Το να είσαι ο εαυτός στη δουλεία είναι σαφώς κάτι που ζητούν οι εταιρείες, συχνά όμως αυτό είναι δύσκολο πρακτικά να συμβεί. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου στη δουλειά μπορώ όμως; Σίγουρα μπορείς και σε ενθαρρύνουμε να το κάνεις.

Κάθε πρωί φοράω τη στολή μου και πάω στη δουλειά

Η λέξη στολή εδώ χρησιμοποιείται μεταφορικά. Είναι συχνό το φαινόμενο, άνθρωποι όταν πάνε στη δουλειά τους να είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με αυτό που είναι στην υπόλοιπη ζωή τους. Όσο και αν θέλουν να είναι απελευθερωμένοι και στον εργασιακό τους χώρο, φοβούνται μήπως ο πραγματικός τους εαυτός δεν ταιριάξει με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Σίγουρα η φάση της συνέντευξης τις περισσότερες φορές δεν είναι η πιο αντιπροσωπευτική του χαρακτήρα του υποψήφιου εργαζόμενου, καθώς συχνά επικρατεί το άγχος όποτε δεν είμαστε 100% ο εαυτός μας, ωστόσο για να πάρεις τη δουλειά, σημαίνει ότι κάτι από αυτό που είχες ταίριαξε με την εταιρεία, με τη θέση σου.

επιτυχημένοι άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ
Pexels

Τι είναι αυτό που φοβάμαι να δείξω

Τι είναι αυτό που φοβάμαι να δείξω προς τα έξω και τι θα συμβεί όταν το δείξω; Αν απελευθερωθώ τι θα γίνει; Κατόπιν ερευνών που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο αντικείμενο οι άνθρωποι που αναγκάζονται να κρύψουν τον πραγματικό τους εαυτό συχνά καταναλώνουν τεράστια αποθέματα ψυχικής και συναισθηματικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι όταν γυρίζουν σπίτι τους να είναι εξουθενωμένοι αφού δεν κατάφεραν να είναι ο εαυτός τους στη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ο εαυτός τους στην δουλειά τους, είναι κατά 12% περισσότερο αποδοτικοί και χαρούμενοι σε σχέση που εκείνους που δεν είναι.

Να είσαι πάντα ο εαυτός σου

Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι

Όσκαρ Ουάιλντ

Πώς μπορεί να μοιάζει μια ζωή που το 1/3 της ημέρας του κάποιος είναι καμουφλαρισμένος μέσα σε μια στολή για να ταιριάξει κάπου καταπιέζοντας έτσι τον εαυτό του. Πώς αυτό μπορεί να είναι λειτουργικό για έναν άνθρωπο.

Είναι σαν να θες να πας αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια και ενώ φοράς νούμερο 37 να ζητήσεις να αγοράσεις το παπούτσι με το νούμερο 35. Να φοράς τα μικρά και άβολα παπούτσια για οκτώ ώρες κάθε μέρα και μόλις πας σπίτι σου να ανυπομονείς να τα βγάλεις στην πόρτα και να μην τα ξαναδείς. Αλλά να τα ξαναβλέπεις το επόμενο πρωί. Πραγματικό μαρτύριο. Και μάλιστα ένα μαρτύριο που μόνοι μας συχνά βάζουμε τον εαυτό μας να βιώνει.

Ανθεκτικότητα

Είναι ένας όρος της ψυχολογίας και αφορά στο πώς μπορούμε τελικά να προσαρμοζόμαστε στις διάφορες αρνητικές καταστάσεις της ζωής μας. Το πώς θα υψώσουμε το ανάστημά μας ακόμα και αν προκαλέσει για λίγο «πόνο» και φανούμε πρόσκαιρα δυνατοί ενώ θα μπορούσαμε να διαλέξουμε τη σιωπή. Αυτό είναι κάτι που ίσως σε δεύτερο χρόνο μας κάνει πολύ χαρούμενους που το κάναμε.

Κάνε σιγά σιγά τις αλλαγές σου κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι πιέζεσαι ίσως δεις αντιδράσεις στο σώμα σου, που δεν μπορείς να εξηγήσεις με λόγια. Ο λόγος είναι γιατί το συναίσθημα και η λογική κατοικούν σε διαφορετικά ημισφαίρια, άρα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με λόγια όσο και αν θέλουμε γιατί αισθανόμαστε άβολα.

Αφουγκράσου τα συναισθήματά σου και εν καιρώ θα το βρεις και αυτό. Κάνε baby steps και σιγά σιγά προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι: «πρέπει να είμαι ο εαυτός μου» γιατί αν δεν το κάνω εγώ αυτό για τον εαυτό μου ποιος θα το κάνει;

Αν κάνοντας την αυτοκριτική σου διαπιστώσεις ότι κάτι από αυτό που έχεις μέσα σου και το κρύβεις είναι ένα στοιχείο του εαυτού σου που δε σου αρέσει, ζήτα βοήθεια ή δεσμεύσου στον εαυτό σου ότι μπορείς να το αλλάξεις γιατί ξέρεις ότι αν το αλλάξεις εγγυημένα θα βρεις βελτίωση στη ζωή σου. Κάνε δράσεις, μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους.

Σήμερα είναι το χθες για το οποίο θα στεναχωριέσαι αύριο

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News