Ο νάρκισσος εργοδότης είναι ο λόγος που μπορεί να γίνει κόλαση η ζωή σου στη δουλειά αλλά και όταν φεύγεις απ’ αυτήν. Είναι ο λόγος που θα κλαις τη μοίρα σου κάθε Κυριακή επειδή θα ξαναγυρίσεις την Δευτέρα πίσω. Ο εργοδότης αυτού του τύπου δεν σημαίνει ότι είναι διεγνωσμένος με αυτήν την διαταραχή. Μερικοί εργοδότες μπορεί να επιδεικνύουν ναρκισσιστικές συμπεριφορές, όπως την έλλειψη ενσυναίσθησης ή το να κάνουν τα πάντα να περιστρέφονται γύρω τους.

Ο νάρκισσος εργοδότης

Η ναρκισσιστική συμπεριφορά από τον εργοδότη έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική ικανοποίηση και ευημερία των εργαζομένων. Μπορεί να ωθήσει τον εργαζόμενο ακόμα και στην παραίτηση, αφού η εργασιακή του ευημερία πέφτει κατακόρυφα, χάνεται κάθε ένδειξη σκοπού και ενδιαφέροντος.

Συνήθως εργάζονται με αυτοπεποίθηση και ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Αυτά το χαρακτηριστικά στον χώρο εργασίας θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμο σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία του Covid-19 ή σε μια φάση ύφεσης. Ανεξάρτητα από αυτό κατά κύριο λόγο οι ναρκισσιστικές τους συμπεριφορές πληγώνουν τον εργαζόμενο.

Θέλω να με θαυμάζεις και να μου το λες!

Πώς γίνεται και πάντα γύρω τους έχουν ανθρώπους που τους κάνουν κομπλιμέντα, τους θαυμάζουν, ασχολούνται συνεχώς μαζί τους. Οι υπάλληλοι-αυλή είναι συνεχώς δίπλα τους να τους τονώνουν την αυτοπεποίθηση και να τους τρέφουν την ματαιοδοξία.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ναρκισσιστικά αφεντικά βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στον θαυμασμό των άλλων. Φυσικά αυτοί οι υπάλληλοι θα έχουν την καλύτερη θέση και θα φτάσουν μακριά, αφού ο θαυμασμός τους είναι πολύτιμος για τον νάρκισσο εργοδότη.

Το ήξερες ότι κάποιοι εργοδότες μπορεί ακόμη και να βρουν τρόπους να επαινούν τον εαυτό τους δημόσια, ζητώντας από έναν «αυλικό» υπάλληλο να του ετοιμάσει θετικά σχόλια και να τα μοιραστεί σε μια συνάντηση μπροστά σε όλη την εταιρεία.

Ενσυναίσθηση; Τι είναι αυτό;

Δεν τον ενδιαφέρει αν κάτι σε βασανίζει εκτός δουλειάς, αν είσαι άρρωστος, αν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη. Εκείνοι θα θέλουν το 100% της προσοχής και της ενέργειάς σου πάνω τους. Φυσικά μπορείς να εργαστείς, τι εννοείς; Η δουλειά πάνω από όλα. Ο νάρκισσος εργοδότης έχει ελάχιστη ανοχή στους εξωτερικούς παράγοντες και σχεδόν ποτέ δεν εκτιμά το πόσο σκληρά δουλεύεις.

Μπορεί να πει: «Γιατί δεν μπορείς να δουλέψεις; Είναι πραγματικά τόσο κακό; Προσπαθείς να ξεφύγεις από τη δουλειά»;

νάρκισσοι

Θυμός και επιθετικότητα ως εργαλείο επιβολής της εξουσίας

Χάνουν την ψυχραιμία τους συχνά. Συγκεκριμένα ο θυμός η επιθετικότητα είναι το εργαλείο χειραγώγησης που χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τους υπαλλήλους στη δουλειά.

Μπορεί να χτυπήσουν τη γροθιά τους σε ένα γραφείο, να υψώσουν τη φωνή τους, να ταπεινώσουν τους υπαλλήλους που μιλούν εναντίον τους. Κάποιοι πετούν και πράγματα. Χρησιμοποιούν αυτό το είδος συμπεριφοράς για να τρομάξουν τους υπαλλήλους να κάνουν αυτό που θέλουν, όπως να μένουν σιωπηλοί για τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν.

