Αγαπημένη μου φίλη, ξέρω πως νιώθεις. Εάν μόλις έχεις τελειώσει την σχολή σου και είσαι έτοιμη να ανοίξεις τα φτερά σου και να βγεις στον χώρο εργασίας, έχεις ανοίξει το κατάλληλο άρθρο. Είμαι 22 και έχω περάσει ακριβώς, όσα κι εσύ. Πέρα από το κομμάτι της εύρεσης εργασίας, υπάρχουν χίλια δύο προβλήματα και άγχη στο μυαλό μας για τα οποία ποτέ δε μας μιλάει κανείς, ούτε ξέρουμε πώς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Εάν, λοιπόν, βρίσκεσαι σε αυτή την φάση της ζωή σου και περιμένεις πώς και πώς να βρεις δουλειά και να υλοποιήσεις τα όνειρά σου, παρακάτω μπορείς να διαβάσεις όλα όσα βίωσα εγώ κάνοντας τα πρώτα μου βήματα με σκοπό να προετοιμάσεις τον εαυτό σου.

Η αλήθεια είναι πως στον κύκλο μου έχω πολλούς νέους ανθρώπους με όρεξη για ζωή, οι οποίοι αναζητούν ενεργά απασχόληση. Ωστόσο, με έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό στο χώρο εργασίας, βλέπουμε, επίσης, μια αύξηση σε ορισμένες προκλήσεις που εμποδίζουν τους νέους να ανακαλύψουν και να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Πολλές φορές κι εμένα μου έχουν κοπεί τα φτερά, έχω νιώσει αδύναμη, ενώ αρκετά συχνά μου δημιουργείται η αίσθηση ότι οι δικές μου ιδέες και απόψεις δεν είναι τόσο σοβαρές λόγω το νεαρό της ηλικίας μου.

Κάτι τέτοιο, όμως, προφανώς δεν ισχύει και δε θα έπρεπε να το έχεις ούτε εσύ στο μυαλό σου. Οι προκλήσεις θα είναι πολλές, είναι δεδομένο. Ο στόχος, όμως, είναι να τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και να γίνεις ένας καλύτερος άνθρωπος.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τις δικές μου σκέψεις και ανησυχίες σχετικά με τις πρώτες μου μέρες στην δουλειά και πραγματικά, ελπίζω να σε βοηθήσουν.

Γιατί το 5 είναι ο μαγικός αριθμός για να αλλάξεις τη ζωή σου;

Προβλήματα νέων εργαζομένων: Όσα θα αντιμετωπίσεις στη νέα σου δουλειά

Πρόκληση #1: Job Jitters

Δεν είναι κάτι μοναδικό. Κάθε άτομο ταράζεται στη νέα του δουλειά, όσες φορές κι αν έχει εργαστεί σε δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, για ένα παιδί, σαν εμένα κι εσένα, το πρόβλημα είναι διαφορετικό γιατί κανείς ποτέ δε μας έχει προετοιμάσει σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε σε μία συνέντευξη για μία δουλειά ή σε έναν χώρο εργασίας.

Εάν βιώνεις ένα τέτοιο άγχος ή μία παρόμοια κατάσταση, η καλύτερη λύση είναι να μάθεις να είσαι ειλικρινής για τα λάθη σου, να τα αγαπήσεις και να σκέφτεσαι ότι χωρίς αυτά, δε θα γίνεις ποτέ καλύτερος άνθρωπος. 

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα στη δουλειά, μπορείς να τα συζητήσεις με το αφεντικό σου και να ρωτήσεις πώς μπορείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Αυτό δείχνει ότι είσαι άτομο με αίσθηση αυτογνωσίας.

Και κάτι που εμένα προσωπικά με βοηθάει πάρα πολύ είναι μία πρόταση που είχαν πει κάποτε και από τότε έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου.

Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου για να μη σε… ελέγξουν εκείνα;

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να διαχωρίσει τον ενθουσιασμό από το άγχος». Οπότε κάθε φορά που νιώθεις αγχωμένη, είσαι απλά ενθουσιασμένη γι’ αυτό που πρόκειται να κάνεις και απλά δεν το ξέρεις!

