Γιατί δεν αρπάζω τις ευκαιρίες; Τι είναι αυτό που συνεχίζει να με κρατά πίσω και γιατί ενώ μπορώ και πάλι επιλέγω να μείνω στα σίγουρα από το να πάρω φόρα και να βουτήξω στα λίγο πιο βαθιά νερά; Σίγουρα τα βαθιά νερά έχουν κάποια δυσκολία, είναι άγνωστα, απαιτούν να γνωρίζεις να κολυμπάς καλά και να έχεις αντοχή αλλά μήπως τελικά μπορείς να το κάνεις; Έχεις αξιολογήσει τις δυνάμεις σου; Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου; Οι ευκαιρίες στη ζωή μας πιστεύω ότι δεν είναι ανεξάντλητες. Θα έρθει μία φορά δύο, το πολύ τρεις. Άνθρωποι γύρω μας παλεύουν καθημερινά και παρακαλάνε να έρθει μια ευκαιρία μπροστά τους για να την αρπάξουν και εσένα σου δίνεται έτοιμη μπρος στα πόδια σου την κλωτσάς;

Pexels

Ποιο είναι το συστατικό που έχουν εκείνοι που γίνονται περιζήτητοι στις δουλειές; Τι χρειάζεται να κάνεις για να ξεχωρίσεις

Γιατί δεν αρπάζω τις ευκαιρίες

  • Φόβος: Ο φόβος της αποτυχίας, ότι δεν θα είμαι αρκετά καλή, ο φόβος ότι μπορεί να αφήσω κάτι σίγουρο και να πάω κάπου που μπορεί να μην μου αρέσει και να μην μου κάνει. Ο φόβος της αλλαγής και του άγνωστου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι από το θάνατο ο άνθρωπος φοβάται περισσότερο την αλλαγή, ίσως έχουν δίκιο.
  • Δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο: Εδώ που τα λέμε, ο έλεγχος δεν είναι ποτέ στα χέρια μας. Ένα δευτερόλεπτο αρκεί για να γκρεμιστούν τα πάντα, ρώτα εκείνους που έζησαν καταστροφές ή έχασαν ένα δικό τους άνθρωπο εν ριπή οφθαλμού. Τίποτα δεν είναι σταθερό σε αυτή τη ζωή όσο και αν ζητάμε ασφάλεια και σταθερότητα, αν την έχουμε τώρα δε σημαίνει ότι θα το έχουμε για πάντα αυτό που καταφέραμε μέχρι εδώ. Τίποτα δεν είναι αιώνιο.
  • Οι αλλαγές συνήθως έχουν ξεβόλεμα: Προφανώς ο εγκέφαλός σου αντιδρά και δε θέλει να ξεβολευτεί, θέλει να κάνει τις μηχανικές κινήσεις που έχει μάθει μέχρι τώρα. Όμως το κλειδί της εξέλιξης είναι εκεί. Το να προσαρμόζεσαι ανάλογα με τις συνθήκες και στη συνέχεια να δουλεύεις μέχρι να γίνεις καλός και σε αυτές τις νέες συνθήκες, μέχρι να γίνουν και πάλι αυτόματες οι διαδικασίες.
  • Ποιότητα ζωής VS Καριέρα: Έχει να κάνει με τους στόχους που έχει κάθε άτομο για τον εαυτό του και τι είναι πιο σημαντικό για εκείνον. Δηλαδή αν το να ανέβεις ψηλά στην εταιρεία σου είναι ο βασικός στόχος της ζωής σου, ο οποίος θα συνεπάγεται ταυτόχρονα και τις ανάλογες απολαβές και γνώσεις είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η ποιότητα ζωής που για κάποιους είναι πιο σημαντικό και θέλουν να μοιράζουν ίσα το χρόνο ανάμεσα σε δουλειά, οικογένεια και ελεύθερο χρόνο. Ο καθένας μας θέλει κάτι διαφορετικό. Άλλωστε το να ανέβεις ψηλά στην καριέρα δεν είναι κάτι που έχουν όλοι τις ικανότητες να καταφέρουν.
  • Είμαι οκ με αυτά που έχω: Δεν είναι όλοι για όλα, κάποιοι άνθρωποι θέλουν να πηγαίνουν στη δουλειά που τους αρέσει, να δουλεύουν το οχτάωρό τους και να φεύγουν, ειδικά αν έχουν βρει και ένα σπουδαίο εργασιακό κλίμα, δεν το αλλάζουν με τίποτα. Ίσως έχεις και εσύ ακούσει ιστορίες τρέλας με εργοδότες που φέρονται με απαράδεκτο τρόπο, δεν πληρώνουν στην ώρα τους, δεν δίνουν άδειες και μειώνουν το προσωπικό θαρρώντας πώς είναι χωράφι τους. Αν ζεις σε ένα ωραίο κλίμα φοβάσαι να το αφήσεις γιατί δεν ξέρεις τι τρέλα μπορεί να συναντήσεις παρακάτω στην επόμενη δουλειά.
  • Μεγάλωσα και δεν μπορώ να πάρω αυτό το «ρίσκο»: Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που συχνά μας σταματά από την απόφαση αλλαγών. Εγώ από την άλλη πιστεύω ότι η ηλικία μας όπως και όλα τα άλλα νούμερα ( ύψος, βάρος ) δεν μας χαρακτηρίζουν ίσα ίσα είναι αριθμοί που αφορούν μόνο το γιατρό μας. Τι σημαίνει μεγάλωσα; Μεγάλωσα και έχω άλλες τόσες γνώσεις μέσα στο τσουβάλι με τις εμπειρίες και τα πράγματα που ξέρω.
  • Έμαθαν να μην ζητούν το κάτι παραπάνω: Εμείς η γενιά των 80’s μεγαλώσαμε λίγο με την φιλοσοφία, να βρεις μια δουλίτσα να βολευτείς. Γιατί έτσι έμαθαν και οι δικοί μας από τους δικούς τους. Μόνο που εκείνοι σμιλεύτηκαν μέσα σε πόλεμο και κατοχή και αυτός που είχε τότε μια δουλίτσα σε μια υπηρεσία είχε και ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι του και δεν πείνασε. Σήμερα αυτά μοιάζουν ιστορίες του παρελθόντος και έχουμε μάθει να μην αρκούμαστε στα λίγα, αλλά να παλεύουμε για το καλύτερο που μας αξίζει.
  • Θα κάνει κακό στο βιογραφικό μου: Ναι, αν αλλάζεις κάθε 3 μήνες δουλεια! Φυσικά κανείς δεν θέλει αυτόν τον άνθρωπο στη δουλειά του. Δείχνει ασυνέπεια και αντιεπαγγελματισμό αυτό το βιογραφικό. Αν όμως είσαι ήδη πχ. τρία τέσσερα ή και παραπάνω χρόνια σε μια δουλειά, έχεις μάθει τα πάντα και βλέπεις ότι έχεις δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης που δεν προσφέρει η δουλειά που είσαι σήμερα γιατί να μη δοκιμάσεις σε κάποια άλλη μεγαλύτερη εταιρεία; Μόνο έτσι θα ανέβεις level και μισθολογικά μα και συνολικά επαγγελματικά. Η μεγαλύτερη εταιρεία έχει να προσφέρει περισσότερες προκλήσεις, νέες γνώσεις, νέους ορίζοντες και αν έχεις όρεξη ίσως είναι αυτό που χρειάζεσαι για να κάνεις το Boom!

