Πώς τα βγάζεις πέρα με έναν μάνατζερ με άγχος; Πώς να το διαχειριστείς αν είσαι εσύ αυτός ο μάνατζερ; Το άγχος είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που είχαν οι πρόγονοι μας, που πάλευαν με τα άγρια ζώα ώστε να επιβιώσουν. Σήμερα δεν παλεύουμε πια με άγρια ζώα, έχουμε όμως άλλους κινδύνους να μας απειλούν. Φαντάσου με πόσα άγχη και βάρη είναι φορτωμένος ένας μάνατζερ. Ο άνθρωπος που έχει να δώσει λόγο για την ομάδα του, για τις ημερομηνίες, για τους χρόνους παράδοσης, για να βγει η δουλειά ποιοτικά και στην ώρα της. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν διαμορφωθεί ύστερα από μεγάλες εντάσεις και δυσκολίες. Δεν έχουν φτάσει τυχαία εκεί πάνω που τους βλέπεις σήμερα.

Πώς να το αντέξω όλο αυτό και να κρατήσω την εικόνα μου σταθερή

Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει δέσμιοι μιας εικόνας. Ο μάνατζερ, όπως και ο καπετάνιος, πρέπει να τα καταφέρει, να είναι δυνατός, να ανταπεξέλθει στις φουρτούνες και όσο πιο μεγάλα καράβια τόσο πιο μεγάλες φουρτούνες. Ο μάνατζερ είναι άνθρωπος πρώτα και μετά επαγγελματίας. Έχει το δικαίωμα να φοβάται, να κάνει λάθη, να αγχώνεται. Δεν έχει δικαίωμα να περνάει το άγχος του σε όλη την ομάδα του επειδή δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Η διαχείριση των δικών μας συναισθημάτων είναι μόνο δική μας δουλειά.

  • Μην κολλάς στην εικόνα που έχεις ή που θα έπρεπε να έχεις. Εδώ έχουμε ένα δεδομένο αυτή τη στιγμή το οποίο είναι ότι είσαι ένας άνθρωπος που ηγείται μια ομάδα και έχεις άγχος. Οπότε η αφετηρία σου είναι αυτή. Πώς λοιπόν ξεκινά αυτή η κατάσταση; Τι ήταν αυτό που το πυροδότησε; Μπορείς να το ονομάσεις συγκεκριμένα και να το αναγνωρίσεις;
  • Εφόσον κάνεις την αναγνώριση και καταλάβεις ότι αυτό που έχεις μπροστά σου έχει όνομα και έχει μια συγκεκριμένη μορφή έχεις κάνει το πρώτο βήμα, που σε αυτή τη φάση είναι και το σημαντικότερο. Δεν μπορείς να βελτιώσεις ή να αλλάξεις κάτι αν δεν το αποδεχτείς και δεν το ονομάσεις. Το δεύτερο βήμα είναι με ποιο τρόπο θα αναλάβεις δράση γενικά σαν σχέδιο αλλά και ειδικά όταν θα έρχεται η κατάσταση αυτή. ( Είναι λίγο δύσκολο να σκεφτείς καθαρά όταν έρχεται το συναίσθημα, καλό είναι αυτό να το έχεις ξεκαθαρίσει πριν έρθει αυτό).
  • Στη συνέχεια καλό είναι να αποφασίσεις τη λήψη έξυπνων αποφάσεων και την καθοδήγηση στις έντονες περιόδους ανησυχίας. Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει; Τι αν ήταν διαφορετικό θα έφευγε το άγχος που σε βασανίζει;
γκρίνια για τη δουλειά
Pexels

Δώσε του ένα όνομα

«Αυτή τη στιγμή είμαι αγχωμένος». Μην το πιέζεις και μην το περιστρέφεις γύρω γύρω. Πες το συναίσθημα ακριβώς όπως αισθάνεσαι. Μην λες άλλες λέξεις για να σε καθησυχάσεις. Νιώθεις αγχωμένος αυτή τη στιγμή, αυτό πυροδοτήθηκε από κάποιο συγκεκριμένο συμβάν και είναι πολύ οκ. Σε λίγο θα περάσει.

Τι χρειάζεται να κάνω για να το αντιμετωπίσω; Ποιος μπορεί να με βοηθήσει, ποιος από την ομάδα πρέπει να κάνει τι; Μοίρασε σοφά αρμοδιότητες στα κατάλληλα άτομα. Προσπάθησε να βρεις έναν άνθρωπο που να σου κάνει τη δουλειά χωρίς να συνεχίζει την αγχωτική κατάσταση που βιώνεις εσύ. Εσύ θες να λύσεις το πρόβλημά σου αυτή τη στιγμή και όχι να παραμείνεις για πάντα πελαγωμένος.

Τέλειο, αγάπη μου!

Πολλοί πετυχημένοι μάνατζερς αντιδρούν στο άγχος δουλεύοντας ακόμα σκληρότερα, κρατώντας τον εαυτό τους και τους άλλους σε απίστευτα υψηλά πρότυπα ή προσπαθώντας να ελέγξουν πράγματα που είναι πέρα ​​από τις δυνάμεις τους.

Για αυτούς, είναι δύσκολο να φανταστούν ότι δεν ασχολούνται με κάθε έργο και λεπτομέρεια στη ζωή τους, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα πάντα ή δεν δίνουν πάντα τα πάντα. «Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο άγχος προσπαθώντας να είναι πιο τέλειοι και να έχουν περισσότερο έλεγχο».

Το πιο πετυχημένο tip παραγωγικότητας ήταν πάντα μπροστά σου, αλλά δεν το γνώριζες

Πώς τα βγάζεις πέρα με ένα μάνατζερ με άγχος;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα από την πλευρά σου. Αυτό έχει να κάνει με έναν άλλο άνθρωπο και πώς αντιδρά. Το πώς θα χορέψεις εσύ την χορογραφία είναι δικό σου κομμάτι. Ο χορογράφος δίνει την χορογραφία και εσύ βάζεις τα δικά σου τσακίσματα, σύμφωνα με την προσωπικότητά σου.

Το γεγονός ότι εκείνος θα έρθει και θα φέρει το τέλος του κόσμου, είναι δικό του θέμα. Το δικό σου είναι να κρατηθείς σταθερός και να αντιδράσεις σύμφωνα με το πώς έχεις αποφασίσει ότι θα αντιδράς σε περιπτώσεις πιεστικές. Καλό είναι να μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε παρασύρει στον δικό του ρυθμό.

Αν ο λόγος για τον οποίο αγχώνεται ο μάνατζερ είναι υπαρκτός, τότε θα πρέπει να θέσεις τις προτεραιότητές σου. Τι είναι επείγον και σημαντικό. Τι θα πρέπει να ολοκληρώσεις ώστε από πλευράς σου να βγει η δουλειά που πρέπει εσύ να κάνεις.

5 δοκιμασμένα τιπς, από τους μετρ του είδους, για να αποβάλεις το άγχος πριν κάνεις κάτι δημόσια

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News