Στο εργασιακό κομμάτι πόσες φορές δεν έχεις πιάσει τον εαυτό σου στην προσπάθειά σου να καθιερωθείς να ψάχνεις να βρεις το πώς να αποδείξεις την αξία σου. Ειδικά αν χρειαστεί να πας σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον. Λες και η αξία σου είναι κάτι που προσμετράται με το ζύγι.

καλύτερο που έχεις να δώσεις
Pexels

Γνωρίζω την αξία μου

Γνωρίζεις εσύ την αξία σου; Ποια αξία θα προσφέρεις στους ανθρώπους από το αποτέλεσμα του έργου που θα παράξεις. Η αξία μου είναι μια και είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν είναι κάτι προς απόδειξη.Τα αποτελέσματα του έργου που παράγεις δείχνουν ποιος είσαι. Βέβαια κατανοώ ότι όταν είσαι στο ξεκίνημα της πορείας σου χρειάζονται κάποια εχέγγυα.

Αυτογνωσία αλλά όχι έπαρση

Το γεγονός ότι ξέρεις ότι είσαι καλός στη δουλειά σου, αποτέλεσμα γνώσεων που έχεις αποκτήσει μέσα από το πέρασμα του χρόνου, από την εκπαίδευση και από τις ώρες που επένδυσες για να γίνεις καλός στο αντικείμενο σου, είναι ένα κομμάτι της αυτογνωσίας. Το να γνωρίζεις δηλαδή τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου.

Το να νομίζεις ότι εσύ είσαι και άλλος κανείς, λέγεται έπαρση. Το να έχεις παράλογες απαιτήσεις πιστεύοντας ότι είσαι κάτι εξωπραγματικό, είναι έπαρση. Το να περπατάς επάνω στα σύννεφα θεωρώντας τον εαυτό σου ανώτερο των άλλων ανθρώπων είναι έπαρση.

Η εμπερία και η γνώση αποτιμάται

Σε αυτή τη ζωή κάνουμε συνεχώς επιλογές. Αν θες έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο του, που δε χρειάζεται να τον εκπαιδεύσεις, που το αποτέλεσμα της δουλειάς του το έχεις δει, η γνώση του αυτή με κάποιον τρόπο θα πρέπει να αποτιμηθεί. Και επειδή μιλάμε για εργασία και όχι για φιλανθρωπία, πια η εργασία αποτιμάται με χρήματα.

Μπορείς να διαλέξεις όμως κάποιον άλλο ο οποίος είναι στο ξεκίνημα της καριέρας του, που μπορεί να έχει και εκείνος αξία, να έχει πάθος αλλά να του λείπει εμπειρία. Είναι ωραίο να τον εκπαιδεύσεις και να τον δεις να εξελίσσεται, γιατί υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Αν όμως διαλέξεις την πρώτη περίπτωση θα πρέπει με κάποιον τρόπο να είσαι προετοιμασμένος ότι ο άνθρωπος αυτός θέλει να πάρει πίσω την επένδυση που έχει κάνει στον εαυτό του.

5 φράσεις που πρέπει να αρχίσεις να λες στον εαυτό σου για να πάρεις δύναμη και να καταλάβεις την αξία σου!

Μην μειώνεις την αξία κάποιου

Μην το κάνεις αυτό. Γιατί εν πρώτοις, η αξία κανενός δε μειώνεται επειδή κάποιος άλλος δεν εκτίμησε ότι αξίζουμε. Αξίζουμε είτε μπορείς να το δεις είτε όχι. Μην το κάνεις γιατί εσύ φαίνεσαι μικρός κάθε φορά που το κάνεις αυτό. Να είσαι δίκαιος. Πολλή μεγάλη αξία αυτή για έναν άνθρωπο. Η δικαιοσύνη και το να εκτιμά αντικειμενικά τους άλλους ανθρώπους γύρω του.

Δεν υπάρχει λόγος να αποδείξεις τίποτα

Όχι λόγω έπαρσης, όχι επειδή είσαι κάποιος, αλλά επειδή κάποιοι γύρω σου θα σε εκτιμήσουν χωρίς να χρειαστεί να αποδείξεις τίποτα. Γιατί θα δουν τα αποτελέσματά σου και θα πουν ότι αυτός ο άνθρωπος θα φέρει πραγματική αξία στη δουλειά μου και τον χρειάζομαι.

Μην κάνεις εκπτώσεις στα θέλω σου και να μη σταματήσεις μέχρι να είσαι περήφανος. Δεν είναι ματαιοδοξία, είναι αυτογνωσία και να κάνεις πάντα τις επιλογές που σου αξίζουν. Να επιλέγεις να πηγαίνεις εκεί που δεν θα ψάχνεις το πώς να αποδείξεις την αξία σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News