Είσαι αυτήν τη στιγμή σε ‘κείνο το σταυροδρόμι της ζωής σου που ρωτάς: «ποιο δρόμο να ακολουθήσω στην καριέρα μου»; Έχεις μόλις τελειώσει με σπουδές και λοιπές υποχρεώσεις, έχεις στείλει τα βιογραφικά σου και έχεις δύο επιλογές στα χέρια σου. Να πας διαλέξεις τον δύσκολο δρόμο, εκείνον που θα σου δώσει πείρα, αλλά και πολλή κούραση και ξενύχτι και πιθανά πολλές δύσκολες συνθήκες, ή να διαλέξεις την πιο εύκολη οδό, να ξεκινήσεις από το χαμηλότερο σκαλοπάτι της εταιρείας και σταδιακά μαθαίνοντας πράγματα και εξασκώντας τα προσόντα σου να ανέβεις σιγά-σιγά; Είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους που έχουν πετύχει στον κλάδο τους έχοντας διαλέξει ο καθένας διαφορετική οδό και μπορώ να σου πω πώς τα βλέπω σήμερα σε σχέση με αυτό το δίλημμα.

Ο εύκολος δρόμος

Ο πιο εύκολος δρόμος και συνήθως η πεπατημένη οδός που χρησιμοποιούν οι νέοι όταν είναι στο ξεκίνημα της καριέρας τους είναι αυτός της πρακτικής άσκησης. Συνήθως επιλέγουν μεγάλες εταιρείες που είναι φιλικές με την έννοια της πρακτικής και ξέρουν τα οφέλη του να έχουν ένα άτομο πρακτικής στο προσωπικό τους, το οποίο θα βγάλει δουλειά με ελάχιστα χρήματα. Ταυτόχρονα όμως είναι μια τεράστια ευκαιρία για εκείνους να εκπαιδεύσουν έναν υπάλληλο από την αρχή δείχνοντάς τους όλα τα μυστικά της δουλειάς επενδύοντας σε εκείνον.

Είναι η ευκαιρία σου στην πρακτική σου να μάθεις πράγματα! Να δεις πώς γίνεται η δουλειά και αν σου αρέσει και αγαπάς το αντικείμενο μπορείς να γίνεις υπάλληλος μετά το πέρας της πρακτικής. Ένας άνθρωπος που θέλει να μάθει και να γίνει πολύτιμος στη δουλειά του φαίνεται ακόμα και στη φάση της πρακτικής και δείχνει εκεί την λαχτάρα και τη διάθεση για μάθηση.

Αφού διατηρήσεις τη θέση σου έχεις την δυνατότητα εφόσον αποδείξεις ότι αξίζεις να είσαι σε αυτή τη θέση, να ανέβεις σιγά-σιγά σε όλα τα σκαλοπάτια και μετά από κάποια χρόνια να έχεις τόσες εικόνες και τόση γνώση από όλα στα στάδια και τα σκαλοπάτια της εταιρείες, που θα σε κάνει πραγματικά ανεκτίμητο.

Το άτομο για το οποίο σου μιλάω έμεινε πιστό στην εταιρεία του από τη φάση της πρακτικής μέχρι τώρα μετά από δεκαπέντε χρόνια εργασίας έφτασε στην κορυφή, σε σχετικά πολύ νεαρή ηλικία. Ξέρει πόση ώρα χρειάζεται να κάνεις την κάθε εργασία μέσα στη δουλειά, ξέρει τη μεθοδολογία, έχει τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις και τις λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν και άλλα τέτοια άτομα στις εταιρείες, είναι ελάχιστα αλλά υπάρχουν. Αν βρεις ποτέ τέτοιο άτομο στο δρόμο σου, κάτσε δίπλα του και πάρε έμπνευση! Την προσφέρουν απλόχερα.

Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας. Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος

συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι
Pexels

Ο δύσκολος δρόμος

Υπάρχουν κάποιες εργασίες, που έχουν μια συγκεκριμένη μεθοδολογία. Υπάρχει πάρα πολλή μεγάλη ποσότητα δουλειάς που πρέπει να βγει και χρειάζονται χέρια και μυαλά να κάνουν τη δουλειά αυτή. Είναι σαν να λέμε παραγωγή. Επειδή λοιπόν υπάρχει μεγάλη προσφορά και ζήτηση, η δουλειά είναι πάντα σε τεράστιους όγκους και οι υπάλληλοι που εργάζονται εκεί ξέρουν ότι θα δουν πάρα πολλά πράγματα, σε πάρα πολλά διαφορετικά πόστα και θα αποκτήσουν μια γενική εικόνα και δεν εξειδικεύονται σε ένα αντικείμενο μόνο.

Οι υπάλληλοι στις εταιρείες αυτές, έχουν συνήθως ημερομηνία λήξης, την οποία θέτουν οι ίδιοι, φεύγουν δηλαδή γύρω στα πέντε με έξι χρόνια έχοντας γεμίσει τις αποσκευές τους με γνώσεις, εμπειρίες και πράγματα που στον εύκολο δρόμο θα χρειαζόταν πάνω από δέκα χρόνια προϋπηρεσίας για να τα δουν. Μέσα από τις δυσκολίες, τα απόκοσμα ωράρια, τους απαράδεκτους διευθυντές με παράλογες απαιτήσεις, τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και τα πράγματα που είναι ανθρωπίνως ικανά να γίνουν, αποκτούν σούπερ δυνάμεις και σφυρηλατούνται με το δύσκολο τρόπο ώστε η μετάβαση στο επόμενο level να μοιάζει ένα παιχνιδάκι.

Οι άνθρωποι που απορροφώνται σε άλλες εταιρείες μετά από τον δύσκολο δρόμο, έχουν εξελίξει εκτός των άλλων skills και αυτό του σεβασμού της ομάδας. Στον δύσκολο δρόμο θα δεις πολύ δεμένες ομάδες και φυσικά σε αυτό έχει πάντα λόγο ο επικεφαλής που δείχνει τον τρόπο. Φαντάσου να έπρεπε να δουλέψεις άπειρες ώρες κάθε μέρα και να μην εκτιμούσες τα άτομα της ομάδας σου, ή να ένιωθες σαν ψάρι έξω από το νερό.

Τελικά πόσες θυσίες μπορώ (ή αντέχω) να κάνω στην καριέρα μου για να εξελιχθώ

Και οι δύο δρόμοι έχουν την ίδια κατάληξη

Εσύ πρέπει να διαλέξεις πώς θα αποκτήσεις της γνώσεις που θα σε κάνουν A player στο κομμάτι της εργασίας σου. Και με τον δύσκολο και με τον θεωρητικά πιο εύκολο δρόμο θα φτάσεις ψηλά, θα δεις πράγματα, θα αποκτήσεις γνώσεις που θα σε κάνουν πολύτιμο, αρκεί να το θες να γίνεις αυτός ο άνθρωπος. Να είσαι ο MVP (ο πιο πολύτιμος παίχτης) της ομάδας. Αυτός που θα πάρει την εταιρεία από το χεράκι και μαζί θα ανεβείτε ψηλά.

Είτε νωρίς είτε πιο αργά, αυτό δεν παίζει ρόλο, το πότε θα είναι έτοιμος ο καθένας μας είναι κάτι υποκειμενικό, όποτε και αν ρωτήσουμε ποιο δρόμο να ακολουθήσω στην καριέρα μου η απάντηση θα έρθει μόνο εφόσον ξέρω όλα τα δεδομένα που υπάρχουν για να είμαι σε θέση να κρίνω ξεκάθαρα.

Μη φοβάσαι ότι θα κάψεις το χαρτί της καλής εταιρείας αν πας χωρίς εμπειρία να πιάσεις δουλειά. Δείξε τη μοναδικότητά σου όπου πας να ζητήσεις δουλειά, δείξε ότι έχεις διάθεση να μάθεις και να βοηθήσεις, ότι οι αξίες σου ταιριάζουν με τις αξίες τις εταιρείας. Μην σε περιορίζεις μόνος σου πιστεύοντας ότι δεν μπορείς.

Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε όχι, έχεις δίκιο

Henry Ford

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News