Είναι υπεράνω των κανόνων (Άβε Καίσαρ)

Ένα ναρκισσιστικό αφεντικό θα κάνει τα πάντα για να δείξει σε όλους ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς. Στόχος τους είναι να υπενθυμίσουν στους υπαλλήλους ότι είναι ανώτεροι. Για παράδειγμα, ένα ναρκισσιστικό αφεντικό μπορεί να πει ότι εκείνος μπορεί να δουλέψει από το σπίτι του ενώ οι άλλοι όχι. Επίσης, μπορεί να πετάξει οποιονδήποτε από τον χώρο συνεδριάσεων αν προκύψει ξαφνικά μια δική του συνάντηση.

Δεν κάνει ποτέ λάθος

Δεν θα δείτε ποτέ ένα ναρκισσιστικό αφεντικό να παραδέχεται ότι κάνει λάθος. Θα αρνηθεί τα πάντα, ακόμα κι αν άλλοι είδαν τα λάθη του, αυτός είναι ένας λόγος που τον κάνει έξαλλο.

Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχάσει να ζητήσει κάτι και όταν δεν το ολοκληρώσεις, να επιμείνει ότι είπε να το κάνεις. Δεν θα παραδεχτεί ότι ξέχασε ή σου έδωσαν ασαφείς οδηγίες. Gaslighting με λίγα λόγια.

Εγώ είμαι ο ήρωας!

Ένα ναρκισσιστικό αφεντικό θα βάζει πάντα τον εαυτό του σε καταστάσεις όπου φαίνεται σαν ο «ήρωας της ιστορίας». Το τεράστιο άλμα των κερδών της εταιρείας ή ακόμα και μια πρόκληση που λύθηκε, ήταν δική του δουλειά. Εκείνος είναι ο ήρωας, εκείνος είναι ο καπετάνιος του καραβιού και σε εκείνον αξίζουν όλα τα φώτα και οι προβολείς. Άλλωστε όλα έχουν να κάνουν με την αγάπη και τον θαυμασμό προς εκείνον.

Πώς να τα βγάλεις πέρα

Είναι μεγάλο challenge το να είσαι στο ίδιο περιβάλλον και να συναναστρέφεσαι με έναν νάρκσισσο, είτε αυτός είναι ο σύντροφος ή ο εργοδότης. Γενικά δεν είναι κάτι που εύκολα διαχειρίζεται. Επειδή η φύση της εργασίας και οι εργασιακοί κανόνες είναι λίγο πιο εύκολα να τεθούν σε σχέση με τις διαπροσωπικές σχέσεις, ωστόσο ο κανόνας είναι ένας: Όρια. Βάλε εξ αρχής τα όριά σου. Δεν θα γίνεις εσύ έρμαιο στις ναρκισσιστικές συμπεριφορές κανενός. Δεν είσαι κτήμα κανενός και δεν ανήκεις σε κανέναν. Προσαρμόσου όσο περισσότερο μπορείς στην κατάσταση και κράτα όσο γίνεται αποδείξεις για ό,τι κάνεις αφήνοντας την υπογραφή σου σε ό,τι σου ανήκει και ότι σου αναθέτουν.

Αν θες η δουλειά να γίνει μέχρι την Δευτέρα, στείλε ένα mail με διευκρινίσεις ημερομηνίες και τα σχετικά. Κράτα εργασιακό ημερολόγιο, αυτό θα σε σώσει γενικά στην εργασιακή σου ζωή καθώς θεωρώ ότι είναι το καλύτερο portfolio. Φύγε όταν νιώσεις ότι παλεύεις κάθε μέρα με τις δικές σου αξίες. Καμία δουλειά δεν αξίζει περισσότερο από την ψυχική σου υγεία. Διασφάλισσέ τη και να ξέρεις ότι εκεί έξω υπάρχουν εργοδότες που μπορούν να εκτιμήσουν την ενέργεια και το χρόνο σου που αγοράζουν.

3 λάθη της ανατροφής των παιδιών που είναι πιθανό να δημιουργήσουν τους αυριανούς νάρκισσους

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News