Σκέψου μια στιγμή: Ποιοι είναι οι πραγματικοί περισπασμοί στη δουλειά που σου αποσπούν την προσοχή από αυτό που θα έπρεπε κανονικά να κάνεις… να δουλεύεις; Μήπως είναι ο συνάδελφος που δεν σταματάει να μιλάει; Ο ήχος της μηχανής του καφέ ή του φωτοτυπικού μηχανήματος; Μήπως είναι τα meetings της τελευταίας στιγμής; Και τώρα σκέψου ξανά: Πόσοι απ’ αυτούς τους περισπασμούς οφείλονται στον χώρο εργασίας και πόσοι στους συναδέλφους σου;

Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για την πλειοψηφία αυτών των περισπασμών, τουλάχιστον αυτό φέρεται να υποστηρίζει μια νέα έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Poly.

Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα Quartz, συνέλεξε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα open space γραφεία, σαν κι αυτά της Google για παράδειγμα, δεν είναι τα καλύτερα για την παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή το 98% των συμμετεχόντων της μελέτης ανέφερε ότι η προσοχή τους αποσπάται όταν δουλεύουν.

Όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις όταν βρίσκεσαι στην εργασία σου

Ποιοι είναι οι χειρότεροι περισπασμοί στη δουλειά, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων;

Ο συνάδελφος που μιλάει δυνατά στο τηλέφωνο

Ή αυτός που έχει ξεχάσει ότι βρίσκεται σε εργασιακό χώρο και νομίζει ότι είναι σε κάποιο μπαρ με τους φίλους του. Είναι λογικό που βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να δουλεύεις όταν δίπλα σου κάποιος μιλάει ασταμάτητα και για ώρες στο τηλέφωνο. Είναι ακόμη χειρότερο όταν μιλάει για θέματα που δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά, αλλά με τη προσωπική του ζωή.

Οι συνάδελφοι που μιλάνε στα διπλανά γραφεία

Στη δεύτερη θέση συναντάμε και πάλι τους συναδέλφους. Ρίχνουμε σε αυτούς όλοι την ευθύνη επειδή εμείς δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας, και δεν ντρεπόμαστε καθόλου γι’ αυτό. Η αλήθεια όμως είναι ότι κι αυτός ο λόγος βγάζει νόημα, καθώς όσο κι εάν προσπαθείς να μην ακούς τη συζήτησή τους, αυτό είναι σχεδόν αδύνατον.

περισπασμοί στη δουλειά
Unsplash/ KOBU Agency

Τα τηλέφωνα και τα notifications

Περισπασμός νούμερο 3: Τα τηλέφωνα που κάνουν σε εσένα και χρειάζεται να διακόψεις αυτό που κάνεις για να τα απαντήσεις, τα τηλέφωνα που ακούγονται σε όλο το γραφείο και τα notifications στο κινητό σου, αυτά που ενώ δουλεύεις εμφανίζονται στην οθόνη σου και δεν μπορείς παρά να τους ρίξεις μια ματιά, γιατί μπορεί να είναι κάτι σημαντικό ή γιατί το Instagram δεν θέλει να σε αφήσει να δουλέψεις.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο mensarena.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News