Ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε πολύ στο coaching και βρίσκει χρήση και αποτέλεσμα σε πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους όπως έχουν οι ίδιοι παραδεχτεί είναι ο οραματισμός. Τι είναι ο οραματισμός; Σίγουρα δεν είναι ονειροπόληση και καθόλου δεν πρέπει να το μπερδεύουμε. Ουσιαστικά είναι η νοερά απεικόνιση πραγμάτων και καταστάσεων που επιδιώκουμε για το μέλλον μας. Για να λειτουργήσει ο οραματισμός θα πρέπει να το πιστέψεις, να πείσεις με κάποιον τρόπο το μυαλό σου ότι αυτό που θες θα γίνει και θα πιάσει. Αν δεν έχεις αυτό το mentality δεν θα λειτουργήσει εγγυημένα.

συνεδρίες με life coach θα δω αλλαγή
Unsplash

Τα παιχνίδια του μυαλού

Μη σκεφτείς έναν γαλάζιο ελέφαντα σε μια μαύρη Ζ4. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν διαβάζουμε αυτή την πρόταση, γεννάμε κατευθείαν την εικόνα του γαλάζιου ελέφαντα να έχει στρογγυλοκάτσει στα μπεζ  δερμάτινα καθίσματα του πολυτελούς αυτοκινήτου.

Αν με ρωτάς πώς γίνεται αυτό, δεν ξέρω την απάντηση, γιατί είναι στην φαντασία. Είναι ένα αποτέλεσμα της φαντασίας και ο ελέφαντας μπορεί να χωράει και να κάθεται στη θέση του οδηγού.
Με το ίδιο σκεπτικό, πριν καν μπούμε στο αεροπλάνο και πριν φτάσουμε σε ένα νέο προορισμό ,είχαμε βρεθεί νοερά στο τοπ αξιοθέατο του προορισμού που πηγαίνουμε. Έχουμε ζήσει ξανά και ξανά τη σκηνή που ζώσουμε τη στιγμή για πάντα, με το κλικ της φωτογραφικής μας μηχανής. Έχουμε ξαναζήσει τη στιγμή στο μυαλό μας χωρίς να το έχει ζήσει η ύπαρξή μας. Και όμως μοιάζει σχεδόν σαν αληθινό. Θυμήσου όταν ετοιμαζόσουν να πας στο Παρίσι πόσες φορές είχες σχηματίσει στο μυαλό σου την εικόνα σου μπροστά στον Πύργο του Άιφελ, ή να στέκεσαι περήφανα δίπλα στην Αφροδίτη της Μήλου και της Νίκης της Σαμοθράκης.

Αυτό λοιπόν είναι ένα μέρος του οραματισμού και το ακριβώς εργαλείο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και για κάποιο μεγάλο στόχο ή όνειρο που έχεις. Τη μέρα του γάμου μας, τη μέρα που πήραμε το πτυχίο μας, τη μέρα που γνώρισες τον έρωτα της ζωής σου, τη μέρα που πήγες ή έφτιαξες την εργασία των ονείρων σου. Είναι σαν να βλέπεις σε ταινία όλες αυτές τις όμορφες στιγμές. Αλήθεια τι από όλα αυτά που έχεις ζήσει μέχρι τώρα δεν τα έχεις σκηνοθετήσει ήδη στο μυαλό σου και δεν έχεις παίξει την ταινία αυτή άπειρες φορές; Πάρε λίγο χρόνο, αν θες να θυμηθείς τις νοητικές ταινίες του παρελθόντος σου.

Γιατί η οπτικοποίηση δεν είναι ονειροπόληση;

Η οπτικοποίηση δεν είναι ονειροπόληση. Θα μπορούσε να ξεκινάει από ένα όνειρο, από κάτι θεωρητικά «άπιαστο». Για να μην μείνει στο άπιαστο όμως και στα πλαίσια του ονείρου και της ευχής πρέπει να δεις πόσο πολύ το θες, αν το θες και γιατί το θες και από κάτι θολό και αφηρημένο να το κάνεις σαφές και συγκεκριμένο. Αυτή είναι η αρχή, έτσι αρχίζει η οπτικοποίηση.

