Στη ζωή σου περνάς τις περισσότερες ώρες της μέρας σου στο εργασιακό σου περιβάλλον το οποίο χρειάζεσαι για την ψυχική σου υγεία να είναι καλό και ευχάριστο. Υπάρχουν κάποιες φράσεις που πρέπει να χρησιμοποιείς στη δουλειά και θα κάνουν την επικοινωνία με τους συναδέλφους σου ακόμα καλύτερη από όσο ήταν. Υπάρχουν βέβαια και μερικές άλλες που καλό θα ήταν να αποφεύγεις.

Φράσεις που πρέπει να χρησιμοποιείς στη δουλειά

Αντί να πεις “Κανένα πρόβλημα” ή “Μην ανησυχείς”

Μία φράση που συνηθίζεται να ακούγεται στο εργασιακό περιβάλλον όταν κάποιος θα σου ζητήσει να κάνεις κάτι είναι το να απαντήσεις “Κανένα πρόβλημα, θα το κάνω” ή “Μην ανησυχείς, θα το κάνω”. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να χρησιμοποιήσεις αυτές τις εκφράσεις οι ειδικοί λένε ότι υποσυνείδητα το να εκφέρεις τη λέξη πρόβλημα ή ανησυχία προϊδεάζει ότι υπήρχε και πρόβλημα και ανησυχία. Συνεπώς, σε αντίθεση με αυτές τις φράσεις μπορείς να χρησιμοποιείς απαντήσεις όπως “Φυσικά, θα το κάνω” και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά, ίσα-ίσα το μόνο που θα σκεφτεί ο συνεργάτης σου είναι ότι ήσουν πρόθυμη να κάνεις αυτό που σου ζήτησε!

Μία υπέροχη άσκηση που μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τη διαφορά τους είναι το να προσπαθήσεις να απαντάς σε αυτά που σου ζητούν έχοντας θετική πρόθεση ακόμα και όταν διαφωνείς. Για παράδειγμα, αν σε κάτι θα απαντούσες “Όχι” δοκίμασε να απαντήσεις “Όχι, αλλά… μπορούμε να κάνουμε αυτό” και αντίστοιχα σε κάτι που θα απαντούσες “Ναι” δοκίμασε να απαντήσεις “Ναι, και… μπορούμε να κάνουμε και αυτό”. Αυτό θα σε βοηθήσει όχι μόνο να δείχνεις πρόθυμη – και να είσαι φυσικά – αλλά θα σε βοηθήσει στο να ανοιχτείς, να προτείνεις λύσεις ή ίδεες, ιδιότητες που όλοι θα ήθελαν να έχουν οι υπάλληλοι τους.

σχέσεις σε ένα εργασιακό χώρο
Pexels

Το πρόβλημα με τη φράση “Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει”

“Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει”… Όχι! Ποτέ δε μπορεί να ισχύει αυτή η φράση πέραν της ψυχολογικής βίας που ασκεί. Πρέπει να καταλάβεις ότι αυτό μειώνει τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου και την εξειδίκευσή του. Πολλά αντικείμενα εργασίας μπορεί να φαίνονται τόσο εύκολα που θα μπορούσε ίσως να τα κάνει ο οποιοσδήποτε όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να μειώσει την αξία της εργασίας του συναδέλφου σου. Επίσης υπάρχουν τομείς εργασίας που σίγουρα κάποιος που το έχει σπουδάσει το αντικείμενο ή ακόμα το έχει μάθει από κάποιον άλλο και το ασκεί αυτό δε μειώνει την αξία του δεύτερου και σίγουρα δεν κατατάσσει την εργασία τους σε κλίμακα της φράσεις “Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει”. Η αξία μιας εργασίας μετριέται και από το χρόνο που έχει δαπανηθεί για να φτάσει ο άνθρωπος αυτός στο σημείο να εργάζεται με τον τρόπο που εργάζεται.

Προτιμότερο είναι να δείχνεις την εκτίμηση και το σεβασμό στους συναδέλφους σου όπως ακριβώς πρέπει να κάνουν κι εκείνοι προς εσένα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News