Το ήξερες ότι εκτός της μόνιμης δουλειάς σου μπορείς να δημιουργήσεις ένα side hustle; Πώς να βγάλω λεφτά από έξτρα εισόδημα και μια μέρα να ζω μόνο από αυτό; Αυτό το κάνουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω και μάλιστα είναι εξαιρετικά πετυχημένοι σε αυτό που στο τέλος παρατάνε την πρωινή δουλειά και το έξτρα εισόδημά τους είναι αυτό που τους ζει. Δεν θέλω να κολλάς στη σήμερον εποχή που ζούμε στα εμποδια. Το πανεπιστήμιο που δεν πέρασες ή που παράτησες δεν είναι εμπόδιο. Βρες τον τρόπο να φτάσεις στον προορισμό σου χωρίς να παλεύεις με κάτι που δεν σου αρέσει. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι επένδυση χρόνου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να δεις τι αποτελέσματα θα πάρεις πίσω.

Πώς να βγάλω λεφτά από έξτρα εισόδημα;

Κεφάλαιο «Πάθος»

Αρχικά πρέπει να βρεις τι θες να κάνεις. Έχω γράψει πολλά άρθρα που σου αναλύω «πώς να βγάλεις λεφτά από το πάθος σου», πώς να «βρεις το ικιγκάι σου», «πώς να βρεις τον σκοπό της ζωής σου», «πώς οι επιλογές που θα κάνεις σήμερα θα σου δημιουργήσουν το αύριό σου» και άλλα πολλά σχετικά κείμενα.

Δεν πρέπει να το παραλείψεις το πάθος σου αλλά και το ταλέντο. Στην πρωινή σου δουλειά μπορεί να κάνεις μια δουλειά που απλώς εξυπηρετεί τους σκοπούς της επιβίωσής σου και μπορεί να μην την απολαμβάνεις ή να μην αισθάνεσαι ότι εξελίσσεσαι. Στο side hustle θα πρέπει να διαλέξεις κάτι που σε παθιάζει. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επενδύσεις χρόνο και ίσως και κάποιους πόρους που θα βοηθήσουν το extra εισόδημά σου να αναπτυχθεί.

Απόδοση στη δουλειά
Freepik

Κεφάλαιο: «Χρόνος»

Για να μην γίνεις ένα ζόμπι που δουλεύει μόνο, χωρίς να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής, θα πρέπει όταν ξεκινάς να αποφασίσεις για πόσο καιρό θα κάνεις αυτή τη διαδικασία. Θα είναι ένα «πείραμα» ενός έτους; Πόσες ώρες θα δουλεύεις τη μέρα; Στην πρωινή δουλειά σου φαντάζομαι δουλεύεις 8 ώρες. Ήδη αρκετά απαιτητικό ωράριο το 8ωρο αποκλειστικής προσοχής σε μια μόνο δουλειά.

Συνήθως για τα έξτρα εισοδήματα, εργαζόμαστε 3, το πολύ 4 ώρες την ημέρα. Δηλαδή 15 με 20 ώρες την εβδομάδα, επιπλέον και τα Σαββατοκύριακα που δεν εργαζόμαστε αλλού και τις διακοπές. Είναι προφανώς τεράστιος όγκος δουλειάς, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Όμως αυτή η «Θυσία» για ένα χρόνο να ξέρεις ότι θα σου φέρει πίσω αποτελέσματα. Και μάλιστα όταν θα τα φέρει θα είσαι σε θέση να παρατήσεις την πρωινή δουλειά σου και να δουλέψεις για το πάθος σου, που ουσιαστικά θα μοιάζει σαν να μην δουλεύεις γιατί είναι το πάθος σου!

Αυτό το σενάριο δεν μπορεί να πιάσει για πολύ χρόνο. Δεν είμαστε ρομπότ και δεν είναι όλη η ζωή δουλειά.

Κεφάλαιο «Ανταγωνισμός»

Τι κάνει ο ανταγωνισμός στο έξτρα εισόδημα που διάλεξες να επενδύσεις; Στο εξωτερικό κοίτα τι γίνεται που οι αγορές είναι ανοιχτές και ο κόσμος εμπιστεύεται νέα πράγματα. Κοίτα και στην Ελλάδα βέβαια τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου, πόσο χρήματα χρεώνουν, τι υπηρεσίες προσφέρουν; Αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός και είναι μια πρωτότυπη ιδέα τόσο καλύτερα για σένα. Και αν υπάρχει ανταγωνισμός ίσως αυτό είναι ένας οδηγός ότι πρέπει να κάνεις κάτι να ξεχωρίσεις και να ξεκαθαρίσεις ότι δεν είσαι ίδιος με τους άλλους.