Στόχος: Αλλάζω δουλειά! Όλα τα βήματα που χρειάζεσαι για την επιτυχία

Δοκίμασε

Όσο χρονών και αν είσαι σήμερα, σε όποια φάση της ζωής σου, να δοκιμάζεις πράγματα πάντα αφού τα ζυγίσεις και μάθεις όλες τις παραμέτρους. Όταν θα μετράς κάτω τις εμπειρίες της ζωής σου καλύτερα να μην έχεις χρωστούμενα από πράγματα που εύχεσαι να είχες κάνει αλλά δεν είχες το θάρρος τότε να κάνεις. Θα είσαι πολύ πιο οκ με τον εαυτό σου αν το δοκίμασες και είδες ότι σου ταίριαξε ή ακόμα και αν δεν σου ταίριαξε παρά να ζεις με αυτόν τον καημό του τι θα γινόταν στην ζωή μου αν διάλεγα εκείνο το μονοπάτι τελικά.

Ακόμα και λάθος να κάνεις να θυμάσαι ότι δεν θα χάσεις, απλά θα μάθεις κάτι που αν δεν το δοκίμαζες δεν θα είχες ποτέ την ευκαιρία να το δεις.

Και αν ακόμα σκέφτεσαι «γιατί δεν αρπάζω τις ευκαιρίες» και λες ότι, οκ θα βρεθεί κάτι άλλο παρακάτω ή είμαι πολύ οκ εδώ που είμαι, να θυμάσαι πάντα ότι γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν πολύ να είναι στη θέση σου ή που κυνηγάνε με κάθε τρόπο τη δημιουργία μιας ευκαιρίας για να αλλάξουν τη ζωή τους.

Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας. Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News