους.

Πώς οι επιλογές σου δημιουργούν το αύριο

Από την άλλη, αν βρίσκεις ο ίδιος νόημα σε αυτό που σήμερα είναι εντελώς εκτός του χαρακτήρα σου και της ψυχοσύνθεσής σου, ίσως αν δεσμευτείς να εργαστείς κάθε μέρα για συγκεκριμένη ώρα και αν κάνεις συγκεκριμένες δράσεις σε 6 εβδομάδες από σήμερα θα είναι κάτι που θα έχεις εξελίξει και ίσως είναι αυτό που θα σε πάει στο επόμενο level. Σε αυτό που τόσο καιρό αντιδρούσες και δεν ήθελες να κάνεις. Ίσως τελικά είναι αυτό που θα σου δώσει τα αποτελέσματα που αναζητούσες. Δεν χάνεις να δοκιμάσεις, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο. Όμως δράσε ούτως ή άλλως. Κάνε δράσεις που σου δίνουν αποτελέσματα και μην κάθεσαι να γκρινιάζεις για το γεγονός ότι δεν θες να το κάνεις, η γκρίνια δεν σου φέρνει αποτελέσματα.

Βρες τη δύναμη να κάνεις το level up, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για σένα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News