Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ολοκληρώνεις τα tasks σου κάθε μέρα, αλλά αυτές οι μικρές συνήθειες μπορεί να σε σαμποτάρουν περισσότερο. Τα λάθη που κάνεις το πρωί και καταστρέφουν την παραγωγικότητά σου είναι λάθη που κάνουμε σχεδόν όλοι και χρειάζεται πραγματική θέληση για να τις αποβάλλεις.

Πολύς κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την εργασία απ’ το σπίτι νιώθει λιγότερο παραγωγικός από πριν, και φυσικά αυτό έχει νόημα. Προσπαθούμε όλοι να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας κάθε μέρα, ενώ πολλοί κανόνες και ρουτίνες μας είναι απλά… εκτός λειτουργίας!

Η παραγωγικότητα, όμως, είναι κάτι το οποίο όλοι θέλουμε να ξυπνήσουμε μέσα μας και η πρωινή ρουτίνα μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Με μικρές αλλαγές, μπορείς να γίνεις πιο ενεργητικός και παραγωγικός όλη τη μέρα.

6 λάθη που κάνεις το πρωί και καταστρέφεις την παραγωγικότητά σου

#1 Αναγκάζεις τον εαυτό σου να ξυπνήσει πολύ νωρίς

Υπάρχουν τόσα πολλά άρθρα εκεί έξω που λένε ότι οι παραγωγικοί και επιτυχημένοι άνθρωποι ξυπνούν νωρίς. Όμως, δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Ένας άνθρωπος που ξυπνάει στις 10:00 μπορεί να είναι το ίδιο παραγωγικός με κάποιον που ξυπνάει στις 6:00.

Αυτό που έχει σημασία, είναι να έχεις χρόνο μόλις ξυπνήσεις και να μην μπεις κατευθείαν στη δράση!

λάθη που κάνεις το πρωί
Pexels

#2 Μπαίνεις κατευθείαν σε “reactive mode”

Ο Graham Allcott, ιδρυτής του Think Productive και συγγραφέας του “How to be a Productivity Ninja”, λέει ότι ένα απ’ τα μεγαλύτερα λαθη που κάνουμε είναι μόλις ξυπνάμε να μπαίνουμε σε “reactive mode” και όχι σε “proctive mode”.

Όταν ξυπνάς και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να τσεκάρεις το κινητό σου, μπαίνεις σε “reactive mode”. Αντίθετα, μπορείς να ξυπνάς και να αφιερώνεις λίγο χρόνο στο να οργανώνεις τις προτεραιότητές σου για την ημέρα, να βγάζεις ένα πλάνο και μετά να τσεκάρεις τα emails στο κινητό.

#3 Δεν ντύνεσαι

Ειδικά στην εποχή του covid, όπου εργαζόμαστε απ’ το σπίτι, το να ντυνόμαστε είναι απαραίτητο. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλός μας έχει διαφορετική απόδοση εάν φοράς ρούχα της δουλειάς σε σύγκριση με το να φοράς απλά τις πιτζάμες σου.

#4 Δεν τρως πρωινό και δεν ενυδατώνεσαι

Το πρωινό είναι ένα τεράστιο μέρος μιας επιτυχημένης ρουτίνας το πρωί, γιατί σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να επικεντρωθείς σε ό, τι κι αν έχεις να κάνεις.

Οι ειδικοί προτείνουν ένα ισορροπημένο με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες πρωινό, αλλά παράλληλα να είναι απλό και όχι βαρύ.

Επίσης, η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι και να είσαι παραγωγικός. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση, μόλις 1%, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εκτελεστική λειτουργία.

λάθη που κάνεις το πρωί
Pexels

#5 Κάνεις υπερβολικό multitasking

Το multitasking μειώνει την παραγωγικότητα έως και 40% και μπορεί να έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, εξηγούν οι ειδικοί, οι οποίοι μας προτρέπουν να επικεντρωνόμαστε σε ένα πράγμα τη φορά.

Η μετάβαση στο monotasking μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, καθώς εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να εστιάζει σε μια συγκεκριμένη εργασία για περισσότερο χρόνο. Αλλά εάν ξεκινήσεις, θα δεις ότι θα είσαι πραγματικά πιο παραγωγικός!

#6 Δεν προετοιμάζεσαι απ’ το προηγούμενο βράδυ

Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει κάποιος είναι να σχεδιάσει την επόμενη. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην παραγωγικότητα και μπορεί τελικά να σου εξοικονομήσει χρόνο.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάς τον ποιοτηικό ύπνο και την εξασφάλιση της ηρεμίας μόλις ξυπνάς!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News