Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντικό είναι το γράψιμο; Γιατί να γράφεις κάθε μέρα; Πόσο καλό σου κάνει και πώς θα το κάνεις πράξη;

Από το να κρατάς σημειώσεις μέχρι το να γίνεις συγγραφέας, το να γράφεις με οποιονδήποτε τρόπο είναι πολύ σημαντικό κι αποτελεί μια συνήθεια που μόνο καλό μπορεί να σου κάνει, ψυχικά και επαγγελματικά.

Όμως, γιατί να γράφεις;

  • Μειώνει το άγχος
  • Κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία
  • Βελτιώνει την ικανότητά σου να επικοινωνείς πρόσωπο με πρόσωπο
  • Μπορείς να αποσαφηνίσεις καλύτερα όσα έχεις στο μυαλό σου
  • Βελτιώνει την προσωπική και επαγγελματική παραγωγικότητα λόγω καλύτερης σαφήνειας
  • Βοηθάει στη μνήμη σου
  • Μπορεί να σε καθοδηγήσει καλύτερα και να αποτελέσει τον μέντορά σου
  • Φτάνεις πιο κοντά στους στόχους σου

Πώς το να γράφεις ημερολόγιο μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία;

Κι ενώ το να γράφεις καθημερινά κι από κάτι έχει πολλά να σου προσφέρει, δεν είναι εύκολο για όλους να ξεκινήσουν το γράψιμο, αν δεν υπάρχει ήδη στη ζωή τους. Πώς θα το κάνεις πράξη, λοιπόν;

γιατί να γράφεις
Pexels

Προμηθεύσου τα απαραίτητα “εργαλεία”

Δεν θα αρχίσεις να γράφεις δια μαγείας, αν δεν έχεις πού να γράψεις. Παλιά ίσως να προτιμούσες το χαρτί και στυλό, ενώ τώρα ένα αρχείο στο Word να είναι αρκετό. Ό,τι κι αν είναι, φρόντισε να το έχεις συνεχώς εύκαιρο και κατά βάση μαζί σου. Μην ξεχνάς να είναι κάτι εύχρηστο και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που το έχεις. Για παράδειγμα, αλλού θα κρατήσεις μερικές σημειώσεις με σκέψεις που έχεις κι αλλού θα γράψεις ένα αρχείο για τη δουλειά.

Σημασία έχει η ποιότητα, όχι η ποσότητα

Έχεις μάθει να διαβάζεις τόμους βιβλίων, ατελείωτες σελίδες με εργασίες και projects, αλλά δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι δεν χρειάζεται να γράφεις κι εσύ τόσα πολλά. Σημασία έχει η ποιότητα κι όχι η ποσότητα. Αποδέξου ότι και τα λίγα που γράφεις είναι αρκετά και μην επιδιώκεις να το παρακάνεις με το ζόρι. Εκτός αν έχεις ένα όριο από κάποιον άλλο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από το να φτάνεις στο σημείο να γράφεις ακόμα και σε μια εργασία πράγματα που δεν ταιριάζουν, είναι άσχετα και χαλάνε στο τέλος την εικόνα της προσπάθειάς σου, καλύτερα το αποτέλεσμα να είναι πιο μικρό.

Βρες χρόνο

Δεν αρκεί να είσαι πρόθυμος να γράφεις και να συγκροτείς τις σκέψεις σου γραπτώς, αν δεν βρίσκεις χρόνο να το κάνεις. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στην αρχή της ημέρας για να σημειώσεις το πρόγραμμά σου και να οργανωθείς και στο τέλος της ημέρας για να κάνεις έναν απολογισμό και να δεις τι πήγε καλά και τι όχι από αυτά που είχες σημειώσει. Μπορείς φυσικά να ανατρέχεις στις σημειώσεις σου και μες τη μέρα, είτε πρόκειται για το πρόγραμμα της ημέρας, είτε της δουλειάς, δεν έχει σημασία. Κάθε φορά που βρίσκεις χρόνο, μπορείς να γράφεις τις σκέψεις, τα συναισθήματά σου και πολλά, πολλά ακόμη.

γιατί να γράφεις
Pexels

Δημιούργησε ένα πλαίσιο

Συχνά θα σκέφτεσαι “μα τι να γράψω τώρα;”. Για να μην “πέσεις” σε αυτή την παγίδα, φρόντισε να δημιουργήσεις από πριν ένα πλαίσιο σχετικά με το τι θα σημειώνεις σε καθημερινή βάση. Μπορεί να είναι το να κρατάς ημερολόγιο με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου ή το να γράφεις αποκλειστικά θέματα της δουλειάς. Έτσι, δεν θα χάνεις χρόνο με το να γράφεις άσκοπα πράγματα που τελικά δεν θες και δεν σε ενδιαφέρει να αποτυπωθούν στο χαρτί.

Διάβασε

Η λογική εδώ είναι απλή. Όσο περισσότερο διαβάζεις, τόσο καλύτερα θα εκφράζεσαι, θα μάθεις να γράφεις πιο σωστά, με καλύτερη έκφραση και πιο πλούσιο λεξιλόγιο. Δεν χρειάζεται να “καταβροχθίζεις” τόμους βιβλίων σε μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμα και το να διαβάζεις καθημερινά από λίγο είναι αρκετό.

Γιατί η ανάγνωση βιβλίων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή σου σύμφωνα με έρευνες

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News