Πώς να ξεκινήσεις μια επιχείρηση από το μηδέν; Μια επιχείρηση που θα σου αποδώσει πίσω την επένδυση που θα κάνεις. Που θα μπορεί να σε ζει και να σε αποδεσμεύσει ακόμα και από την πρωινή σου δουλειά. Υπάρχουν σίγουρα βήματα που μπορούν να προσφέρουν επιτυχία. Ένας οικονομολόγος ή ένας business coach μπορεί να σε κατευθύνει στο να κάνεις τα βήματα της έναρξης της επιχείρησής σου σωστά που να σου φέρουν αποτελέσματα.

Πώς να ξεκινήσεις μια επιχείρηση

Αφού έχεις πάρει τη συνειδητή απόφαση να ξεκινήσεις μια δική σου επιχείρηση από το μηδέν είναι εύλογο το να θες να το κάνεις σωστά, ώστε να πετύχεις. Άλλωστε, η βάση είναι το πιο βασικό και όχι η εξυγίανση, θέσε σωστά τις βάσεις από την αρχή. Τα 6 βασικά χαρακτηριστικά που έχουν αυτοί που πετυχαίνουν καλό είναι να τα έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου όταν θα ξεκινάς.

Πότε δεν πρέπει να φεύγει από το όραμά σου το “Γιατί το κάνω;“. Το γιατί σου πρέπει να είναι δεμένο με το στόχο σου αλλιώς θα τα βρεις δύσκολα στην πορεία. Ξεκινώντας τη δική σου επιχείρηση πρέπει να γνωρίζεις ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Η δική σου επιχείρηση είναι ουσιαστικά μια επένδυση χρόνου, πόρων, θυσιών και κόπου, που δεν ξέρεις μάλιστα εξ αρχής ότι θα σου αποδώσει καρπούς.

Το ρίσκο είναι η λέξη που πρέπει να βάλεις σε αυτή τη συζήτηση. Όμως, να ξέρεις ότι το ρίσκο έχει μέσα και ευκαιρία. Και ακόμα και στις μεγαλύτερες κρίσεις, πάντα υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις ευκαιρίες και τις αρπάζουν.