Πώς κάνοντας manifestation έλκουμε κοντά μας αυτό που θέλουμε περισσότερο στη ζωή μας

Τα (κάποια) από τα μοντέλα της οπτικοποίησης

  • Με την βοήθεια κάποιου ειδικού, αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις ή μόνος σου, μπορείς να φτιάξεις αφισέτες, ή τα vision boards όπως μπορεί να τα έχεις ακούσει: Αυτά που χρειάζεσαι είναι ένα χαρτόνι και φωτογραφίες από περιοδικά ή το Ίντερνετ. Πάνω στο χαρτόνι κολλάς τις φωτογραφίες. Μπορείς να διαλέξεις επίσης και quotes ή λέξεις που σε κινητοποιούν. Όσο πιο πολύ μπεις σε αυτό, αν ζωγραφίσεις ή σχεδιάσεις , ενεργοποιείς και το άλλο ημισφαίριο του εγκεφάλου σου. Σε αυτό το χαρτόνι διαλέγεις πράγματα που σου αρέσουν, πράγματα που θα ήθελες να κάνεις, ή καταστάσεις που θα ήθελες να ζήσεις. Το τοποθετείς σε περίοπτη θέση ώστε να το βλέπεις συχνά και νιώθεις όλα αυτά τα συναισθήματα που θα έχεις όταν θα φτάσεις εκεί. Τα νιώθεις πραγματικά σαν να είσαι ήδη εκεί. Αυτό το συναίσθημα είναι η μισή δουλειά . Με την αφισέτα κάνεις το στόχο συγκεκριμένο αν δυσκολεύεσαι να το κάνεις με το μυαλό σου. (Μια άλλη εύκολη λύση είναι οι γνωστοί πίνακες στο Πιντερεστ. Φτιάχνεις ένα πίνακα-αφισετα και καρφιτσώνεις όλα αυτά, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση όμως) Φρόντισε να το βλέπεις συχνά. 
  • Γράμμα σε ένα φίλο: Φτιάξε ένα σενάριο ότι βλέπεις τυχαία ένα φίλο σε πέντε χρόνια από σήμερα. Προσπαθώντας να πιάσετε το νήμα από εκεί που τα αφήσατε, γράφει ο ένας στον άλλο ένα γράμμα, μέσα στο οποίο περιγράφει τα πιο βασικά σημεία της ζωής του μέσα σε αυτά τα χρόνια που δεν είχατε βρεθεί. Τα επιτεύγματα, τα πράγματα για τα οποία είσαι περήφανος, για ότι αξίζει να μοιραστεί κάποιος με κάποιον φίλο που ήρθε να ξαναμείνει στη ζωή του. (Αν το καλοσκεφτείς αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος να δώσεις σάρκα και οστά στα όνειρά σου και να τα κάνεις για λίγο αληθινά, μέσα από τις λέξεις που διαλέγεις να χρησιμοποιήσεις μέσα στο γράμμα αυτό.) Ο εγκέφαλος σου, με τη δημιουργική του πλευρά, χρωματίζει τα όνειρά αυτά, τους δίνει οστά και υπόσταση και εσύ βλέπεις πόσο υπέροχο θα ήταν αν όλο αυτό δεν ήταν απλά μια ευχή και ένα όνειρο, αλλά η ζωή σου. Τότε ο εγκέφαλος ψάχνει να βρει τη λύση στο πώς να πας εκεί που θες. Γι’αυτό ίσως έχεις ακούσει το: Πού θες να πας; Γιατί αν δεν ξέρεις ποιο είναι το ιδανικό για εσένα αποτέλεσμα πώς θα το φτάσεις; Κατά τύχη δεν έρχεται η επιτυχία.  
  • Επικήδειος: Πριν βιαστείς να φτύσεις τον κόρφο σουτο ξέρω δεν είναι ευχάριστο, είναι όμως το μόνο σίγουρο. Μια μέρα θα φύγουμε και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως και είναι στο χέρι μας να ζήσουμε τη ζωή μας όπως ακριβώς την έχουμε ονειρευτεί. Τι θα ήθελες να πουν στον επικήδειό σου; Έχεις κάποια αποστολή σε αυτή τη ζωή;
  • Γίνε εσύ ο πρωταγωνιστής του βιβλίου που γράφει το όνομά σου, ή ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας της ζωής σου. Πώς είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου της ζωής μου, που δουλεύει, με ποιον ξυπνά δίπλα του, τι αυτοκίνητο οδηγεί, πώς είναι το σπίτι του. Πώς είναι στις σχέσεις του, ποιους ανθρώπους έχει προσελκύσει στη ζωή του. Αυτό το βιβλίο που διαβάζω μέχρι εδώ μου αρέσει; Μήπως έχω ακόμα και εγώ η ίδια βαρεθεί και ήρθε η ώρα να αλλάξουμε level και να δούμε πώς θα γίνει η καθημερινότητα του πρωταγωνιστή μας αν κάνουμε κάποιες δράσεις σήμερα; Τι αποτελέσματα θα μας δώσουν; Μη λες δεν μπορώ, μη λες φοβάμαι, μη λες τι θα γίνει αν, είναι ώρα να το ανακαλύψεις, βγες από το κουτί και απόλαυσε τη ζωή σου, σε παρακαλώ, δεν θα είμαστε εδώ για πάντα. Αφού δε θα διάβαζες το βιβλίο με τη βαρετή πλοκή γιατί επιμένεις να τη ζεις;

