Τους τελευταίους μήνες η τηλεργασία έχει γίνει τρόπος ζωής. Κι ακόμα κι αν όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας είχαμε ονειρευτεί να δουλεύουμε εξ’ αποστάσεως, πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι όλα τόσο ονειρικά. Πολλοί όμως συγχέουμε την έννοια της δουλειάς εξ’ αποστάσεως με τη δουλειά απ’ το σπίτι. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε remote work και work from home;

Πάμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι για αρχή… Αυτό που κάνουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν λέγεται remote work, αλλά δουλειά από το σπίτι.

Η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τις επιχειρήσεις παντού να εφαρμόσουν τηλεργασία. Πολλοί πίστεψαν ότι αυτό σημαίνει εργασία εξ’ αποστάσεως αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ξαφνική αλλαγή βρήκε πολλούς απροετοίμαστους, και ο νέος τρόπος που δουλεύουμε έφερε πολλούς εργαζόμενους αντιμέτωπους με μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένο άγχος.

Παρόλο που με το πέρασμα των μηνών η τηλεργασία έγινε πιο εύκολη και οι επιχειρήσεις εξοικειώθηκαν περισσότερο με το πώς να εφαρμόζουν αυτό το μοντέλο εργασίας πιο ορθά, τα προβλήματα δεν έχουν εξαφανιστεί, ενώ πολλοί ηγέτες εταιρειών δεν ξέρουν πώς μπορούν να αγκαλιάσουν την τηλεργασία. και πώς να υποστηρίξουν τους εργαζομένους τους. Για παράδειγμα, αρκετοί νομίζουν ότι ένας υπολογιστής είναι αρκετός για τους εργαζόμενους, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές διαδικασίες και νοοτροπίες που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει μια ομάδα αποτελεσματικά ενώ εργάζεται απ’ το σπίτι.

διαφορά ανάμεσα σε remote work και work from home
Freepik

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε remote work και work from home;

Η εργασία από το σπίτι και η απομακρυσμένη εργασία δεν είναι τα ίδια, οπότε ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε λίγο τις δύο έννοιες.

Η εργασία απ’ το σπίτι είναι μια προσωρινή κατάσταση ενώ το remote work είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της δουλειάς. Αυτή η διαφορά είναι μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση που αξίζει την προσοχή μας.

Και τα δύο μοντέλα εργασίας σχετίζονται με ένα απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας, το οποίο δεν είναι το γραφείο.

Work from home

Η δουλειά από το σπίτι είναι αυτό που κάνεις όταν εργάζεσαι σε ένα γραφείο αλλά μένεις σπίτι την Πέμπτη επειδή έχεις κάποια δουλειά. Είναι επίσης κάτι που μπορείς να κάνεις σε περίπτωση που χρειάζεσαι ένα χρονικό διάστημα χωρίς να είσαι στο γραφείο. Είναι αυτό που μας αναγκάζει να κάνουμε η πανδημία για να είμαστε ασφαλείς και υγιείς.

Η τηλεργασία δεν είναι επιλογή του ατόμου -αυτή τη στιγμή- και είναι κάτι που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές επιχειρήσεις στον κόσμο. Όμως, στην τηλεργασία δουλεύεις κανονικά το ωράριό σου.

διαφορά ανάμεσα σε remote work και work from home
Pexels

Remote work

Η απομακρυσμένη εργασία ή αλλιώς το remote work απαιτεί ένα διαφορετικό σύνολο ικανοτήτων, πόρων και δεξιοτήτων. Πρέπει να έχεις φανταστικά skills διαχείρισης χρόνου ενώ απαιτεί τη δημιουργία του δικού σου εργασιακού περιβάλλοντος.

Συνήθως οι άνθρωποι που δουλεύουν εξ’ αποστάσεως δεν έχουν το τυπικό ωράριο και κάθε μέρα μπορεί να δουλεύουν από κάπου αλλού. Ναι είναι αυτοί οι άνθρωποι που τους βλέπεις με το λάπτοπ τους στα Starbucks ενώ την άλλη μέρα μπορεί να είναι σε ένα Airbnb σε μια ονειρική τοποθεσία. Συχνά μάλιστα όσοι δουλεύουν γενικώς εξ’ αποστάσεως εργάζονται σε εταιρεία που δεν έχει γραφεία.

Κανένα απ’ τα δύο μοντέλα δεν έχει κάτι κακό, απλώς δεν θα πρέπει να τα συγχέουμε!

Κι αν δεν μπορείς να προσαρμοστείς στην τηλεργασία, αυτό το άρθρο μπορεί να σε βοηθήσει!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News