Δουλεύεις εδώ και Χ χρόνια σε αυτή την εταιρεία, στην ίδια θέση, με την πάροδο του χρόνου έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητές σου, αλλά στα χαρτιά δεν έχεις πάρει προαγωγή και θέλεις επιτέλους να κάνεις την κρίσιμη συζήτηση. Πώς να ζητήσεις αύξηση και να το κάνεις σωστά ώστε να έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου και να την πάρεις;

Παρακάτω θα δεις έναν σύντομο οδηγό 5 βημάτων για να γεμίσεις αυτοπεποίθηση και να μπορέσεις να κάνεις αυτή την δύσκολη συζήτηση, χωρίς να αισθάνεσαι ότι θέλεις να ανοίξει η Γη να σε καταπιεί!

Ο οδηγός των 5 βημάτων για το πώς να ζητήσεις αύξηση και να την πάρεις

Αρχικά, πρέπει να σου πούμε 2 πράγματα που χρειάζεσαι οπωσδήποτε: Προετοιμασία και σωστό timing. Πριν ξεκινήσεις να μιλάς για την αύξηση που θέλεις να ζητήσεις, θα πρέπει να έχεις γνώση για το mood και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Υπάρχουν ορισμένες πολύ κακές στιγμές για να ζητήσεις αύξηση, όπως για παράδειγμα μια περίοδος όπου γνωρίζεις ότι η εταιρεία έχει πληγεί σοβαρά οικονομικά. Εάν αυτή η πληγή ξέρεις -από την εμπειρία σου- ότι είναι κάτι που σε 1,5 μήνα θα έχει “επουλωθεί”, τότε μπορείς να περιμένεις!

Πώς να ζητήσεις αύξηση
Pexels

Συγκέντρωσε όλα τα επιτεύγματά σου

Όταν πας να ζητήσεις αύξηση, το μεγαλύτερο επιχείρημά σου είναι ότι η δουλειά που κάνεις αξίζει να πληρώνεται καλύτερα. Γι’ αυτό μάζεψε αποδείξεις της δουλειάς και των αποτελεσμάτων που έχεις φέρει. Τα νούμερα εκτιμούνται ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις και στόχος σου είναι ουσιαστικά να δείξεις πως έπαιξες ρόλο στα καλά αποτελέσματα που έφερε η ομάδα ή το τμήμα σου. Έφερες κάποιο νέο πελάτη; Συνέδραμες στο να αυξηθεί ο τζίρος; Οτιδήποτε θετικό, πρέπει να το έχεις ως απόδειξη!

Σκέψου γιατί να θέλει το αφεντικό σου να σου δώσει περισσότερα χρήματα!

Το να σου δώσει αύξηση θα εξασφαλίσει ότι θα έχει ένα σταθερό και εργατικό άτομο σε θέση εξουσίας; Θα αυξήσει τις πιθανότητες να παραμείνεις για καιρό στην εταιρεία και να συνεχίσει να υπάρχει ένας κύκλος εργασιών με θετικό πρόσημο; Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου όταν κάνεις την συζήτηση για την αύξηση. Ακόμα κι αν δεν τα πεις άμεσα στο αφεντικό σου, θα καθορίσουν τον τρόπο που θα την ζητήσεις!

Ζήτα μια ρεαλιστική αύξηση

Αυτό είναι το χειρότερο κομμάτι, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μην ζητήσεις ένα νούμερο “στον αέρα”. Η αύξηση που θα ζητήσεις πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στην αγορά και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι θα χάσεις περίπου το 15% απ’ αυτό που θα ζητήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εκτός αν είσαι τόσο τυχερός και πάρεις ό,τι ακριβώς ζητήσεις!

Πώς να ζητήσεις αύξηση
Unsplash/Christian Dubovan

Ηχογράφησε ή κατάγραψε ακόμα και σε βίντεο τον εαυτό σου

Το να κάνεις απλά εξάσκηση του τι θα πεις, δεν είναι αρκετό. Βάλε το κινητό στο τραπέζι και κατάγραψε τον εαυτό σου ενώ παριστάνεις ότι μιλάς στο αφεντικό σου. Άκουσε την ηχογράφηση (ακόμα κι αν σιχαίνεσαι να ακούς τη φωνή σου) ή δες το βίντεο και δώσε προσοχή στον τόνο της φωνής σου, στο ύφος σου, ακόμα και στη γλώσσα του σώματος εάν μιλάμε για video. Έτσι, θα διορθώσεις νευρικές κινήσεις αμηχανίας και θα είσαι 100% έτοιμος!

Κάνε practice με έναν φίλο

Γι’ αυτό είναι οι φίλοι! Πάρε τον πιο έμπιστο φίλο σου και κάντε μαζί μια αναπαράσταση της συζήτησης. Πες του να σου κάνει ειλικρινά σχόλια ώστε να βελτιώσεις τα αδύναμα σημεία σου!

Με αυτά τα τρία πράγματα… έχεις πάρει την προαγωγή στη δουλειά σου!

Και μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγεις:

  • Μην κάνεις focus στους προσωπικούς λόγους για τους οποίους ζητάς αύξηση
  • Μην ζητήσεις αύξηση σε κάποια πολύ άσχημη περίοδο για την εταιρεία ή για τον εργοδότη σου
  • Μην πεις ψέματα για τη δουλειά που κάνεις ή για το αποτέλεσμα που έχεις φέρει
  • Μην χρησιμοποιήσεις εκφράσεις που “κλέβουν” τη δυναμική σου, όπως «θεωρώ, νιώθω σαν, πιστεύω». Να είσαι και να φαίνεσαι σίγουρος για όσα λες!

Το ξέρω ότι μπορεί να σε λούζει κρύος ιδρώτας και μόνο στη σκέψη να κάνεις συζήτηση για αύξηση, αλλά όπως συνηθίζουμε να λέμε… Αν δεν ζητήσεις, πιθανότατα δεν θα πάρεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News