Η αυτοδιαχείριση είναι αυτό που χρειάζεσαι κι ας μη το ξέρεις! Στην ουσία αφορά στη διαχείριση της επαγγελματικής και της προσωπικής σου ζωής. Ο κύριος στόχος της είναι να σε βοηθήσει να φέρεις την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ των δύο, την οποία χρειάζεσαι στην καθημερινότητα σου. Αν το καταφέρεις, η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο και εσύ θα τη ζεις πιο ξέγνοιαστα!

Η διαχείριση της επαγγελματικής και της προσωπικής σου ζωής βήμα-βήμα

Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και αντιπροσωπεύει τη ζωή σου. Μπορείς να βρεις τον τρόπο να εξοικονομήσεις χρόνο ειδικά για την προσωπική σου ζωή μιας που στην επαγγελματική σου ζωή τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα και το μόνο που επιδέχεται βελτίωσης είναι το να είσαι πιο αποδοτική.

Η αυτοδιαχείρηση είναι η άσκηση ηγεσίας πάνω από το δικό σου άτομο με σκοπό την ενίσχυση της προσωπικότητάς σου μέσω της έξυπνης διαχείρισης του εαυτού σου. Στην πράξη είναι η επίτευξη της αυτο-οργάνωσης, αυτονομίας και αυτο-καθοδήγησης! Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις αφορούν στην ουσία πέντε διαφορετικούς τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθείς και να οργανώσεις.

πώς να μην βιάζεσαι
Toa Heftiba/Unsplash

Η επιχείρηση/εργασία/καριέρα σου

Η διαχείριση του χρόνου στην εργασία σου είτε έχεις μία επιχείρηση είτε απλά εργάζεσαι σε μία επιχείρηση είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να οργανώσεις τον διαθέσιμο χρόνο σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχεις και τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώνεις σε κάθε οχτάωρο. Ξεκίνα με baby-steps αλλά μείνε αφοσιωμένη στο στόχο σου που αφορά στην πιο οργανωμένη και αποδοτική εκδοχή της εργασιακής σου ζωής.

Το σπίτι/ο σύντροφος/ η οικογένεια σου

Ο δεύτερος μικρός σου στόχος αφορά την προσωπική σου ζωή. Χρειάζεσαι χρόνο για να φροντίσεις και τα τρία παραπάνω μέρη της ζωής σου. Αν αυτό σημαίνει να οργανώσεις τις δουλειές του σπιτιού ή το μαγείρεμα, όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα με ένα εβδομαδιαίο πλάνο. Φυσικά θα έχεις τα απρόοπτα όμως αν δημιουργήσεις ένα σωστό πρόγραμμα δε θα τρέχεις πανικόβλητη τελευταία στιγμή!

γυναίκα πριν τα 30

Η κοινωνική σου αλληλεπίδραση

Φυσικά μέσα σε όλα πρέπει να βρεις χρόνο για τους φίλους και τους συγγενείς σου και αυτό σίγουρα, όταν έχεις ένα βαρύ πρόγραμμα, χρειάζεται την οργάνωση του. Το κόλπο για να το κάνεις να λειτουργήσει είναι να καθιερώσεις τη μέρα ή τις μέρες που μπορείς τόσο εσύ όσο και τα αγαπημένα σου πρόσωπα να βρίσκεστε. Το τηλέφωνο και τα social media δεν αρκούν όσο και αν σίγουρα σπαταλάς πολύ χρόνο σε αυτά στέλνοντας φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και video.

Η σωματική σου ευεξία και υγεία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι ο ύπνος! Το ελάχιστο που πρέπει να κοιμάσαι είναι 6 ώρες. Αν έχει χρειαστεί να θυσιάσεις τον ύπνο σου παραπάνω από μία φορές δε φροντίζεις για την υγεία σου και εξασθενείς τον εαυτό σου. Επίσης, ένα χόμπι είναι αυτό που χρειάζεται η ψυχή και το σώμα σου! Βρες αυτό που σ’ αρέσει και μη χάνεις χρόνο. Όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμα σου θα σε βοηθήσει περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

Η προσωπική σου ανάπτυξη

Οι άνθρωποι εξελισσόμαστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έτσι κι εσύ δε πρέπει να ξεχνάς τον εσωτερικό σου κόσμο. Πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου, να διευρύνεις τους ορίζοντες σου, να διαβάζεις, να είσαι περίεργη με τον κόσμο γύρω σου. Πράγματα που μπορεί να μη σκέφτεσαι μέσα στην καθημερινότητα που όμως μπορούν να σου δώσουν τα εφόδια να πας πολύ πιο ψηλά από όσο φανταζόσουν.

Η διαχείριση της επαγγελματικής και της προσωπικής σου ζωής στηρίζεται σε αυτούς τους τομείς και είναι στο χέρι σου να αποκτήσεις τα εφόδια που θα σε κάνουν να ξεπεράσεις ευχάριστα τον εαυτό σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News