Σε μια εποχή όπου τα όρια μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής είναι πολύ λεπτά, το multitasking παρουσιάζεται ως μια φυσική λύση. Πολλές φορές ιδιαίτερα με την τηλεργασία είναι αδύνατο να επικεντρωθείς μόνο σε μία εργασία κάθε φορά. Υπάρχουν, ωστόσο, 3 μύθοι για το multitasking που σκοτώνουν τη δημιουργικότητά σου.

3 μύθοι για το multitasking που σκοτώνουν τη δημιουργικότητά σου

Νιώθεις ότι τα καταφέρνεις και προσθέτεις κι άλλες υποχρεώσεις

Αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης και επίτευξης των πραγμάτων που καταφέρνεις είναι μία ψευδαίσθηση! Πολλοί εργαζόμενοι συχνά εθίζονται στο multitasking και δεν συνειδητοποιούν ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους σε σχέση με το να είχαν επιλέξει να διεκπεραιώσουν μία μία τις εργασίες τους. Η μοναδικά καλύτερη προσέγγιση ονομάζεται monotasking και απαιτεί να εστιάσεις σε ένα πράγμα τη φορά ώστε να μπορείς να είσαι και περισσότερο δημιουργική!

multitasking τηλεργασία
Unsplash/Standsome Worklifestyle

Εξοικονομείς ενέργεια με την εναλλαγή των εργασιών

Η αλήθεια είναι ότι όταν αναγκάζεις τον εγκέφαλό σου να μετακινηθεί από μια δουλειά σε μία άλλη, δεν σπαταλάς μόνο χρόνο, αλλά και εξαντλείς τα ενεργειακά σου αποθέματα. Επιπλέον, όταν περιστρέφεις γρήγορα στο επόμενο στοιχείο που πρέπει να κάνεις, αφήνεις την φανταστική παρουσία της τελευταίας εργασίας στις σκέψεις σου. Αυτό ονομάζεται «υπόλειμμα προσοχής», το οποίο είναι τόσο ελκυστικό όσο ακούγεται. Βασικά είναι η ιδέα ότι παρόλο που έχεις προχωρήσει στην επόμενη εργασία σου, ο εγκέφαλός σου σκέφτεται το προηγούμενο.

Βελτιώνεσαι στο multitasking όσο περισσότερο το εξασκείς

Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολύ εξασκείς το multitasking τόσο πιο δύσκολο είναι να το κόψεις, ειδικά με τις διάφορες τεχνολογίες που διεκδικούν συνέχεια την προσοχή σου. Φυσικά και μπορείς να εκτελέσεις με επιτυχία διαφορετικές αλλά απλές διαδικασίες καθώς δεν απασχολούν με τον ίδιο τρόπο τον εγκέφαλό σου όσο μία πολύπλοκη. Για τις πιο απαιτητικές, περίπλοκες εργασίες, είναι σημαντικό να κατευθύνεις τον καλύτερο εαυτό σου μόνο προς αυτές για να επιτύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα διαφορετικά θα υποφέρεις από την κακή σου απόδοση. Εάν προσπαθείς να ολοκληρώσεις δύο εργασίες ταυτόχρονα, είναι υπερβολικό να πιστεύεις ότι και οι δύο θα οδηγήσουν σε ένα φανταστικό αποτέλεσμα.

παραγωγικό χώρο εργασίας στο σπίτι
Brandy Kennedy/Unsplash

Σύμφωνα με έρευνα του Στάνφορντ, όσο οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν πολλαπλές εργασίες, τόσο περισσότερο εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό τους να είναι διάσπαρτοι και τόσο λιγότερο μπορούν να είναι δημιουργικοί ή να αναπτύσσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να μειώσει το IQ σου κατά πολλά σημεία, έτσι ώστε ο εγκέφαλός σου να λειτουργεί τόσο καλά όσο ο εγκέφαλος ενός 8χρονου.

Αυτοί είναι οι 3 μύθοι για το multitasking που σκοτώνουν τη δημιουργικότητά σου και καλό είναι να τους καταρρίψεις άμεσα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News