Ξεκινάς την καριέρα σου σε έναν νέο κλάδο και ο άνθρωπος που σε εκπαιδεύει σου δείχνει τον τρόπο με τον οποίο είναι πιο εύκολο να εργαστείς για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Οι επαγγελματικές συμβουλές που σου δίνουν οι άνθρωποι που έχουν γράψει κάποια χιλιόμετρα με τη φανέλα της νέας σου εταιρείας είναι πραγματικά ένας θησαυρός και όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις τόσο πιο γρήγορα θα γίνει καλά η δουλειά όλων σας.

σχέσεις σε ένα εργασιακό χώρο
Pexels

I need a Mentor

Τι είναι ο Μέντορας που γεννάται τόση κουβέντα γι’αυτόν στις μέρες μας. Μέντορας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε εμπιστεύεσαι τη γνώμη του. Η άποψή του έχει βαρύτητα και μπορεί να σε εμπνέει ο τρόπος που έχει ζήσει τη ζωή του και οι επιλογές που έχει κάνει συνολικά στη ζωή του.

Μπορεί να είναι ακόμα και ο παππούς σου ή η γιαγιά σου όχι μόνο κάποιος που θαυμάζεις την πορεία του επαγγελματικά. Σε σχέση με την δουλειά σου όμως αν είσαι νέος στη θέση που έχεις αναλάβει θα μπορούσε να θεωρηθεί μέντορας είτε ο CEO της εταιρείας, είτε ο εργοδότης, είτε ακόμα το άτομο που σε εκπαιδεύει. Μπορείς αν θες να προσλάβεις μέντορα και να τον συμβουλεύεσαι για τα θέματα της ζωής σου που χρειάζονται υποστήριξη.

Η εταιρεία σαν μια ομάδα

Προσπάθησε να κάνεις αυτόν τον συμβολισμό για την εταιρεία που εργάζεσαι. Για το μέρος που περνάς το 1/3 της ημέρας σου και το μέρος που παράγεις έργο και ως αντάλλαγμα λαμβάνεις τον μισθό σου. Την μέρα που πήγες στην εργασία αυτή, φόρεσες τη φανέλα σου όπως και όλοι οι συνάδελφοι που κάνοντας ο καθένας το δικό του μερίδιο εργάζεστε για έναν κοινό σκοπό.

Ο άνθρωπος που σε εκπαιδεύει έχει περισσότερη πείρα από εσένα και αυτό που σου δείχνει το έχει κάνει πάρα πολλές φορές πριν από εσένα. Έχει βρει τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Οι άνθρωποι διαφέρουμε

Ίσως έχεις ακούσει για παράδειγμα ότι κάποιοι άνθρωποι είναι οπτικοί τύποι, άλλοι ακουστικοί και άλλοι κιναισθητικοί. Ο τρόπος που μπορεί να μάθει ο κάθε τύπος είναι διαφορετικός. Αν για παράδειγμα ο άνθρωπος που σε εκπαιδεύει είναι οπτικός τύπος και σου εξηγεί με εικόνες, σου δείχνει με βίντεο και να εξηγεί με αυτόν τον τρόπο ενώ εσύ που είσαι ακουστικός τύπος θα δυσκολευτείς πολύ να πιάσεις το νόημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που κατόπιν ερευνών έχουμε πια αποδεχτεί ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν αποτύχει. Γιατί οι μαθητές έχουν διαφορετικό τρόπο που καταλαβαίνουν αυτό που διδάσκονται, ενώ ο δάσκαλος το εξηγεί με έναν τρόπο.

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η μέθοδος που σου δείχνουν να εργαστείς είναι αυτός που θα σε ωφελήσει περισσότερο, ωστόσο εσύ βάζεις τη δική σου πινελιά και φυσικά το αποτέλεσμα δεν έρχεται τόσο εύκολα όσο το έδειξε ο εκπαιδευτής.

Άφησε το χρόνο να σε διδάξει

Εφόσον ο εκπαιδευτής σου έχει δείξει τον τρόπο και οι επαγγελματικές συμβουλές του είναι πολύτιμες μέχρι εδώ, έχεις κρατήσεις τις σημειώσεις σου, έχεις δοκιμάσει πάρα πολλές φορές το αντικείμενο της εργασίας σου, άφησε το χρόνο να σε διδάξει.

Κάθε φορά που δοκιμάζεις και διαθέτεις το χρόνο σου σε κάτι γίνεσαι καλύτερος. Ακόμα και αν έχεις βάλει τη δική σου πινελιά θα δεις ότι τελικά στην πράξη οι επαγγελματικές συμβουλές του ανθρώπου που σε εκπαίδευσε φάνηκαν πολύτιμες και όντως είχε δίκιο.

Πότε τελικά το έχουμε μάθει

Καθώς ο χρόνος έχει περάσει και έχουμε γίνει ήδη πολύ καλύτεροι στο αντικείμενο που εργαζόμαστε τελικά ένας τρόπος για να καταλάβουμε ότι έχουμε μάθει πραγματικά αυτό που εκπαιδευτήκαμε είναι να το διδάξουμε και εμείς σε κάποιον άλλο.

Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.

Αλμπερτ αϊνσταιν

Να εμπιστεύεσαι τη μέθοδο του άλλου και να βάζεις σιγά σιγά τη δική σου πινελιά όπου θεωρείς ότι μπορείς να βελτιώσεις τη διαδικασία προς όφελός σου. Πραγματικά με τον καιρό θα δεις γιατί γίνεται έτσι αυτή η διαδικασία και ότι πράγματι είχαν δίκιο οι συνάδελφοί σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News