Η Annie Duke, πρώην επαγγελματίας παίκτρια πόκερ, συνειδητοποίησε ότι ποτέ δεν θα βελτιωνόταν στο πόκερ, εάν πρώτα δεν παραδεχόταν τα λάθη της. Φυσικά, έμαθε ακόμη ότι ανεξάρτητα από το πόσο καλές αποφάσεις μπορούσε να πάρει, η τύχη και οι ευκαιρίες έπαιζαν τον δικό τους ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού. Έμαθε ακόμη ότι τα στοιχήματα δεν γίνονταν μόνο στο τραπέζι του πόκερ, αλλά ότι κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή είναι κι αυτή ένα στοίχημα: Από τη δουλειά που επιλέγουμε να κάνουμε μέχρι το γεύμα που θα επιλέξουμε για το μεσημεριανό μας. Πώς, λοιπόν, μπορείς να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις;

Και για όλα αυτά που έμαθε, η Annie Duke έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don’t Have All the Facts», στο οποίο μεταξύ άλλων μας εξηγεί γιατί δεν είμαστε τόσο καλοί στο να κάνουμε λάθη, αλλά και πώς το να μάθουμε να αποδεχόμαστε ότι κάναμε ένα λάθος, μπορεί να αποδειχτεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητα στη ζωή.

Η Annie μόλις συνειδητοποίησε όλα αυτά, ξεκίνησε να ζει τη ζωή της σαν μια παρτίδα πόκερ. Αποδέχτηκε ότι η τύχη και το ρίσκο θα παίζουν τον δικό τους ρόλο στη ζωή, ότι η αβεβαιότητα θα είναι πάντα παρούσα και ότι δεν ελέγχουμε τη ζωή μας, τόσο όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να την ελέγξουμε.

5 συμβουλές για να παίρνεις σωστές αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό GQ, η ίδια ανέφερε τους τρεις τρόπους για το πώς μπορούμε να μάθουμε να είμαστε καλύτεροι, να αποδεχθούμε ότι πάντα θα υπάρχει κάποιο επίπεδο ρίσκου και τύχης σε όλες μας τις αποφάσεις, είτε αυτές είναι μεγάλες είτε είναι μικρές, αλλά και να μάθουμε να αποδεχόμαστε τα λάθη μας και να ζούμε με την αβεβαιότητα.

Πώς να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

1. Η αβεβαιότητα δεν είναι πάντα κακή. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές λειτουργεί υπέρ σου!

H Duke αναφέρει ότι η σχέση μας με το αβέβαιο είναι ασύμμετρη. Για παράδειγμα, όταν περνάς στη σχολή της πρώτης σου επιλογής ή όταν παίρνεις την προαγωγή που θέλεις, πιθανόν θα σκέφτεσαι: «Ναι, φυσικά. Το άξιζα αυτό», δεν υπάρχει κάτι να αμφισβητήσεις, καθώς είχες τον έλεγχο. Όταν όμως, δεν περνάς στη σχολή που θες ή τελικά δεν παίρνεις την προαγωγή που πίστευες ότι αξίζεις, πιθανόν θα σκέφτεσαι: «Αυτή η σχολή δέχεται μόνο το 10% των αιτούντων, είναι απλώς κακή τύχη που δεν τα κατάφερα να είμαι ανάμεσά τους».

Διάβασε τη συνέχεια στο mensarena.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News