Το Life Coaching έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, τώρα και στην Ελλάδα. Ένας κλάδος που στην Αμερική και την Ευρώπη δίνει αριστείες και καταπληκτικά αποτελέσματα σε ανθρώπους εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια! Ένα από τα πολύ βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε στις Coaching συνεδρίες μας είναι ο τροχός της ζωής. Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να κάνουμε εκ νέου τις συστάσεις με τον εαυτό μας, να «βαθμολογήσουμε» βάσει των δικών μας κριτηρίων τους οκτώ βασικούς τομείς της ζωής μας και να δούμε τα αποτελέσματα στο χαρτί ως οδηγό για το τι χρειάζεται να αλλάξει, ώστε να δούμε σημαντική βελτίωση στη ζωή μας.

τέχνη της διαπραγμάτευσης
Freepik

SWOT analysis ή αλλιώς το εργαλείο που θα σε φέρει πιο κοντά στον επιτυχημένο εαυτό σου

Τι είναι ο τροχός της ζωής

Ο τροχός της ζωής είναι εργαλείο που μπορούμε να κάνουμε είτε σε συνεδρία είτε μόνοι μας. Είναι πάρα πολύ απλό και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μολύβι, ένα χαρτί και η διάθεση για ειλικρινή επικοινωνία με εμάς και δέσμευση για αυτοβελτίωση.

Σχεδιάζουμε ένα κύκλο και τον χωρίζουμε σε οκτώ τομείς (οκτώ κομμάτια). Κάθε κομμάτι αντιπροσωπεύει και έναν τομέα της ζωής μας.

  1. Υγεία/Φυσική κατάσταση
  2. Οικογένεια (γονείς, αδέρφια, παιδιά..)/Φίλοι
  3. Σχέσεις (ερωτικές)
  4. Καριέρα
  5. Οικονομικά
  6. Περιβάλλον (σπίτι, αυτοκίνητο)
  7. Προσωπική ανάπτυξη (εκπαίδευση, διάβασμα)
  8. Χαρά της ζωής/Δημιουργικότητα

Αυτοί είναι κάποιοι από τους βασικούς τομείς που συνήθως χρησιμοποιούμε για το εργαλείο αυτό. Ωστόσο επειδή διαφέρουμε σαν άνθρωποι υπάρχει πιθανότητα κάποιος από αυτούς τους τομείς να μην μας απασχολεί αυτήν την περίοδο της ζωής μας, οπότε έχουμε την ελευθερία να τον αλλάξουμε με κάποιον πιο ταιριαστό σε εμάς.

τροχός της ζωής

Το κέντρο του τροχού της ζωής μας είναι το μηδέν και η περίμετρος είναι το δέκα. Το άριστα. Ενδιάμεσα ξεκινώντας από το μηδέν χωρίζουμε σε εννέα γραμμές κάθε κατηγορία κάθετα και προχωράμε στην βαθμολογία του κάθε τομέα.

Πώς να κάνω το εργαλείο

Κάνω την ερώτηση: Πώς βαθμολογώ την τωρινή μου κατάσταση στον τομέα της καριέρας με άριστα το 10 και χαμηλότερο το μηδέν. Σημειώνουμε το νούμερο και κάνουμε την ίδια ερώτηση και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας. Αφού βαθμολογήσουμε τους τομείς, ενώνουμε τα σημάδια και δημιουργείται ένας νέος τροχός. Το νέο σχήμα που δημιούργησες λέει τα πάντα για την παρούσα κατάσταση που βρίσκεσαι.

Μετά από πόσες συνεδρίες με έναν Life Coach θα δω αλλαγή στη ζωή μου

Ο τροχός και το όχημα

Το όνομα τροχός που έλαβε το εργαλείο, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Φαντάσου ότι για να μετακινηθεί το όχημα (ζωή) θα πρέπει να έχουμε έναν τροχό που έχει μια σχετική ισορροπία, να μην έχει σκαμπανεβάσματα δηλαδή γιατί δεν θα μπορεί να κινηθεί το όχημά μας.

Κοιτώντας τον τροχό της ζωής μας τι συμπεράσματα βγάζουμε; Βλέπουμε κάπου εκπλήξεις; Υπάρχει μήπως κάτι σε όλα αυτά που αν βελτιωνόταν άμεσα θα υπήρχε βελτίωση παράλληλα και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής; Πχ: Το να βελτιώσεις τον εργασιακό τομέα μπορεί να δυναμώσει παράλληλα τους τομείς: Των οικονομικών, της κοινωνικότητας, του περιβάλλοντος και της δημιουργίας. Άρα αυτός ο τομέας αυτή τη στιγμή είναι πολύ βασικός για εσένα, καθώς βελτιώνοντάς τον, βελτιώνονται παράλληλα και οι άλλοι τομείς!

Το εργαλείο είναι εισαγωγικό στις συνεδρίες ή αν θες να εργαστείς μόνος σου με τον εαυτό σου, καθώς βλέπεις ξεκάθαρα ποιος τομέας χρειάζεται σήμερα βελτίωση, χρειάζεται αλλαγή στις δράσεις που κάνεις σήμερα, ώστε να έχεις άλλα αποτελέσματα.

Γιατί το κάνω

Αν σήμερα πιστεύεις ότι οι δυνατότητές σου δεν ξεδιπλώνονται στο 100% και ότι ήρθες εδώ για να δώσεις και άλλα πράγματα, αν αυτό που ζεις σήμερα δεν σου είναι αρκετό, κάνεις πολύ καλά και ο τροχός της ζωής είναι η βάση για να ξεκινήσεις, είναι το πρώτο βήμα, ή μάλλον το δεύτερο, αφού το πρώτο είναι να συνειδητοποιήσεις ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξει στη ζωή σου ώστε να δεις σημαντική βελτίωση.

Αν δοκιμάσεις το εργαλείο, συγχαρητήρια για το θάρρος σου. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη να αντιμετωπίσεις την αλήθεια και να ξεκινήσεις να αλλάζεις ό,τι σήμερα δεν δουλεύει όπως επιθυμείς στη ζωή. Να ξέρεις ότι μπορείς και εσύ να τα καταφέρεις, αρκεί να το πιστέψεις και να μην τα παρατήσεις! (Παραμένω στη διάθεσή σου αν χρειαστείς βοήθεια με το εργαλείο).

6 Τεχνικές που χρησιμοποιούν οι Coaches και μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στη ζωή σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News