Ποιες μέρες να πάρω άδεια ώστε να ξεκουραστώ συνολικά μέσα στο έτος; Να μια ερώτηση που ψάχνουμε όλοι όσοι ετοιμαζόμαστε να πάρουμε την καλοκαιρινή μας άδεια. Έφτασε αυτή η υπέροχη περίοδος που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και όλοι μιλούν για διακοπές, νησιά, παραλίες και ακρογιαλιές. Υπάρχουν αρκετές «σχολές» σχετικά με τις επιλογές που διαλέγουν οι εργαζόμενοι όσον αφορά το πώς να χωρίσουμε τις άδειες για το καλοκαίρι. Σίγουρα ο καθένας μας πρέπει να ακούει το σώμα και τον οργανισμό του ανάλογα με το πόσες μέρες έχει ανάγκη για ξεκούραση και αυτό φυσικά εξαρτάται και από το πόσο απαιτητική ήταν η χρονιά του ή πόσο απαιτητική θα είναι αυτή που θα έρθει μπροστά του.

Ποιες μέρες να πάρω άδεια;

Οι περισσότεροι μισθωτοί υπάλληλοι έχουν περίπου 20 συν-πλην μέρες άδειας. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι μέρες αυτές ορίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του επαγγελματία, αλλά συχνά τι και αν είναι δική τους η δουλειά, θα τους δεις πολλές φορές να φύγουν μόνο λίγες μέρες και αυτό γιατί δεν μπορούν να λείπουν από την δουλειά τους.

Σχετικά με τον ιδανικό αριθμό άδειας, διάβασα πρόσφατα μια έρευνα που έλεγε ότι καλό είναι να μοιράζουμε τις μέρες τις άδειας μας έτσι ώστε να ξεκουραζόμαστε από λίγο κάθε μήνα παρά να πάρουμε μαζεμένη την άδεια πχ έναν μήνα και τελικά να φτάνουμε στο τέλος του χρόνου κατάκοποι και με επιτακτική την ανάγκης της διακοπής.

Πώς να σπάσω την άδειά μου μέσα στον χρόνο

Η αλήθεια είναι ότι για τις μέρες ξεκούρασης συχνά βοηθούν και οι αργίες που έχουμε μια κατά μέσο όρο σχεδόν σε όλους τους μήνες. Σχετικά με τις μέρες που «κολλάμε» πλάι στις μέρες αργίας και κάνουμε ωραιότατα τετραήμερα, καλό είναι να κλείνονται με σεβασμό απέναντι στους συναδέλφους μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι θέλουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα μέσα στην καθημερινότητα. Αν πχ πήρες εσύ την 28ή Οκτωβρίου, μπορεί να θέλει ο συνάδελφος να πάει 25η Μαρτίου.

Η τέχνη του «να μην κάνεις τίποτα» και πώς να το καταφέρεις


Υπολογίζοντας τις Αργίες μέσα στο ετήσιο πρόγραμμα της άδειας σου:

Πρωτοχρονιά -1 Ιανουαρίου
Θεοφάνεια -6 Ιανουαρίου
Καθαρά Δευτέρα – 7 Μαρτίου
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25η Μαρτίου
Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου
Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου
Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου
Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου
Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου

Αγίου Πνεύματος (13 Ιουνίου 2022): Δευτέρα
Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου 2022): Δευτέρα
28η Οκτωβρίου 2022: Παρασκευή
Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου 2022): Κυριακή
Σύναξη της Θεοτόκου (26 Δεκεμβρίου: 2022): Δευτέρα.

πιο ζεστή μέρα του Καλοκαιριού

Οι ιδανικές ημέρες για συνεχόμενες διακοπές, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εκεί γύρω στις 8 ημέρες άδειας. Αν χρειάζεσαι επιπλέον μπορείς να κολλήσεις και τα Σαββατοκύριακα. Έτσι από τις 21 μέρες που ας υποθέσουμε ότι έχεις για άδεια, σου μένουν άλλες δύο εβδομάδες γεμάτες για άδεια που μπορείς να πάρεις το φθινόπωρο, ή το χειμώνα, αν είσαι χειμερινός τύπος εκεί κοντά στις γιορτές.

Σεβόμενος όμως τον οργανισμό και τις ανάγκες σου, αν νιώθεις ότι θα ήθελες να πάρεις 3 εβδομάδες συνεχόμενες άδεια για να κατεβάσεις εντελώς διακόπτες κάνε το, έχοντας όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η επιστροφή πίσω μετά από τόσες διακοπές είναι πολύ δύσκολη.

Τέλος, να θυμάσαι να κρατάς μια μέρα άδειας για όταν γυρίσεις, ώστε να κάνεις τα ψώνια σου, να πλύνεις τα ρούχα σου, να μαζέψεις το σπίτι σου και να σου έρθει πιο ομαλά η επιστροφή στην πραγματικότητα.

Πώς να κλείσω τις εκκρεμότητες στη δουλειά πριν φύγω για διακοπές

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News