Η παρενόχληση στη δουλειά είναι μια μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς στα πλαίσια της βίας. Σε συνέχεια της έρευνας της ActionAid με τίτλο «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας», στην οποία καταγράφεται ότι στην Ελλάδα το 85% των γυναικών έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία! Το νούμερο αυτό είναι σοκαριστικό. Δεν ξέρω ποια συναισθήματα γεννώνται στο άκουσμα αυτού του νούμερου στους ανθρώπους. Το γεγονός δηλαδή ότι θα σηκωθούμε το πρωί να πάμε στη δουλειά μας και οι περίπου 8 στις 10 θα παρενοχληθούν!

παρενόχληση στον χώρο εργασίας
Pexels

Τι είναι παρενόχληση:

Σύμφωνα με τον νόμο 4808/2021 οι συμπεριφορές, οι πρακτικές ή οι απειλές, που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχολογική, σεξουαλική, ή οικονομική βλάβη και εκδηλώνονται είτε συνεχώς, είτε και μεμονωμένα αποτελούν γεγονότα βίας και παρενόχλησης στην εργασία και απαγορεύονται ρητώς.

Ως παρενόχληση πλέον νοούνται συμπεριφορές που έχουν σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος ανεξαρτήτως αν συνιστούν και διάκριση πχ λόγω φύλου. Άρα με τη νέα ματιά του νομοθέτη παρενόχληση δεν υφίστανται μόνο οι γυναίκες λόγω διάκρισης φύλου, αλλά πλέον μιλάμε για την ηθική και ψυχολογική παρενόχληση που μπορεί να υποστεί ο κάθε εργαζόμενος. 

Όταν τα όρια ξεφεύγουν

Όταν τα όρια ξεφεύγουν, όταν ξεπερνάμε το κομμάτι της έλλειψης του σεβασμού που και εκεί ανάλογα με τον χαρακτήρα του ατόμου και τα προσωπικά του όρια ή τον φόβο που μπορεί να αισθάνεται για το πώς θα επιβιώσει, σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα μιλάμε για ξεκάθαρη παρενόχληση στα πλαίσια της οποίας νοούνται όλες αυτές οι μορφές βίας. Είτε πρόκειται για σεξουαλική βία, είτε ψυχολογική είτε εκφοβισμό. Μπορείς να μιλήσεις, έχεις φωνή! Αυτό που συμβαίνει είναι αδίκημα εις βάρος σου και μπορείς να βρεις το δίκιο σου.

Παρενόχληση στην εργασία: Δωρεάν νομική υποστήριξη

Παιχνίδια εξουσίας

Τι εστί εξουσία και τι κατάχρηση εξουσίας. Ποια εξουσία θαρρείς ότι μπορείς να έχεις εσύ ο οποιοσδήποτε που φέρεσαι με τέτοιο τρόπο καταχρηστικό. Που φόρεσες τη στολή του αφεντικού, εργοδότη, προϊσταμένου, CEO και όλα αυτά τα βαρύγδουπα. Πώς θαρρείς ότι προσμετράται η αξία ενός ανθρώπου. Πώς κερδίζεται ο σεβασμός; Δεν είσαι ο τίτλος που κατέχεις και αν ο τίτλος σου σημαίνει κάτι για εσένα εσύ πρώτος δεν τον σέβεσαι φερόμενος με αυτόν τον τρόπου στους ανθρώπους που έχεις υπό την επίβλεψή σου.

Όταν μπορείς να κάνεις και να φερθείς με οποιονδήποτε τρόπο, ας επιλέξεις εκείνον της ευγένειας, του σεβασμού και της ανύψωσης του άλλου ανθρώπου που έχεις απέναντί σου. Θα δεις πως έτσι θα νιώσεις πολύ καλύτερα από το να μειώσεις τους άλλους ανθρώπους προσπαθώντας να νιώσεις εσύ ανώτερος.

Η παρενόχληση στη δουλειά οποιασδήποτε μορφής, δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Ευτυχώς όμως χάρη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μίλησαν μέσα και από το κίνημα #metoo, πια έχουμε όλοι δύναμη και μπορούμε να αντιδράσουμε όταν νιώσουμε ότι απειλείται η αξιοπρέπειά μας και τα προσωπικά μας όρια.

Η βία δεν είναι απλά ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης αναλύει στο iPop.gr την ψυχολογία του θύτη και του θύματος που έχει υποστεί παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News