Πρόκληση #2: Εργασία με μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες

Σίγουρα στη δουλειά που θα βρεις θα υπάρχουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι κάτι δεδομένο. Άνθρωποι που έχουν οικογένειες, παιδιά και πολλαπλές υποχρεώσεις στην καθημερινότητά τους. Οπότε, να έχεις στο μυαλό σου ότι περίεργα βλέμματα και εντάσεις μπορούν να προκύψουν. Ακόμα και με τις φίλες σου τσακώνεσαι άλλωστε.

Μην παίρνεις, λοιπόν, κάτι προσωπικά και να θυμάσαι ότι ο καθένας μας αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες. Εάν νιώσεις, όμως, ότι ένα συνάδελφός σου σε μειώνει, μην τον αφήσεις να εκμεταλλευτεί το νέο της ηλικίας σου, αντιθέτως βρες το θάρρος να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Μόνο κερδισμένη θα βγεις από μία τέτοια εμπειρία.

Εάν πάλι σε αγχώνουν οι φιλίες που θα αναπτύξεις ή οι συζητήσεις που θα κάνεις, σε πληροφορώ ότι αυτό θα διαρκέσει τις πρώτες μέρες στην αρχή. Για να έχεις πάρει την δουλειά σημαίνει πως κάτι έχουν δει σε εσένα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψεις από τους υπόλοιπους!

Συνέντευξη για δουλειά: 15 ερωτήσεις που μπορείς άφοβα να κάνεις και δείχνουν ειλικρινές ενδιαφέρον

Πρόκληση #3: Μικρότεροι μισθοί

Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένοι χώροι εργασίας και αφεντικά που μπορεί να προσπαθήσουν να σου δώσουν χαμηλότερο μισθό από αυτόν που σου είχαν υποσχεθεί, ακόμα κι αν εργάζεσαι υπερωρίες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η γνώση σχετικά με τους νόμους, καθώς και τα δικαιώματά σου μπορεί να βοηθήσει. Ζήτα βοήθεια από τους γονείς σου ή κάποιον ειδικό σε τέτοια θέματα ώστε να σου εξηγήσουν όλα όσα μπορείς να διεκδικείς στον χώρο εργασίας σου.

προβλήματα νέων εργαζομένων

Πρόκληση #4: Εχθρική συμπεριφορά, σεξουαλική παρενόχληση και εκφοβισμός στον χώρο εργασίας

Οι διακρίσεις και το bullying στο χώρο εργασίας δεν πρέπει ποτέ να γίνονται ανεκτές. Εάν, λοιπόν, έρχεσαι αντιμέτωπη με τέτοιου είδους συμπεριφορές σε κάποια βάρδια από έναν ή και περισσότερους συναδέλφους σου, θα πρέπει να γνωρίζεις τα νόμιμα δικαιώματά σου, καθώς και το δικαίωμα να επικοινωνήσεις με το τμήμα HR της εταιρείας σου.

Η Gen Z πιάνει δουλειά, βγάζει χρήματα και ανησυχεί. Η τεχνική που θέλεις να μάθεις για να καταφέρεις να βγεις από το άγχος

Με λίγα λόγια θα πρέπει να μάθεις πώς μπορείς να γίνεις ηγέτης του εαυτού σου, γιατί στην τελική όλα πηγάζουν από μέσα σου. Εάν μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου, τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε πρόκληση.

Και να θυμάσαι, όσο είσαι νέα, ακόμα και να συνηθίσεις στο περιβάλλον της εργασίας σου, πάντα θα υπάρχουν νέες ευκαιρίας που αφορούν την δουλειά και θα πρέπει να τις αδράξεις και όχι να τις φοβηθείς. Μην επαναπαύεσαι ποτέ. Να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλό σου, ότι στόχος σου είναι να εξελίσσεσαι και να φτάσεις αυτό που αγαπάς μέχρι εκεί που πάει και ακόμα παραπέρα.

3 Έλληνες κάτω από τα 30 στη λίστα του Forbes! Εκεί που οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδα εκείνοι βλέπουν ευκαιρίες

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News