Αναζητάς πάντα το feedback γιατί θεωρείς ότι μ’ αυτό τον τρόπο γίνεσαι καλύτερη στη δουλειά σου, αλλά σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Harvard, αποδεικνύεται ότι αυτό που χρειάζεσαι στα αλήθεια είναι συμβουλές για τη δουλειά σου!

Όλοι θέλουν να βελτιώνονται συνεχώς στη δουλειά τους… Μια ολόκληρη βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων που ονομάζεται “αυτοβελτίωση” έχει αναπτυχθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα είναι: Πώς κάποιος γίνεται καλύτερος; Πώς θα το καταφέρεις πιο αποτελεσματικά;

Οι ερευνητές από το Harvard Business School μπορούν τώρα να σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερη στη δουλειά σου.

Ας υποθέσουμε ότι μόλις έκανες μια παρουσίαση. Η πρώτη σου σκέψη είναι ότι εάν θέλεις να βελτιωθείς, τότε θα πρέπει να ζητήσεις απ’ τους γύρω σου feedback. Ακούγεται λογικό. Όμως, οι επιστήμονες του Harvard ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα σ’ αυτή την προσέγγιση: Τα σχόλια συχνά είναι πολύ ασαφή και συνεπώς δεν είναι χρήσιμα.

συμβουλές για τη δουλειά
Unsplash/You X Ventures

Οι ερευνητές λένε, λοιπόν ότι υπάρχει μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση εάν θέλεις να βελτιωθείς.

Ο τρόπος που μιλάς δείχνει και το εάν σέβεσαι. 4 εύκολα βήματα για να επικοινωνείς καλύτερα με τους γύρω σου

Γιατί οι συμβουλές για τη δουλειά σου έχουν μεγαλύτερη αξία απ’ το feedback;

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 200 άτομα να δώσουν πληροφορίες για μια αίτηση εργασίας, ζητώντας από μερικούς να δώσουν σχόλια σχετικά με την αίτηση και άλλοι να δώσουν συμβουλές. Όσοι έδωσαν τα σχόλιά τους ήταν ασαφείς και δεν ανέφεραν τα αρνητικά, αλλά μόνο επαίνεσαν τους υποψήφιους.

Εκείνοι που κλήθηκαν να δώσουν συμβουλές είχαν πιο σημαντική συμβολή. Στην πραγματικότητα, έκαναν σχόλια για 34% περισσότερους τομείς βελτίωσης και έδωσαν 56% περισσότερους τρόπους βελτίωσης. Τρεις ακόμη μελέτες από τους ερευνητές είχαν παρόμοια συμπεράσματα.

συμβουλές για τη δουλειά
Unsplash/CoWomen

Γενικά η διαφορά του feedback απ’ τις συμβουλές είναι ότι το feedback επικεντρώνεται στα σχόλια σχετικά με κάτι που ήδη κάνεις, ενώ οι συμβουλές αφορούν το πώς θα μπορούσες να το κάνεις καλύτερα.

Πολλές φορές όταν ζητάμε σχόλια, πραγματικά τα ζητάμε γιατί θέλουμε να αισθανθούμε ότι είμαστε καλοί σ’ αυτό που κάνουμε κι ο άλλος το ξέρει. Το να ζητάμε συμβουλές, όμως, δείχνει μια προσπάθεια βελτίωσης και οι άνθρωποι δίνουν περισσότερη ενέργεια για να μας βοηθήσουν να καταφέρουμε τον στόχο μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News