Αν έχεις μια επιχείρηση ή διοικείς μια επιχείρηση και χρειάζεται να κάνεις την πιο κατάλληλη επιλογή μάνατζερ για την επιχείρησή σου ίσως βρίσκεσαι σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι δύσκολο να επιλέξεις έναν άνθρωπο με τόσος πολλούς ρόλους και τόσες διαστάσεις χωρίς αυτή η επιλογή να μην είναι σωστή σπαζοκεφαλιά. Δεν έχεις μόνο να διαλέξεις τον άνθρωπο που έχει όραμα, που αγαπά την εταιρεία και εκτιμά τις αξίες της και θέλει να την πάρει από το χέρι και να πάνε συν την ομάδα ψηλά. Πρέπει να είναι ικανός να ηγηθεί και της ομάδας, το οποίο είναι ακόμα πιο δύσκολο.

γυναίκες leaders
Freekpik

Μια θέση ευθύνης

Με την έξοδο μας στον εργασιακό στίβο εκεί γύρω στα 20+ για τους περισσότερους, ίσως ένας μακροπρόθεσμος στόχος μας, να είναι μια μανατζίριαλ θέση. Αυτή η θέση όμως χρειάζεται αρκετά χιλιόμετρα και εικόνες μέσα σε εταιρείες για να έρθει. Χρειάζεται γνώσεις, εκπαίδευση, ικανότητα, όραμα, αγάπη, νοιάξιμο. Χρειάζεται να τα έχεις όλα αυτά γιατί είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία, αν λείπει ένα, δεν μπορείς να σταθείς στη θέση αυτή.

5 red flags ότι κάποιος δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε ηγετική θέση

Η σωστή επιλογή μάνατζερ

Όταν έρχεται στο γραφείο σου ένας άνθρωπος για μια θέση μάναντζερ άφησέ τον να ανοίξει εκείνος την ατζέντα του πριν μιλήσεις εσύ. Δες τι έχει ο άνθρωπος αυτός να δώσει. Ποιες είναι η αξίες του ως άνθρωπος; Ποια αξία θα κερδίσεις εσύ από όλα αυτά που έχει να προσφέρει στην εταιρεία σου. Τι περγαμηνές κουβαλάει, πόσα άτομα είχε στην ομάδα του σε προηγούμενες εταιρείες. Γιατί θέλει να φύγει. Γιατί θέλει να έρθει στη δική σου εταιρεία; Είναι φιλόδοξος;

Να θυμάσαι ότι ο άνθρωπος που έχεις μπροστά σου έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Είναι αυτός που με τις γνώσεις του θα βοηθήσει την εταιρεία, θα βρίσκει λύσεις, θα κρατά ενωμένη την ομάδα. Οι άνθρωποι που αποτελούν την ομάδα πρέπει να έχουν κάποιο απώτερο σκοπό εκτός του μισθού τους. Και αυτό θεωρώ ότι κατά ένα μεγάλο βαθμό είναι δουλειά και του μάνατζερ. Ο μάνατζερ είναι εκεί για να προστατεύει και να έχει υπό της ομπρέλας του την ομάδα, χάρη στις γνώσεις και τις πολλές εικόνες που έχει αποκομίσει.

Αξίζει να θυσιάσω τη Dream job μου για χάρη της ομάδας;

Άξιος εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη και το να είναι ένας εργαζόμενος άξιος εμπιστοσύνης, το ότι ξέρεις ότι δουλεύει σωστά, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει, ότι αγαπά την εταιρεία σαν να είναι δική του, ότι χαίρεται με την πρόοδό της είναι ίσως το πιο σημαντικό συστατικό που θα ήθελαν όλοι οι εργοδότες να έχει το προσωπικό τους.

Ο άνθρωπος αυτός φαίνεται από την πρώτη φορά που θα τον δεις ότι έχει μια τιμιότητα και μπορείς να βασιστείς πάνω του. Είναι εκεί για να προσφέρει προς όλες τις κατευθύνσεις και όποιος τον διαλέξει και δει το επίπεδο της δουλειά του δεν τον αφήνει να φύγει.

Αν έπρεπε να κάνω την επιλογή ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους αυτό που θα έκανα στα σίγουρα θα ήταν να δω ποιες θα είναι οι θέσεις τους σε δύο τουλάχιστον σενάρια καθημερινότητας. Του να δώσουν αρνητική κριτική σε κάποιο άτομο της ομάδας τους και δεύτερον σίγουρα ποια θα ήταν η αντίδρασή τους σε κάποιο μεγάλο λάθος που έχει γίνει και δημιουργεί πρόβλημα.

Το πώς αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες της ζωής γενικά μα και συγκεκριμένα στην εργασία δείχνει πολλά για εσένα. Αν έχεις διάθεση επίλυσης ή αν γυρνάς γύρω από το πρόβλημα αναμασώντας το χωρίς διάθεση δράσης. Και η κριτική φυσικά είναι ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της συνεργασίας στις ομάδες. Γνωρίζω ανθρώπους που μπορούν μόνο να τονίσουν τα λάθη, όσα δεν έγιναν σωστά και τα σχετικά. Όταν όμως υπάρχει κάτι θετικό δεν το λένε ποτέ.

Υπάρχει και αυτή η κατηγορία ανθρώπων που αδυνατεί να κάνει αναγνώριση των θετικών. Αυτό σαφώς στοιχίζει μακροπρόθεσμα στην ομάδα.

Ο κατάλληλος μάναντζερ είναι μια επένδυση για την εταιρεία σου και εύχομαι να διαλέξεις με καθαρό μυαλό τον κατάλληλο άνθρωπο που θα έχει όλα τα προσόντα. Που θα φτιάξει την ομάδα που κερδίζει, που βάζει τους ανθρώπους και την ψυχική τους υγεία πάνω απ’ όλα και που θέλει να δει την εταιρεία στεφανωμένη με δάφνες, όσο εσύ!

Υ.Γ: Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μην διάλεξες τον σωστό άνθρωπο, όχι γιατί έκανες εσύ λάθος επιλογή, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν αυτό το καταπληκτικό ταλέντο να «πουλάνε» πολύ καλά τον εαυτό τους στις συνεντεύξεις, πράγμα το οποίο μπορεί προφανώς να τους κάνει περιζήτητούς και να δημιουργήσει εντυπώσεις που δεν βασίζονται στη αλήθεια.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο να θυμάσαι ότι το μάθημα που μπορείς να πάρεις απ΄ αυτό μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο ώστε η επόμενη επιλογή σου να είναι καλύτερη και ίσως μπορείς να εκτιμήσεις και άλλες παραμέτρους που σε πρώτο χρόνο δεν είχες λάβει υπόψιν σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News