Κεφάλαιο «Εξωστρέφεια»

Εξωστρέφεια με την έννοια ότι πρέπει να ανοίξεις τα χαρτιά σου και να δείξεις ποιος είσαι; Μην το μιρμιράς πολύ και ψάχνεις για το τέλειο. Τέλειο δεν υπάρχει. Πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο τέλειο και στο τελειωμένο. Βρες τη δύναμη να δείξεις τη δουλειά σου εκεί έξω. Αν δεν μπορείς να το κάνεις γιατί είσαι περισσότερο εσωστρεφής από όσο χρειάζεται ένα side hustle πλήρωσε κάποιον να κάνει αυτή τη δουλειά για σένα.

Να σου γράφει για λογαριασμό σου ποστ στα social media και να τρέχει καμπάνιες που θα φέρουν κόσμο στην πόρτα σου. Εσύ έχεις ή γνωρίζεις κάτι που κάποιος χρειάζεται και θα πλήρωνε για να του λυθεί το πρόβλημά του. Αυτή είναι η νούμερο ένα αρχή στις πωλήσεις και όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις τόσο περισσότερα χρήματα θα βγάλεις.

Κεφάλαιο «Τι να διαλέξω»

Μια απάντηση που μόνο εσύ ξέρεις; Πού θα ήθελες να είσαι σε 10 χρόνια, πού θα έχετε φτάσει με το hustle εισόδημά σου; Τι θα ήθελες να κάνεις για πάντα χωρίς σταματημό και χωρίς να βαρεθείς ποτέ; Εγώ θα σου δώσω κάποιες ιδέες από τον τρόπο που άνθρωποι έχουν βγάζουν τεράστια ποσά ακόμα και στον ύπνο τους και ίσως σου ανοίξει κάποια ιδέα που δεν είχες σκεφτεί ποτέ ως τώρα.

  • Βlogging. Η πιο πετυχημένη blogger όλων των εποχών η Chiara Ferragni, σήμερα έχει τεράστια περιουσία πολλών εκατομμυρίων και έχει εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Τα πάντα ξεκίνησαν από το blog της. Όταν ξεκινάς φυσικά δεν πρέπει να έχεις την ψευδαίσθηση ότι θα βγάλεις χρήματα από την μέρα 1!
  • Influencers. Οκ είναι ένα παρακλάδι του blogging αλλά δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα γράφεις κάπου για να «επηρεάσεις» τους ανθρώπους και να βγάλεις λεφτά από αυτό.
  • Πούλα υπηρεσίες: Φωτογραφίας, γραφίστα, κάνε μαθήματα web, φιλοξένησε ανθρώπους σε ιδιοκτησίες που κατέχεις ή νοικιάζεις, φτιάξε άρθρα, πούλα υπηρεσίες επεξεργασίας εικόνας. Πούλα τη γνώση που έχεις μέσα από συνεδρίες.
  • Branding: Κάνε το όνομά σου εταιρεία και πούλα όσα ξέρεις. Πούλα ό,τι σε παθιάζει. Φτιάξε περιεχόμενο στα social media, Youtube, Tiktok και αν κάνεις καλά αυτή τη δουλειά θα πάρεις χρήματα από χορηγίες.

Πού βρίσκομαι;

Μην θέτεις στόχους που δεν έχουν να κάνουν με σένα. Δηλαδή μην πεις θέλω να έχω σε ένα μήνα 1000 followers. Να θέτεις ως στόχο τις δράσεις που θα σου φέρουν τα αποτελέσματα που θες. Ξέρεις είναι κάποια πράγματα κουκιά μετρημένα. Δηλαδή μπορεί να κάνεις 5 πράγματα και όντως οι followers να έρθουν. (Οι followers από μόνοι τους δεν φέρνουν λεφτά, θα πρέπει να βρεις τον τρόπο να κάνεις την μετατροπή).

Μην πεις θέλω σε ένα μήνα να έχω βγάλει 10.000€. Ακόμα και ένα σωστό χρυσωρυχείο να βρεις, δεν θα βγάλεις εύκολα δέκα χιλιάδες. Μπορείς να πεις όμως ότι θέλω να βγάλω 100€ στο τέλος του πρώτου μήνα, εφόσον κάνεις τις δράσεις σου και στο τέλος του εξαμήνου 1.000€. Είναι στόχοι που είναι εφικτοί και δεν σε αποθαρρύνουν. Σου λένε ότι κάτι κάνεις καλά και συνέχισε έτσι!

Φυσικά η συνεργασία με κάποιον που γνωρίζει, έναν mentora ή coach μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις πιο γρήγορα στο στόχο σου και είναι μια επένδυση που δεν θα μετανιώσεις.

Τι είναι το accountability και πώς χάρη σε αυτό μπορώ να βελτιώσω σημαντικά τη δουλειά μου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News