Σήμερα θα διαβάσεις για τα 5 από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη συνέντευξη που μπορούν σου στοιχίσουν τη θέση σου. Κάθε συνέντευξη είναι μια νέα εμπειρία και ένα εφόδιο για την επαγγελματική σου πορεία. Πας στην συνέντευξη και ο παράγοντας άγχος χτυπάει κόκκινο. Τις περισσότερες φορές αυτός είναι ο χειρότερος σύμβουλος στη ζωή σου και κάτι που χρειάζεσαι με μέτρο στη ζωή σου. Από την άλλη, η απόρριψη θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό μάθημα για τις επόμενες συνεντεύξεις σου και αν και εσύ κάνεις κάποιο από αυτά τα λάθη στις συνεντεύξεις σου ίσως ήρθε η ώρα να τα διορθώσεις για να λάβεις θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

5 λάθη στη συνέντευξη

Μεγάλα κενά στο βιογραφικό σου.

Έκανες να τελειώσεις τη σχολή σου 8 χρόνια, έπιασες την πρώτη σου δουλειά στα 30, στη συνέχεια δούλεψες 3 μήνες στη μια δουλειά και 6 μήνες στην άλλη. Το βιογραφικό σου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολύ καλή αναπαράσταση του ποιος είσαι και τι έκανες μέχρι σήμερα. Κάποιοι δεν γράφουν την δουλειά στο καφέ ή στο εμπορικό κατάστημα γιατί είναι άσχετο με το αντικείμενο που θα δουλέψουν.

Από το να φαίνεται ένα τεράστιο και δύσκολα επεξηγήσιμο κενό στο βιογραφικό σου καλύτερα να φαίνεται η εργασία αυτή που κρύβει φυσικά και μεγάλη προϋπηρεσία πάνω στην εξυπηρέτηση πελατών και τη πώληση που είναι προσόντα ευπρόσδεκτα σε όλες τις δουλειές που θα κάνεις στο μέλλον.

πρέπει να προσέξεις σε μια συνέντευξη για δουλειά
Freepik

Συνέντευξη για δουλειά: 15 ερωτήσεις που μπορείς άφοβα να κάνεις και δείχνουν ειλικρινές ενδιαφέρον

Πολλές λεπτομέρειες για το προηγούμενο εργασιακό σου περιβάλλον

Δεν χρειάζεται να μάθει ο νέος εργοδότης, ούτε τι συνθήκες αφήνεις εκεί που έρχεσαι, ούτε λεπτομέρειες του ανταγωνισμού. Η εχεμύθεια είναι ένα τεράστιο προσόν που εκτιμάται στους επαγγελματικούς κύκλους. Αν βγάλεις λίστα με όσο ξέρεις για την τωρινή σου δουλειά προφανώς και όλοι θα θεωρήσουν ότι θα βγάλεις και τα δικά τους εσωτερικά θέματα προς τα έξω. Αυτό είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα που σε ακολουθεί πάντα, δυστυχώς.

Μιλάς πολύ

Ξέρεις πολύ καλά για ποιο τύπο ανθρώπου μιλάω. Για εκείνους τους ανθρώπους-σίφουνες που μπαίνουν σε έναν χώρο και παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ακόμα και αν η ηρεμία μας μοιάζει με μοναχού στο Θιβέτ, ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ικανός να σου ρουφήξει όλη την ενέργεια, τα γνωστά ενεργειακά βαμπίρ, που κανείς δεν θέλει ούτε να συνεργάζεται αλλά ούτε και να έχει στη ζωή του για 8 ώρες κάθε ημέρα.

Αν το άγχος σου σε κάνει να μιλάς πολύ για να μην καταλάβουν οι άλλοι πόσο αγχωμένος είσαι προσπάθησε να το διορθώσεις με κάποιον τρόπο. Με ανάσες, με το να μετράς από μέσα σου. Θυμήσου ότι ο άνθρωπος που μιλάει πολύ στέλνει το μήνυμα ότι τα ξέρει όλα και δεν χρειάζεται να ακούσει τίποτα από κανέναν. Πρέπει να πατήσεις λίγο φρένο.

Είναι οι άνθρωποι που γκρινιάζουν ενεργειακά βαμπίρ;

Ζητάς πάρα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις άδειες, τα διαλείμματα, αργίες κλπ.

Οκ, είναι καλό να ξέρεις τα δικαιώματά σου μέχρι ένα βαθμό. Αν ρωτάς από τη συνέντευξη, τι ώρες είναι το διάλειμμα, πόσες φορές μπορώ να βγω για τσιγάρο, πότε μπορώ να πάρω τις άδειές μου, πριν ξεκινήσεις το μήνυμα που στέλνεις είναι ότι περισσότερο σε ενδιαφέρει το να κάθεσαι παρά το να δουλεύεις.

Notice λίγων ημερών

Η τελευταία ερώτηση που θα σου κάνουν είναι πότε μπορείς να ξεκινήσεις. Αν δουλεύεις ήδη σε κάποια άλλη δουλειά, είναι απαράδεκτο να μην δώσει ειδοποίηση. Ο χρόνος παίζει, αλλά συνήθως ένα φυσιολογικό νούμερο για Notice είναι γύρω στον ένα μήνα ή και λίγο παραπάνω.

Όπως και να φύγεις από την προηγούμενη δουλειά σου, είναι απαράδεκτο να κρεμάσεις την ομάδα σου και να αφήσεις την θέση σου ορφανή. Η προηγούμενη εταιρεία σου χρειάζεται να μπει στη διαδικασία αγγελιών και συνεντεύξεων που μπορεί να κρατήσει παραπάνω από ένα μήνα να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για να σε αντικαταστήσει.

Αν πεις λίγες ημέρες, πχ μια εβδομάδα, ο νέος εργοδότης, θα σε κοιτά με μεγάλο σκεπτικισμό γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι κάτι που θα κάνεις και στην δική του δουλειά και αυτό είναι κάτι που δεν θα ήθελε να βιώσει.

Το επαγγελματικό σου προφίλ

Φύλαγέ το σαν τα μάτια σου. Αυτό είναι που θα σε κάνει περιζήτητο και οι επιλογές που θα κάνεις στη ζωή σου. Τα όχι που θα πεις, ο σεβασμός που θα φερθείς σε ανθρώπους που σου βοήθησαν και σε στήριξαν, ο χρόνος που δεν άφησες να πάει χαμένος. Ο νέος εργοδότης σου θέλει ένα όσο γίνεται πιο πλήρες άτομο. Που μπορεί να σταθεί σε όλα τα επίπεδα στην εταιρεία του.

Αυτά τα πέντε σημεία χρειάζονται την προσοχή σου αν σήμερα ψάχνεις δουλειά. Ο άνθρωπος που θα σου πάρει συνέντευξη θα τα λάβει σοβαρά υπόψιν του πριν αποφασίσει αν θα επιλέξει εσένα ή κάποιον άλλο υποψήφιο. Ο επαγγελματισμός είναι ένα στοιχείο που φαίνεται από μακριά στον άνθρωπο που θα μπει μέσα στο γραφείο ή στο zoom meeting για τη συνέντευξη.

16 κλασικές ερωτήσεις συνέντευξης και οι απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη δουλειά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News