Ξεκινάω τη δική μου επιχείρηση
Unsplash

Ο οδηγός με τα 10 βασικά baby steps

  1. Βρες τι θέλεις να κάνεις. Ποια είναι η βασική ιδέα σου. Τι θέλεις να φτιάξεις, να πουλάς, τι υπηρεσία θα προσφέρεις.
  2. Ποια ανάγκη λύνω; Αν σήμερα υπάρχει μια ανάγκη για κάτι και κανείς άλλος δεν το έχει σκεφτεί πριν από εσένα, αυτό είναι καλό για σένα. Ακόμα και αν υπάρχει στην αγορά ήδη αυτό που θες, δεν πειράζει, εσύ θα το κάνεις εντελώς διαφορετικά από τους άλλους (αυτός είναι ο σκοπός φυσικά, η ταυτότητα και η αυθεντικότητα. Κανείς δεν θέλει απομιμήσεις).
  3. Τι κάνει ο ανταγωνισμός και ποιο είναι το μερίδιο από την πίτα στην αγορά; Δηλαδή είναι κάτι επικερδές, κάτι που έχει ζήτηση;
  4. Αποφάσισε τι είδους εταιρεία θες να κάνεις. Με φυσική έδρα ή ιντερνετική. Το ίδιο είναι, μη θαρρείς ότι επειδή η δουλειά σου είναι σ’ ένα laptop και συναντάς τους πελάτες σου μέσω skype δεν είσαι επαγγελματίας. Αυτά είναι τα καλά που μας άφησε η πανδημία. Το να μπορούμε να δουλεύουμε από παντού. Αν θες μπορείς να ξεκινήσεις από το Internet, που θα έχεις την πολυτέλεια να γλιτώσεις ενοίκια και λοιπά πάγια έξοδα, μέχρι να προχωρήσει η επιχείρηση και να έχεις πραγματική ανάγκη για φυσική παρουσία σε γραφείο ή κατάστημα.
  5. Αν αποφασίσεις τον δρόμο του Internet, η δημιουργία του site ή e-shop ανάλογα με το αντικείμενό σου, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Το site σου είναι η επιχείρησή σου, το μαγαζί σου, η βιτρίνα που ο άλλος θα θέλει να αγοράσει αυτό που πουλάς. Φρόντισε με το μάρκετινγκ και τα υπόλοιπα κανάλια (social media, καμπάνιες) να σε βρίσκουν και να σε γνωρίσουν οι μελλοντικοί σου πελάτες.
  6. Με ένα οικονομολόγο ή business coach ή μέντορα, κάνε ραντεβού και φτιάξτε μαζί το business plan της επιχείρησης. Εξήγησε με ποιον τρόπο υπολογίζεις ότι θα έρθουν τα έσοδα στην επιχείρησή σου, πόσο πρέπει να πουλάς την υπηρεσία σου ή το προϊόν σου, πόσο κοστίζει η ώρα σου, πόσα χρήματα είναι τα έξοδά σου. Βάλτε γενικά όλα τα νούμερα κάτω και δημιουργήστε το πλάνο. Είναι ένα από τα πιο χρήσιμα βήματα αυτό.
  7. Φτιάξε ένα ταμείο που θα απευθύνεται μόνο στην επιχείρησή σου. Μια κάρτα που θα σε πληρώνουν οι πελάτες και που από εκεί θα πληρώνεις τα έξοδά σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να υπολογίζεις κατευθείαν τι έσοδα και έξοδα έχεις. Αποφάσισε εξ αρχής πόσα χρήματα θα επενδύσεις σε αυτήν την δουλειά. Ποιο είναι το αρχικό κεφάλαιο.
  8. Βρες κατάλληλους επαγγελματίες που θα σε βοηθήσουν. Όσο και αν στην αρχή θες να κόψεις τα έξοδα για να μην ξεφύγει ο προϋπολογισμός, να θυμάσαι ότι ο καθένας είναι δυνατός στο είδος του. Δεν μπορείς να κάνεις και το site μόνος και τα social media και τα λογότυπα και όλα τα άλλα κομμάτια εσύ. Πώς θα σου μένει ενέργεια και δύναμη για το ουσιαστικό κομμάτι της δουλειάς σου. Αν τα κάνεις μόνος σου, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ τόσο καλό όσο με την δουλειά του επαγγελματία. Επιπλέον, ο επαγγελματίας θα σε βοηθήσει, θα σε κατευθύνει, θα σου πει τη γνώμη του και θα σε ξεμπερδέψει ή θα σου πει τι θέλει η αγορά. Τέλος με τον επαγγελματία θα θέσετε στόχους, πότε θα παραδοθούν τα πράγματα. Πολύ βασικό κομμάτι για την συνέπεια και τον επαγγελματισμό σου.
  9. Φτιάξε το brand σου. Το πιο δύσκολο κομμάτι και, αν με ρωτάς, αυτό είναι το μεγαλύτερο ταλέντο και ο λόγος που κάποιες εταιρείες σκίζουν ενώ άλλες φυτοζωούν. Δεν γνωρίζω την ακριβή συνταγή, θεωρώ όμως ότι ένα πετυχημένο brand έχει πίσω του μια αυθεντική προσωπικότητα, ώστε να ταυτιστεί ο πελάτης μαζί του.
  10. Τέλος αλλά πολύ σημαντικό χρειάζεται η εξωστρέφεια. Πρέπει να μάθει ο κόσμος ποιος είσαι και τι κάνεις. Πόσο καλός είσαι, σε αυτό που κάνεις, τι μοναδικό έχει η δική σου επιχείρηση και τι θα κερδίσει ο πελάτης που θα αγοράσει αυτό που πουλάς.

Τα 5 καλύτερα βιβλία επιχειρηματικότητας που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις και εσύ

Ξέχνα τα λεφτά

Μην το κάνεις για τα λεφτά. Για τις διακοπές, για τα σπίτια και τα αυτοκίνητα. Αυτά θα έρθουν μετά από πολλές θυσίες, κόπους, και επένδυση χρόνου. Κάνε το γιατί αυτό που έχεις εσύ, αυτό που ξέρεις εσύ κάποιος το χρειάζεται! Δούλεψε σκληρά και θα πάρεις πίσω τους καρπούς και της επένδυσης που έκανες και ακόμα περισσότερα. Μέχρι που μια μέρα η επιχείρησή σου θα ανθίσει και θα σου δίνει πίσω.

Κάτι τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, κράτα το τηλέφωνο του λογιστή σου και το νομικού συμβούλου κοντά σου. Επένδυσε σε αυτούς τους δύο επαγγελματίες και φρόντισε να είναι άνθρωποι που ξέρουν καλά τη δουλειά τους και τους εμπιστεύεσαι.

Το ότι θα κάνεις την έναρξη της επιχείρησής σου είναι κάτι που γίνεται πανεύκολα πια, πας μια μέρα στην υπηρεσία και κάνεις έναρξη, η ουσία είναι αλλού. Στο τι αντίκτυπο θα αφήσει εκεί έξω η δουλειά που θα κάνεις.

Και αν ρωτάς πότε να ξεκινήσεις, θα σε συμβουλέψω να ξεκινήσεις πριν να είσαι έτοιμος!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News