Αυτά είναι κάποια από τα μοντέλα της οπτικοποίησης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο coaching. Υπάρχουν και άλλα. Με εμένα ταιριάζουν αυτά τα μοντέλα και ανάλογα με το τι θέλω χρησιμοποιώ το αντίστοιχο. 

Πώς να αρχίσω:

Όταν είσαι έτοιμος να το κάνεις, ότι είσαι αποφασισμένος και πιστεύεις ότι θα δεις το όφελος που περιμένεις, θα πρέπει να έχεις πέντε λεπτά χρόνο διαθέσιμα να αφιερωθείς στον οραματισμό. Πέντε λεπτά, που θα βρίσκεσαι σε ήσυχο μέρος, χωρίς καμία σκέψη άλλη να σε βαραίνει, χωρίς τηλέφωνα, φωνές και περιττούς ήχους. Αν σε διευκολύνει μπορείς να βάλεις κάποια μουσική που σε ταξιδεύει και να αφήσεις τις εικόνες να έρθουν προς τα εσένα. Αφού περάσουν τα πέντε λεπτά μπορείς να επιστρέψεις στην προηγούμενη δραστηριότητά σου και να επιστρέψεις στο σημείο που έφτιαξες στο μυαλό σου όποτε θες. 

Αν μου επιτρέπεται να προτείνω κάτι, θα ήταν μια βολική ώρα το βράδυ πριν κοιμηθείς. Κάποιες έρευνες λένε ότι με την σκέψη που θα έχεις όταν κοιμηθείς, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου ώστε να βρει τη λύση και να σε φέρει κοντά σε αυτή. Ίσως έχεις προσέξει και εσύ ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ξυπνάμε με μια καταπληκτική ιδέα, έχε κοντά σου ένα τετράδιο για να σημειώσεις όλες αυτές τις ιδέες. 

Όμως η οπτικοποίηση είναι κάτι προσωπικό και τα αποτελέσματά της φαίνονται μόνο αν την χρησιμοποιήσεις ευχάριστα χωρίς καταπίεση και επειδή πραγματικά το θες και το πιστεύεις, ότι μπορείς και ότι σου αξίζει να το έχεις.

Θέλεις να επιτυγχάνεις κάθε σου στόχο; Χρησιμοποίησε το μοντέλο S.M.A.R.T- Τι σημαίνουν τα αρχικά του;

Δεν υπάρχει όριο και δεν ζητάς τίποτα από το σύμπαν και τις λοιπές θεωρίες που ίσως έχεις διαβάσει. Το όριο το βάζεις εσύ και το τι θες το ξέρεις μόνο εσύ. Μη βάζεις φρένο στα θέλω σου, μη σε πατρονάρεις, μην ακούς τις φωνές που ίσως ηχούν από την κοινωνία και τους σημαντικούς άλλους της ζωής σου. Άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου. Μπορείς και σου επιτρέπεται να θες ό,τι θες. Μπορείς να βρεις τις λύσεις μόνος σου. Είναι κάπου εκεί μέσα σου. Όταν ησυχάσει ο θόρυβος και σε ρωτήσεις τι και το γιατί το θες, θα το δεις και εσύ. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News